Καθιστική διαμαρτυρία προσφύγων - μεταναστών στο λιμάνι του Πειραιά
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: ΝΕΑ
- Δημοσιεύτηκε στις Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου 2016 15:36
Καθιστική διαμαρτυρία στη διασταύρωση του λιμανιού της προβλήτας απ' όπου αποπλέουν πλοία με κατεύθυνση τον Αργοσαρωνικό, δίπλα στην πλατεία Καραϊσκάκη, πραγματοποίησαν πρόσφυγες-μετανάστες που σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες δεν θέλουν να μεταβούν στο hot spot του Σχιστού, αλλά να μπουν σε λεωφορεία με προορισμό της Ειδομένη. Στο λιμάνι του Πειραιά τα ξημερώματα η κατάσταση είχε ξεφύγει καθώς περισσότεροι από 4.000 πρόσφυγες – μετανάστες έφτασαν με πλοία από τα νησιωτικά συγκροτήματα τα οποία επίσης η κυβέρνηση επιχειρεί να αποσυμφορήσει από τις χιλιάδες των μεταναστών.
Έκρυθμη είναι επίσης η κατάσταση στην Ειδομένη εξαιτίας της συσσώρευσης στα σύνορα με την ΠΓΔΜ όπου στην πραγματικότητα η ροή εισόδου έχει σχεδόν μηδενιστεί.
Σε ανακοίνωση του το υπουργείο Ναυτιλίας προσδιορίζει σε 4.427 του μετανάστες που έφτασαν μόνο σήμερα το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά, κάνοντας λόγο ότι η μαζική άφιξη οφείλεται στις δυσμενείς καιρικές συνθήκεςπου επικρατούσαν στο ανατολικό Αιγαίο το προηγούμενο διάστημα με αποτέλεσμα την απαγόρευση απόπλου.
Στο μεταξύ η επικείμενη διάσκεψη των χωρών των δυτικών Βαλκανίων που έχει προσδιοριστεί για μεθαύριο προσλαμβάνει ιδιαίτερης σημασίας για τα δρώμενα σε επίπεδο ΕΕ καθώς είναι γνωστό ότι οι χώρες των ανατολικών Βαλκανίων αλλά και της Ανατολικής βόρειας Ευρώπης που έχει ενταχθεί στην ΕΕ. αντιδρούν σθεναρά στο άνοιγμα των συνόρων για την υποδοχή προσφύγων με ανεξέλεγκτους αριθμούς.
Πολιτικοί παρατηρητές κάνουν λόγο για το ενδεχόμενο η Ελλάδα να αντιμετωπίσει οξυμένο πρόβλημα το προσεχές δίμηνο καθώς η παγίδευση εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων μεταναστών που καταπλέουν καθημερινά στα νησιωτικά συγκροτήματα, θα δημιουργήσει εκρηκτική ατμόσφαιρα.
Από την άλλη πλευρά του Αιγαίου πάντως η Τουρκία παρά την εμπλοκή του ΝΑΤΟ δεν εμφανίζεται διατεθειμένη να συνεργαστεί παρά τις επισημάνσεις της ΕΕ καθώς εγείρει θέματα επιχειρησιακού σχεδιασμού της νατοϊκής δύναμης ενώ αρνείται την επαναπροώθηση προσφύγων στα παράλια της, κάτι δηλαδή που αποτελεί και το βασικό σκεπτικό της ύπαρξης νατοϊκής αποτρεπτικής δύναμης στο Αιγαίο.