Τρι07152025

Last updateΤρι, 15 Ιουλ 2025 7pm

Αναβαθμίζονται γεωπολιτικές αξίες…

0ALEXANDROUPOLILIMANI

Οι συζητήσεις για την δημιουργία «άξονα» μεταφοράς ενέργειας μεταξύ Αλεξανδρούπολης και Οδησσού (Ουκρανία) στην οποίο αναφέρθηκε πρόσφατα ο πρωθυπουργός επανάφερε στο προσκήνιο τον άλλο άξονα, τον σιδηροδρομικό που θα διασυνδέει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης μέσω του σιδηροδρομικού δικτύου της Βουλγαρίας, Ρουμανία και Ουγγαρίας τα λιμάνια με «πρόσωπο» στη Μαύρη Θάλασσα. Η γεωπολιτική αξία του συγκεκριμένου σιδηροδρομικού άξονα έχει συζητηθεί και αναλυθεί εκτενώς την τελευταία δεκαετία... αλλά εσχάτως η αξία αυτή φαίνεται πως αναβαθμίζεται εξ αιτίας της διάθεσης του αμερικανικού παράγοντα να αξιοποιήσει το συγκεκριμένο λιμάνι, πολύ περισσότερο από ότι το έχει κάνει μέχρι σήμερα, αλλά και άλλα λιμάνια με «πρόσωπο» στο Αιγαίο. Το νομοσχέδιο που στοχεύει στην εμβάθυνση των σχέσεων ασφαλείας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας που παρουσιάστηκε χθες στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ από την Ελληνοαμερικανικής Ομάδας του Κογκρέσου περιλαμβάνει ιδιαίτερη αναφορά στα δικαιώματα βάσης που παρέχονται στο πλαίσιο της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας, η οποία επιτρέπει στις αμερικανικές δυνάμεις να αποκτήσουν πρόσβαση σε τέσσερις επιπλέον στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Ελλάδα. Το όλο θέμα έρχεται σε χρονική συγκυρία ιδιαίτερα ευαίσθητη στο γεωπολιτικό πεδίο όπου η Ελλάδα καλείται να διαδραματίσει ουσιαστικότερο ρόλο για την «παρουσία» των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, και όχι μόνο, αλλά και σε συγκυρία όπου το παγκόσμιο εμπόριο, «ταλαιπωρημένο» από τις γεωπολιτικές εξελίξεις σε Μέση Ανατολή, Ανατολική Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα αναζητά διεξόδους, κατ’ αναλογία εκείνου που είχε συμβεί στην κρίση του COVID 19. Τούτου δοθέντος σιδηρόδρομοι και λιμάνια στην ελληνική επικράτεια βρίσκονται κάτω από το «αμερικανικό μικροσκόπιο» όχι μόνο για τις «στρατηγικές» τους δυνατότητες αλλά και τις εμπορικές. Σε αυτό το φόντο οι ΗΠΑ έχουν καταγράψει το ενδιαφέρον της Ινδίας να επενδύσει σε λιμάνια ή και inland port στην κεντρική Ελλάδα, υπολογίζουν τον κινεζικό παράγοντα που «έφερε τα πάνω κάτω» επενδύοντας στον Πειραιά ενώ φαίνεται να εξετάζουν και τον «λιμενικό άξονα» της Εγνατίας. Να σημειωθεί τέλος ότι και το λιμάνι του Βόλου «διαθέτει» σιδηροδρομική κάλυψη, η οποία μπορεί να επιδεχθεί αναβάθμισης, για να διαδραματίσει προσεχώς ρόλο στο σιδηροδρομικό άξονα Πειραιά – Θεσσαλονίκης.

Logistics

Αξίζει να σηειωθει ότι τη Θεσσαλονίκη ως έδρα του νέου Διεθνούς Κέντρου Διαχείρισης Εφοδιαστικής Αλυσίδας (Supply Chain Management Centre), επέλεξε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ), στο πλαίσιο της αποστολής του για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε πληθυσμούς που δοκιμάζονται σε τρίτες χώρες προέλευσης
Το Κέντρο θα αποτελέσει τον επιχειρησιακό κόμβο των παγκόσμιων εφοδιαστικών δραστηριοτήτων του ΔΟΜ, ενισχύοντας τη συνολική του ικανότητα να ανταποκρίνεται έγκαιρα και αποτελεσματικά σε ανθρωπιστικές κρίσεις. Θα διασφαλίζει την αδιάλειπτη ροή προμηθειών και τη γρήγορη αποστολή βοήθειας σε χώρες που βρίσκονται σε ανάγκη, στο πλαίσιο συνεργασίας με άλλους διεθνείς οργανισμούς, όπως ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.
Για τον σκοπό αυτό, υπεγράφη Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) μεταξύ του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκου Πιερρακάκη και της SungAh Lee, αναπληρώτριας γενικής διευθύντριας του ΔΟΜ για τη Διοίκηση και τη Μεταρρύθμιση. Στη σημασία της ανάπτυξης του κέντρου αναφέρθηκε ο υπουργός σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «το κέντρο θα ενισχύσει τη θέση της Θεσσαλονίκης ως διεθνούς κόμβου logistics και θα έχει άμεσα και έμμεσα οφέλη για την τοπική και εθνική οικονομία. Θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και θα ενισχύσει τη ζήτηση από την ελληνική αγορά για προμήθειες και ανθρωπιστικό υλικό. Ο ΔΟΜ θα διαχειρίζεται ετησίως προμήθειες ύψους έως και 1,7 δισ. δολαρίων. Αυτό δημιουργεί τεράστια περιθώρια επωφελούς συμμετοχής για την τοπική αγορά της Θεσσαλονίκης, με σημαντικές ευκαιρίες για όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις. Η επιλογή της Ελλάδας από τον ΔΟΜ αντανακλά την πολιτική και οικονομική σταθερότητα της χώρας, τις ποιοτικές της υποδομές και τη γεωστρατηγική της θέση. Με αυτή τη συμφωνία, η Ελλάδα αναβαθμίζει τη διεθνή της παρουσία και τη θέση της ως κέντρο logistics».

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter