Σαβ01182025

Last updateΠαρ, 17 Ιαν 2025 8pm

Συμφωνίες με ενδιαφέρον για τις συνδυασμένες μεταφορές

amv

Μπορεί να πέρασε στα «ψιλά γράμματα», λόγω του γενικότερου κλίματος περί την πορεία της ελληνικής οικονομίας και το διαπραγματευτικό «μέτωπο» είδηση του Bloomberg για Ουγκρικο-Κινεζική συμφωνία με έμφαση την ανάπτυξη μεταφορικών υποδομών ωστόσο η σημασία της γεωπολιτικά είναι πολλαπλασιαστική. Σύμφωνα με εκτιμήσεις εμπειρογνωμόνων σε θέματα συνδυασμένων μεταφορών οι με γεωμετρική πρόοδο αναπτυσσόμενες επενδύσεις της Κίνας στο πεδίο των μεταφορικών υποδομών στα Βαλκάνια στοχεύουν στο να εξυπηρετήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις απολήξεις του «θαλάσσιου δρόμου του μεταξιού» που προωθεί η Κίνα συμπεριλαμβάνοντας ενδεχομένως μέσα από τη συμφωνία και τις «ποτάμιες προσβάσεις» για τη διασπορά αλλά και συγκέντρωση εμπορευμάτων που κινούνται στις γραμμές Ασίας-Ευρώπης.

Πλοίο, σιδηρόδρομος και πλεύσιμος Δούναβης αποτελούν τον ισχυρότερο συνδυασμό μέσων μεταφοράς. Και μάλιστα σε χρονική περίοδο όπου τα λιμάνια της Β. Ευρώπης στην προσπάθειά τους να μην χάσουν μερίδιο της νέας κίνησης έχουν επιστρατεύσει και τις ποτάμιες διασυνδέσεις τους κάτι που δεν διέλαθε της προσοχής της Κίνας.

Ωστόσο το σκηνικό στα νοτιο-ανατολικά Βαλκάνια όπως διαμορφώνεται, και με την Κινεζική παρουσία έντονη, παρουσιάζει παγκόσμιο ενδιαφέρον καθώς εναπομένει να εισέλθει και η Ελλάδα στο «σκηνικό» με τους ΟΛΠ, ΟΛΘ και Αλεξανδρούπολη και τις σιδηροδρομικές της υποδομές χωρίς από το εν λόγω σκηνικό να διαφεύγει και η «μελλοντική ποτάμια εξέλιξη» ανατολικά της Θεσσαλονίκης.

Οι εν λόγω εξελίξεις, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες εκτιμήσεις, αν αποτυπωθούν στο χάρτη της Βαλκανικής και γενικότερα της ΕΕ «αποκαλύπτουν» το τι θα συμβεί λίαν προσεχώς στην διαμόρφωση των διερχόμενων σε ευρωπαϊκό έδαφος εμπορευματικών ροών.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter