Πεμ05162024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

«Κερκόπορτα» ο ανθρώπινος παράγοντας…

0cyberattacks

Η ψηφιοποίηση έχει εντείνει την εστίαση της λιμενικής βιομηχανίας στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο αλλά τα μέλη του ανθρώπινου προσωπικού παραμένουν «το βασικό στοιχείο» στη στρατηγική κυβερνοάμυνας ενός λιμανιού.
Σε μια νέα εμβληματική έκθεση με τίτλο «Cybersecurity Guidelines for Ports and Port Facilities» η International Association of Ports and Harbors (IAPH), έχει προσδιορίσει τις παραμέτρους για αμυντικές στρατηγικές για λιμένες όλων των επιπέδων ψηφιοποίησης.
Η αύξηση των επενδύσεων των φορέων εκμετάλλευσης λιμένων και λιμένων σε συστήματα πληροφορικής (ΤΠ) και επιχειρησιακής τεχνολογίας (OT), αξιοποιώντας τμήματα δεδομένων για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας, φέρνει την «αναπόφευκτη» παράμετρο του κινδύνου στον κυβερνοχώρο.
Στην έκθεση γίνεται λόγος για το ανθρώπινο δυναμικό και την διαχείρισή του έναντι των ψηφιακών κινδύνων.Μόνο το ανθρώπινο λάθος δημιουργεί ένα ευρύ φάσμα κινδύνων στον κυβερνοχώρο και εκτιμάται ότι το 95% των παραβιάσεων της ασφάλειας είναι αποτέλεσμα ανθρώπινου σφάλματος και όχι ελαττωμάτων που σχετίζονται με την πληροφορική και τα συστήματα που έχουν εγκατασταθεί.
Οι επιθέσεις ηλεκτρονικού «ψαρέματος», η οποία είναι η πράξη αποστολής δόλιων μηνυμάτων σε χειριστές συστημάτων «θύματα» έχουν σχεδιαστεί για να τα ξεγελάσουν να αποκαλύψουν ευαίσθητες πληροφορίες ή να αναπτύξουν κακόβουλο λογισμικό, με στόχο συνήθως την καταβολή «λύτρων».
Ο Patrick Verhoeven, Διευθύνων Σύμβουλος της IAPH, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι το σύνολο κατευθυντήριων γραμμών για την κυβερνοασφάλεια λιμενικών και λιμενικών εγκαταστάσεων που στοχεύουν στο στρατηγικό και όχι τεχνικό επίπεδο. Να σημειωθεί ότι τον προσεχή μήνα είναι προγραμματισμένη συνεδρίαση σε επίπεδο ΙΜΟ για το θέμα της κυβερνοασφάλειας στη ναυτιλία όπου μεταξύ των άλλων η IAPH θα παρουσιάσει τις κατευθυντήριες γραμμές της επι του θέματος.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter