«Τρίβουν χέρια» Ιταλοί και Κύπριοι με τις καθυστερήσεις στην αποκρατικοποίηση ΟΛΠ
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: ΝΕΑ
- Δημοσιεύτηκε στις Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου 2015 06:04
«Προετοιμάζονται» απέναντι στο ενδεχόμενο να βρεθούν να διεκδικούν από τον Πειραιά τη δόξα και τα όσα θετικά για τις οικονομίες τους συνεπάγεται η ευρωπαϊκή απόληξη του θαλάσσιου δρόμου του μεταξιού, ένα Ιταλικό και εσχάτως ένα Κυπριακό λιμάνι.
Οι αλλεπάλληλες καθυστερήσεις στη διαδικασία της αποκρατικοποίησης των λιμένων ΟΛΠ και ΟΛΘ αλλά και το «κλίμα εργασιακής αστάθειας» που «υποδαύλισε» πρόσφατη κινητοποίηση, χάρη στην οποία άλλαξαν ρότα πολλά εμπορικά πλοία, έχει σύμφωνα με εκτιμήσεις ,προκαλέσει προβληματισμό πέραν του εκνευρισμού σε υψηλόβαθμα στελέχη των σχημάτων που διεκδικούν τον διαγωνισμό.
Με αποτέλεσμα « να τρίβουν τα χέρια τους» Ιταλοί και Κύπριοι στο ενδεχόμενο να καμφθούν οι ιώβειες υπομονές που έχουν επιδείξει μέχρι σήμερα οι διεκδικητές της επικύρωσης του διαγωνισμού. Η δεύτερη φάση του οποίου ήδη έχει καταγράψει καθυστερήσεις έναντι των αρχικών χρονοδιαγραμμάτων.
Γνώστες του διπλωματικού και όχι μόνο παρασκηνίου σημείωναν ότι έχει ενταθεί η προσοχή στις κινήσεις της κυβέρνησης και ιδιαίτερα δεν σε χειρισμούς η ολοκλήρωση των οποίων προαπαιτείται με ακραίο σενάριο να υπάρξει και νέα «έκπληξη» στα «Αι Νικολοβάρβαρα» όπου και έχει τοποθετηθεί η διεξαγωγή της δεύτερης φάσης με στόχο να έχει κλείσει οριστικά το θέμα του διαγωνισμού και της ανακήρυξης του πλειοδότη μέσα στο πρώτο τρίμηνο του επομένου έτους.
Επί συνόλου οι καθυστερήσεις στις αποκρατικοποιήσεις των δύο βασικών λιμανιών (ΟΛΠ-ΟΛΘ) έχουν στοιχήσει στην ελληνική οικονομία καθώς είναι προφανές ότι τα λιμάνια δεν διαθέτουν τα γιγαντιαία κονδύλια για να επενδύσουν από μόνα τους άρα και να απαντήσουν στον ανταγωνισμό που κινείται με διαστημικές ταχύτητες ούτε και η κρατική μηχανή μπορεί να τα διαθέσει λόγω της οικονομικής συγκυρίας. Και έχουν στοιχίσει και σε απολαβές από τη διακίνηση εμπορευμάτων, και της ισχυροποίησης της θέσης της χώρας στο παγκόσμιο εμπορικό γίγνεσθαι αλλά και εκατοντάδων θέσεων εργασίας στο πολυθρύλητο πλέον λιμενικό cluster.