Σε συζητήσεις να βρισκόμαστε
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: ΝΕΑ
- Δημοσιεύτηκε στις Τετάρτη, 14 Οκτωβρίου 2015 12:30
Όλοι εναντίον όλων και οι «μικρο»-μέτοχοι «στα κάγκελα». Αυτή φαίνεται να είναι η συγκλίνουσα άποψη-εικόνα κύκλων των παραγωγικών τάξεων αλλά και των χρηστών των λιμενικών εγκαταστάσεων αναφορικά με τα όσα εσχάτως έχουν προκύψει με το επιλιμένιο μέτωπο που ελέγχει ο ΟΛΠ στη Δραπετσώνα και την πορεία του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ. Η σε κυβερνητικό επίπεδο καταγεγραμμένη διάσταση απόψεων, μάλλον ήδη έχει προσθέσει ένα επιπλέον «ισχυρό πονοκέφαλο» στο Μαξίμου.
Που όπως όλα δείχνουν θα κληθεί να «κόψει το γόρδιο δεσμό» με φόντο το έντονο ενδοκομματικό αλλά και διπλωματικό παρασκήνιο στο οποίο επίσης έχει προστεθεί και η χρηματιστηριακή διάσταση.
Να υπενθυμιστεί ότι μετά τις αντιδράσεις της Lansdowne Partners που ελέγχει το 8% του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης στο ενδεχόμενο εξαίρεσης του τμήματος του μετώπου που ελέγχει ο ΟΛΠ, κατά απαίτηση των Δήμων της περιοχής και οι «μικρο»-μέτοχοι, σύμφωνα με πληροφορίες, τέθηκαν σε κατάσταση ετοιμότητας.
Και τούτο μετά την κίνηση της Lansdowne Partners ,διαβλέποντας τον κίνδυνο απομείωσης αποδόσεων των επενδεδυμένων κεφαλαίων τους. Πτυχή του θέματος που δεν μπορεί να αγνοηθεί και που μπορεί να περιπλέξει τα πράγματα.
Γεγονός είναι ότι οι συζητήσεις για την αξιοποίηση του επιλιμένιου μετώπου καταγράφουν ιστορική διαδρομή άνω της εικοσαετίας στη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκαν αρκετά σχέδια αξιοποίησης.
Τα οποία ωστόσο έμειναν στα χαρτιά καθώς η υλοποίησή τους απαιτούσε μεγάλα κονδύλια που τότε όπως και τώρα δεν υπάρχουν. Ούτε από την κυβέρνηση, ούτε βέβαια και από τους φορείς που αντιδρούν.
Το ερώτημα που τίθεται εν παραλλήλω, από κύκλους των παραγωγικών τάξεων, αφορά και στο θέμα της ανάπτυξης θέσεων απασχόλησης από το ενδεχόμενο ο επενδυτής στον οποίο θα κατακυρωθεί ο διαγωνισμός θα κάνει επενδύσεις υλοποιώντας ενδεχομένως κάποια από τα σχέδια που στο παρελθόν έχουν δει το φώς της δημοσιότητας.
Ενδεχόμενο που δεν είναι απλά ενδεχόμενο αλλά βεβαιότητα καθώς σε γνώση των παραγωγικών τάξεων, και όχι μόνο, είναι η εκπεφρασμένη βούληση όλων των διεκδικητών του διαγωνισμού να αξιοποιήσουν τάχιστα το εν λόγω μέτωπο, μέγα μέρος του οποίου ιδιοκτησιακά ανήκει αλλού.
Να σημειωθεί ότι σε μελέτη που είχε παρουσιαστεί προ πενταετίας υπήρχε υπολογισμός για διψήφιο νούμερο χιλιάδων θέσεων εργασίας, είτε στην κατασκευαστική φάση, είτε στην μετέπειτα φάση ανάπτυξης και λειτουργίας των όσων προβλέπονταν.
Με το χρόνο να τρέχει ανεπιστρεπτί, την κατάσταση της οικονομίας, τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τα μνημόνια 1,2 και 3 και την κυβέρνηση να έχει προϋπολογίσει στον προϋπολογισμό των έσοδα από την ιδιωτικοποίηση του λιμένα η διάσταση που έχει λάβει το εν λόγω θέμα μάλλον δίνει, στην παρούσα φάση, ένα επιπλέον «λάθος μήνυμα» στους ανά τον κόσμο ενδιαφερόμενους να επενδύσουν σε τομείς της ελληνικής οικονομίας και σε χρονική συγκυρία που ο πρωθυπουργός προσκαλεί τους επενδυτές.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.