ΟΛΘ: Οι εργαζόμενοι δεν προτίθενται να καταθέσουν τα όπλα
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: ΝΕΑ
- Δημοσιεύτηκε στις Δευτέρα, 21 Δεκεμβρίου 2015 16:42
Οι εργαζόμενοι στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, δεν καταθέτουν τα όπλα και προειδοποιούν με κινητοποιήσεις για όλο το επόμενο διάστημα, προκειμένου να πετύχουν στην πράξη την ακύρωση της διαδικασίες πώλησης της ΟΛΘ AE. Υπάρχει Ευρωπαϊκή Αρχή Ανταγωνισμού, Επιτροπή Μεταφορών, Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και οι εργαζόμενοι δηλώνουν έτοιμοι να φτάσουν όπου χρειαστεί για να μη «ξεπουληθεί» το λιμάνι για 200 εκατ., όταν κάθε χρόνο έχει κέρδη 25 εκατ ευρώ και μέσα στα τελευταία δύο χρόνια έδωσε στο ελληνικό δημόσιο κοντά στα 81 εκατ.ευρώ.
Παράλληλα με τις κινητοποιήσεις αρχίζουν νέο γύρο επαφών με τους φορείς της πόλης, προκειμένου και αυτοί να υποστηρίξουν, ότι και στο παρελθόν, δηλαδή ένα ευρωπαϊκό αναπτυξιακό μοντέλο με παραχωρήσεις δραστηριοτήτων αλλά με βασικό μέτοχο και ιδιοκτήτη το δημόσιο.
Τα ανωτέρω τονίσθηκαν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, σήμερα, ημέρα απεργίας που συμπίπτει με την ημερομηνία κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών από τους ενδιαφερόμενους επενδυτής για το Λιμάνι του Πειραιά και την ΟΛΠ AE. Παρόντες στη συνέντευξη ήταν ο πρόεδρος του ΕΚΘ Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, ο βουλευτής του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής και ο Ευρωβουλευτής Σωτήρης Ζαριανόπουλος.
Με τη σειρά που πήραν το λόγο οι ομιλητές, η γενική γραμματέας και εκπρόσωπος Τύπου της ΟΜΥΛΕ Φανή Γουργούρη, μίλησε για συστηματική απαξίωση από πλευράς κράτους, του λιμανιού, με σκοπό να το οδηγήσουν στην πώληση αφού πεισθούν οι φορείς και η πόλη ευρύτερα, ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος ανάπτυξης.
Η κ. Γουργούρη μίλησε για μια διαδικασία «στημένη» και «παράνομη» κι όχι απλά παράτυπη. Τα λιμάνια, μέχρι τον Αύγουστο του 2015 και τη νέα συμφωνία Τσίπρα με τους δανειστές, δεν ήταν στο κατάλογο προς πώληση δημοσίων επιχειρήσεων. Ωστόσο, η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου, ποτέ δεν εμφάνισε το σχέδιο «Ποσειδώνας» και έβαλε στο τραπέζι την πώληση. Τώρα, έρχεται η κυβέρνηση Τσίπρα- ΑΝΕΛ να υλοποιήσει πιο αποφασιστικά αυτή την πολιτική.
«Θα υπάρξουν άραγε "σοβαροί επενδυτές" που σήμερα θα καταθέσουν προσφορές για τον ΟΛΠ, χωρίς να έχει τροποποιηθεί η σύμβαση παραχώρησης με το δημόσιο, χωρίς να ξέρουν τι ακριβώς παίρνουν, χωρίς να έχει νομοθετηθεί η Λιμενική Αρχή;», διερωτήθηκε.
Οι εργαζόμενοι μίλησαν για πολιτική απόφαση πώλησης του Λιμανιού καθώς τα μεγάλα κέρδη που έχει ο ΟΛΠ, τα υψηλά του διαθέσιμα και η πιστοληπτική του επιφάνεια, επιτρέπουν την υλοποίηση και των πιο φιλόδοξων επενδυτικών σχεδίων.
«Έπρεπε να φέρουμε το μάρμαρο θεμελίωσης. Από το 1995 έως σήμερα θεμελίωσαν την επέκταση του 6ου προβλήτα έξι φορές», κατήγγειλαν συνδικαλιστές.
Ο πρόεδρος του Σωματείου Χειριστών Λάζαρος Τανταλίδης, είπε ότι η κυβέρνηση βιάζεται να πουλήσει παρότι εκκρεμεί η έκδοσης της απόφασης του ΣτΕ, στο αίτημα κατά της ιδιωτικοποίησης.
Είπε ότι τα Σωματεία των Εργαζομένων ζητούν να ανοίξουν τα πρακτικά των συνεδριάσεων του δ.σ του ΟΛΘ, κατά το 2012, όταν το ΤΑΙΠΕΔ παρενέβη και ζήτησε να ματαιωθεί το έργο της επέκτασης παρότι είχε ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός και επιλεγεί ο ανάδοχος. Ζητούν να εξεταστεί η μεταβίβαση του 51% στο ΤΑΙΠΕΔ από την υπηρεσιακή του 2013, ζητούν να μάθουν τις αποτιμήσεις και καταγγέλουν καθεστώς αδιαφάνειας στην όλη διαδικασία πώλησης.
«Η πώληση του λιμανιού είναι πολιτικό θέμα που δεν έχει οικονομική βάση», υποστήριξε ο πρόεδρος του ΕΚΘ Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης ο οποίος μίλησε για «σκανδαλώδεις μεθοδεύσεις», ενώ με νόημα είπε πως θα πρέπει κάποιοι να θυμούνται όσα έλεγαν για «ελικόπτερα και υπουργούς».
Ο βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής υποστήριξε ότι η πώληση του ΟΛΘ εντάσσεται σε ολοκληρωμένο κυβερνητικό σχέδιο για επαννεκίνηση της ανάπτυξης, αλλά με την προσέλκυση, όσο - όσο, του ξένου κεφαλαίου.
Τέλος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων μίλησε για «τρύπια διαδικασία», που δεν θα αφήσει κέρδη στο δημόσιο αφού θα αναγκαστεί να πληρώνει τις δραστηριότητες που δεν θα αναλάβει ο παραχωρησιούχο, όταν «ξεπουλάει ότι πιο παραγωγικό και κερδοφόρο υπάρχει», χωρίς να μπορούν να βεβαιώσουν σε βάθος χρόνου τα περί «πολύ μεγάλων επενδύσεων», από τους ιδιώτες.
Πηγή: www.voria.gr