Δασμοί: Με το βλέμμα στραμμένο στις ΗΠΑ οι τακτικές γραμμές
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ - ΕΡΕΥΝΕΣ
- Δημοσιεύτηκε στις Πέμπτη, 03 Ιουλίου 2025 14:19

Καθώς η ημερομηνία ορόσημο της 9ης Ιουλίου πλησιάζει σχετικά με τη πολιτική δασμών που θα ακολουθήσουν οι ΗΠΑ οι τακτικές γραμμές τηρούν στάση αναμονής. Με τις ΗΠΑ να έχουν δηλώσει ότι θα έχουν ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με τους δέκα μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της μετά τις 4 Ιουλίου και μπορεί να καθορίσει μονομερώς επίπεδα δασμών για άλλες χώρες σύντομα η «ρευστότητα» είναι το κυρίαρχο στοιχείο όσον αφορά στις «λούπες» και τις προσεγγίσεις πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που αυτές περιλαμβάνουν.
Ο Trump βγήκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χθες για να ισχυριστεί ότι είχε επιτευχθεί εμπορική συμφωνία με το Βιετνάμ. Μάλιστα δήλωσε ότι οι δασμοί στο Βιετνάμ θα είναι τώρα 20%, όχι 46%. Ωστόσο, δασμοί 40% θα εφαρμοστούν στη μεταφόρτωση αγαθών, ένα μέτρο που στοχεύει ξεκάθαρα στην Κίνα, η οποία σύμφωνα με την κυβέρνηση Trump χρησιμοποιεί το Βιετνάμ ως «κερκόπορτα» για τις εξαγωγές προς τις ΗΠΑ. Σε αντάλλαγμα, το Βιετνάμ θα μειώσει τους δικούς του δασμούς στα αμερικανικά προϊόντα στο μηδέν.
Πριν από τα νέα του Βιετνάμ, τα οποία δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί, η Maersk υπολόγισε χθες ότι κατά μέσο όρο, οι εταιρείες πληρώνουν επί του παρόντος έναν πραγματικό μέσο δασμολογικό συντελεστή περίπου 21% σε σχέση με το φορτίο εμπορευματοκιβωτίων σε όλες τις εισαγωγές των ΗΠΑ, σύμφωνα με τη μέτρηση σταθμισμένου με εμπορευματοκιβώτια μέσου δασμολογικού συντελεστή της Maersk. Στο αποκορύφωμά του, λίγο μετά τις 2 Απριλίου, το μέσο πραγματικό ποσοστό ήταν 54%.
Οι όγκοι εμπορευματοκιβωτίων αυξήθηκαν κατά 4% παγκοσμίως σε ετήσια βάση το πρώτο εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με την Clarksons Research, η οποία προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα ότι οι περίοδοι προφόρτωσης και παύσεων, ιδίως στον Ειρηνικό, καθιστούν το H2 μια δύσκολη περίπτωση τόσο για το εμπόριο εμπορευματοκιβωτίων όσο και για το εμπόριο αυτοκινήτων.
Σύμφωνα ε τις πρώτες εκτιμήσεις μέσα στο δεύτερο εξάμηνο οι τιμολογιακές αλλαγές θεωρούνται αναπόφευκτες είτε λόγω δασμών είτε λόγω αλλαγής της πολιτικής των ναυτιλιακών εταιριών τακτικών γραμμών απέναντι στο πελατειακό τους δυναμικό.