Σαβ05182024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Ελληνικά λιμάνια: Εδώ… οι εν δυνάμει επενδυτές

OLP 853

«Εκ του σύνεγγυς» παρακολουθούν, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, υψηλόβαθμα στελέχη των εν δυνάμει επενδυτών, του υπό καθεστώς διαγωνιστικής διαδικασίας ευρισκόμενων λιμένων ΟΛΠ και ΟΛΘ που βρίσκονται τα τελευταία 24ωρα στην Ελλάδα. Διπλωματικοί παρατηρητές, επίσης σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, παρακολουθούν το αμφίρροπο των δημοσκοπήσεων και του θρίλερ που έχει προαναγγελθεί σε μία προσπάθεια να διερμηνεύσουν τις προθέσεις των δύο μεγάλων πολιτικών σχηματισμών την «επόμενη των εκλογών» στο περί επενδύσεων πεδίο.

Όσον αφορά βέβαια και στην υπόθεση της αποκρατικοποίησης, επί του προκειμένου, των ΟΛΠ και ΟΛΘ. Με το αμφίρροπο της εκλογικής αναμέτρησης να επικρέμαται... οι κινήσεις των ενδιαφερόμενων παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς τόσο οι Κινέζοι όσο και οι Δανοί πλέον διατηρούν ισχυρά προβαδίσματα στη δημιουργία επίσης ισχυρών δίπολων στο Αιγαίο με επενδύσεις σε στρατηγικής σημασίας λιμάνια με μόνο στόχο τον έλεγχο των παγκόσμιων εμπορευματικών ροών σε κάθετους και οριζόντιους άξονες στη Μεσόγειο και τη Μ. Θάλασσα.
Η κινητικότητα που παρατηρείται δεν έχει διαλάθει της προσοχής των συνδικαλιστικών φορέων των εργαζόμενων στα λιμάνια οι οποίοι και έσπευσαν με επιστολές τους στις πολιτικές δυνάμεις της χώρας να τις θέσουν «προ των ευθυνών τους» για τις συνέπειες , που ουσιαστικά απορρέουν, από τα τρία κατά σειρά υπογραφέντα μνημόνια όσον αφορά στις αποκρατικοποιήσεις λιμένων. Που υπό άλλες συνθήκες θα έπρεπε ήδη να έχουν συμβεί με βάση τα χρονοδιαγράμματα των μνημονίων ,αν το πολιτικό κόστος των εν λόγω κινήσεων δεν «βάραινε επί του συνόλου» του το πολιτικό σύστημα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στα προεκλογικά προγράμματα των δύο μεγάλων βασικών μονομάχων ενυπάρχει το θέμα των αποκρατικοποιήσεων, αρχικώς των δύο μεγάλων λιμένων ,με το ΤΑΙΠΕΔ να διαδραματίζει το πρωταγωνιστικό ρόλο, και μάλιστα σε χρονική συγκυρία που στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ευθέως αμφισβητούν την εν λόγω διαδικασία διαφοροποιούμενα από τις επίσημες θέσεις του κόμματος που συμμετέχουν και σε βαθμό που να αναγκαστεί η ηγεσία του Ταμείου να απαντήσει.
Με φόντο όλο αυτό το σκηνικό το μόνο σίγουρο στην υπόθεση είναι ότι τα «απέναντι» Τουρκικά λιμάνια – που επιδιώκουν στρατηγικό ρόλο «στο τρίστρατο του κόσμου» και του παγκόσμιου εμπορίου- επιχαίρουν για τα συμβαίνοντα εν Ελλάδι. Επιχαίρουν γιατί ήδη έχουν κατοχυρώσει θέση στο ενδιαφέρον των μεγάλων εταιριών διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων αλλά και λιμενικών διαχειριστών όταν επί ελληνικού εδάφους οι συζητήσεις για το πώς και γιατί δεν έχουν «τελεσιδικήσει» πολύ δεν μάλλον αν οι οιοσδήποτε επενδύσεις θα γίνουν με τον ένα ή το άλλο τρόπο αποδεκτές.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter