Στο πρώτο δίμηνο του '14 μετατίθενται εξελίξεις για τα λιμάνια
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: ΝΕΑ
- Δημοσιεύτηκε στις Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου 2013 14:44
Χρονικά κάπου στο Φεβρουάριο «τοποθετείται» σύμφωνα με αποχρώσες ενδείξεις η Ελλάδα ενδεχομένως να πουλήσει συμμετοχές στα δύο λιμάνια στοχεύοντας κατά προτεραιότητα να ολοκληρώσει την πώληση τον επόμενο μήνα του Ελληνικού, έκτασης 6,2 εκατ. τετραγωνικών μέτρων τις οποίες και επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg.
Μάλιστα στη σχετική ειδησεογραφία του «επαναφέρει» θέμα αμερικανικών hedge funds τα οποία φέρετε να εκδηλώνουν ενδιαφέρον για τοποθετήσεις σε συμφέρουσες και προ πάντων αποδοτικές επενδύσεις σε τομείς της ελληνικής οικονομίας.
Το ζήτημα των hedge funds και της εκδήλωσης ενδιαφέροντος δεν αποτελεί νέα είδηση καθώς στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους την Αθήνα και όχι μόνο επισκέφθηκαν υψηλόβαθμα στελέχη hedge funds αλλά και ειδικοί αναλυτές αυτών, που κατά πληροφορίες, συνέλεξαν στοιχεία για τομείς του ενδιαφέροντός τους με προφανή στόχο να ετοιμάσουν σχετικές εκθέσεις. Άξιο λόγου επίσης είναι και το ενδιαφέρον που καταγράφηκε σε εκδήλωση που έγινε τη Δευτέρα στη Νέα Υόρκη μεταξύ των οποίων και το ζήτημα των λιμανιών.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι στο ΤΑΙΠΕΔ «περιμένουν» τις Βρυξέλλες να τοποθετηθούν για το λιμάνι του Πειραιά καθώς τόσο το αρμόδιο υπουργείο όσο και το λιμάνι «δείχνουν» ΤΑΙΠΕΔ για την έναρξη των διαδικασιών οι οποίες και αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Τα στοιχεία για το ενδιαφέρον των hedge funds έρχονται σε χρονική συγκυρία όπου η παρούσα ηγεσία του ΟΛΠ δια του κ. Γ. Ανωμερίτη παρουσίασε προ εβδομάδος και πλέον πρόταση για την πώληση του 23% των μετοχών των ΟΛΠ Α.Ε. και ΟΛΘ Α.Ε., είτε μέσω ΧΑΑ είτε ως πακέτου με δικαιώματα μειοψηφίας, σε επενδυτές προβαίνοντας μάλιστα στην εκτίμηση ότι θα αποφέρει άμεσα στο ΤΑΙΠΕΔ 160 εκατ. ευρώ ενώ παράλληλα θα διατηρηθεί υπό τον δημόσιο έλεγχο το 51% των μετοχών τους.
Θέση που ως γνωστόν έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την προσδιορισμένη κυβερνητική θέση που κάνει λόγο για αποκρατικοποίηση των δύο λιμένων. Στον ίδιο καμβά ο κ. Ανωμερίτης προτείνει την παράλληλη τιτλοποίηση εγγυημένων εσόδων από παραχωρήσεις ή έκδοση μετατρέψιμων ομολόγων και με βάση τις σχετικά πρόσφατες δημόσιες δηλώσεις του «με βάση τις οικονομικές εκθέσεις που υπάρχουν η καθαρή παρούσα αξία των παραχωρηθέντων στοιχείων από τον ΟΛΠ Α.Ε. ανέρχεται μεταξύ 678 και 1.013 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει δυνητικό ελάχιστο έσοδο 231 έως 336 εκατ. ευρώ για το απαισιόδοξο σενάριο, με ποσοστό πωληθέντος εγγυημένου εσόδου 60% και συντελεστή προεξόφλησης 11%».
Κύκλοι των χρηστών των λιμενικών εγκαταστάσεων πάντως που παρακολουθούν και σχολιάζουν τις εξελίξεις φαίνεται να συγκλίνουν στην άποψη ότι οι Βρυξέλλες «επηρεάζονται» από εκείνα τα κέντρα της ΕΕ που δεν φαίνονται διατεθειμένα να δημιουργήσουν πεδίο ισχυρού ανταγωνισμού από τον Πειραιά ελέω COSCO, στα λιμάνια της Β. Ευρώπης «αδιαφορώντας» αν ο Πειραιά θα περιοριστεί κατά αυτό τον τρόπο σε «περιφερειακής» σημασίας λιμάνι για τα συμφέροντα της ΕΕ. Kαι μάλιστα «αγνοώντας» τις επιταγές του ευρωπαϊκού και κυρίως διεθνούς εμπορίου που αναζητά λιμάνια στο νότο της ΕΕ ώστε να αποφευχθεί ο περίπλους της στις γραμμές Ασίας-Ευρώπης καθώς ζητούμενο είναι η διαρκής μείωση του κόστους διαμετακόμισης.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.