Εβδομάδα των... λιμανιών
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: ΝΕΑ
- Δημοσιεύτηκε στις Δευτέρα, 04 Απριλίου 2016 10:58
Δύο σημαντικά γεγονότα για την λιμενική πολιτική έχει η τρέχουσα εβδομάδα με την επίσημη υπογραφή της συμφωνίας για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, παρουσία του πρωθυπουργού, και την έναρξη των διεργασιών στο data room του ΟΛΘ από τις οποίες αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο περί του ποιο ή ποια σχήματα θα προχωρήσουν στην κατάθεση προσφορών στη δεύτερη φάση.
Η σημασία και των δύο γεγονότων αδιαμφισβήτητη καθώς πρόκειται για τις δύο κορυφαίες, για το λιμενικό τομέα, ιδιωτικοποιήσεις που συμβαίνουν επί των ημερών της παρούσας κυβέρνησης η οποία, και σε πείσμα των εσωκομματικών τριβών και των διαφοροποιήσεων ακόμη και κορυφαίων υπουργών της, επιχειρεί να αποστείλει μήνυμα προσέλκυσης επενδύσεων.
Και μάλιστα σε χρονική συγκυρία όπου επώνυμα στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας διατρανώνουν την πεποίθησή τους ότι απαιτείται σταθερότητα στο οικονομικό και φορολογικό σκηνικό, τρόικα και ΔΝΤ διαπραγματεύονται το «κλείσιμο» της αξιολόγησης και στο διεθνές περιβάλλον η διατήρηση διμερών σχέσεων προβάλει αδήριτος ανάγκη.
Επί της ουσίας ωστόσο τόσο στην περίπτωση του ΟΛΠ όσο και του ΟΛΘ το στοιχείο που καταγράφεται ευκρινώς αφορά στην «αγωνία» του πολυσυζητημένου λιμενικού cluster να «επιβιώσει», δεδομένων των αντίξοων συνθηκών ελέω της οικονομικής κρίσης, «κρατημένο» από την ανάπτυξη που εκ των πραγμάτων θα επιδιώξουν οι πλειοδότες και των δύο λιμένων.
Τούτου δοθέντος είναι επίσης προφανές ότι σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη έχουν καλλιεργηθεί ελπίδες οι οποίες έχουν στηριχθεί σε αποχρώσες ενδείξεις τόσο των διαθέσεων των επενδυτών όσο και της κυβέρνησης που «ενδόμυχα» φαίνεται να απεύχεται μία γενικευμένη οικονομική στασιμότητα περί τα λιμάνια και άρα της αύξησης του κύματος της ανεργίας στο πολυθρύλητο cluster.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.