Κυρ01192025

Last updateΚυρ, 19 Ιαν 2025 8pm

Βαλκάνια: «Μάχες» λιμένων με «όπλο» τα... τρένα

HAMBURGPORT2

Σενάριο από το μέλλον ή απλά εκσυγχρονισμός ενός σεναρίου που χρονολογείται προ του πρώτου παγκοσμίου πολέμου; Όποια και αν είναι η απάντηση κατά τους αναλυτές των συνδυασμένων μεταφορών το προσεχές διάστημα τα εμπορικά λιμάνια στη Βαλκανική θα «κονταροχτυπηθούν με «όπλο» τα τρένα. Σύμφωνα με τα στοιχεία την τελευταία πενταετία στην Βαλκανική έχει σημειωθεί κοσμογονία ως προς τον εκσυγχρονισμό των σιδηροδρομικών υποδομών και κυρίως των σιδηροδρομικών γραμμών που επιτρέπουν τις διελεύσεις όχι μόνο υπερταχέων επιβατικών τρένων αλλά κυρίως εμπορικών που απαιτούν αυστηρότερες προδιαγραφές στις υποδομές. Ρουμανία, Βουλγαρία αλλά και Τουρκία έχουν σημειώσει μεγάλες προόδους ως προς το θέμα της κάλυψης των στρατηγικής σημασίας λιμένων τους εν αντιθέσει με τα εν Ελλάδι συμβαίνοντα όπου ναι μεν ο βασικός σιδηροδρομικός άξονας εκσυγχρονίζεται ναι δε βασικά λιμάνια, όπως του Βόλου της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης έχουν καθυστερήσει να διασυνδεθούν πλήρως με αυτόν.

Χαρακτηριστική θεωρείται η περίπτωση του λιμένα Αλεξανδρούπολης όπου το διεθνές εμπόριο από δεκαετίας έχει διακρίνει την δυνατότητα σε συνεργασία με Βουλγαρικό λιμάνι της Μ. Θάλασσας να παρακάμπτουν φορτία τον Βόσπορο με ότι αυτό συνεπάγεται. Ωστόσο το λιμάνι «περιμένει ακόμη» το σιδηρόδρομο.

Μετά την κατάργηση του σιδηροδρομικού καμποτάζ χώρες της βαλκανικής συνειδητοποίησαν τη σημασία των σιδηροδρομικών διασυνδέσεων των λιμένων τους σε μία προσπάθεια να πλησιάσουν τα μοντέλα της κεντρικής Ευρώπης και ιδιαίτερα το Γερμανικό αλλά και το Αυστριακό που σήμερα σχεδόν μονοπωλούν τη δράση στα στρατηγικής σημασία λιμάνια με υπερταχείς εμπορικούς συρμούς.

Και βέβαια να τα ανταγωνιστούν προσδοκώντας στο οικονομικά και άλλα οφέλη από τη διέλευση από του εδάφους τους των εμπορευματικών ροών.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι λίαν συντόμως επί ελληνικού εδάφους θα ζητηθούν από ενδιαφερόμενους ( εταιρίες Ρωσικών, Κινεζικών, Γερμανικών συμφερόντων αλλά και κοινοπρακτικών Γαλλο-Ιταλικών, Γαλλο-Γερμανικών συμφερόντων) «άδειες» για διελεύσεις εμπορικών τραίνων ενώ δεν έχει καταστεί εφικτό να αποτυπωθεί αν, πέραν των σιδηροτροχιών που σχηματίζουν το βασικό δίκτυο, θα είναι σε θέση ο αρμόδιος ελληνικός οργανισμός να ενοικιάσει εμπορικούς συρμούς αποκομίζοντας τα ανάλογα κέρδη. Και δεν είναι μόνο αυτό.

Χρήστες των λιμενικών εγκαταστάσεων αλλά και των παραγωγικών τάξεων έχουν επισημάνει το πρόσφατο σχετικά «κάζο» που έπαθαν μεγάλες διεθνούς επιπέδου εταιρίες που επεχείρησαν, και επιχειρούν σε πείσμα των γεγονότων, τη σιδηροδρομική διέλευση και διασπορά προϊόντων τους που καταπλέουν στον Πειραιά.

Δύο εκτροχιασμοί και μία «υποχώρηση» λόγω ισχυρής βροχόπτωσης θα αποτελούσαν ίσως «πταίσματα» μπροστά στον «ιδιότυπο αποκλεισμό» της Ειδομένης από πρόσφυγες- μετανάστες. Χάρη στον οποίο συρμοί εκτρέπονται δια μέσου του Βουλγαρικού δικτύου επιβαρύνοντας το κόστος μεταφοράς αλλά και διαφημίζοντας ανέξοδα τις δυνατότητες του εν δυνάμει ανταγωνιστικού Βουλγαρικού σιδηροδρομικού δικτύου.

Οι αναλυτές δεν κάνουν λόγο καν για την Τουρκία την οποία και θεωρούν έτη φωτός μπροστά στις σιδηροδρομικές καλύψεις λιμένων της αλλά και λόγω της υποθαλάσσιας σιδηροδρομικής ζεύξης του Βοσπόρου που εν πολλοίς υλοποιεί, μεγαλεπήβολο ευρωπαϊκής εμπνεύσεως, σχέδιο που έχει τις ρίζες του προ του πρώτου παγκοσμίου πολέμου, τα ιστορικά στοιχεία του οποίου δεν είναι της παρούσης να αναφερθούν.

Η Ειδομένη, ο ΣΒΑΠ και η επιχειρηματικότητα

"Ιδού η Ρόδος" για την επιχειρηματικότητα. Οι ζημιές από το κλείσιμο της Ειδομένης έφθασαν τα 6 εκατ. ευρώ. Κάντε κάτι. Όταν για 55 ημέρες κλείνει, στην Ειδομένη, ένας βασικός πνεύμονας για την εξωστρέφεια της εθνικής παραγωγής της χώρας σου και προκαλείται έμφραγμα στην βιομηχανική παραγωγή αλλά και στην αγορά από έλλειψη πρώτων υλών και άλλων προϊόντων, με συνολικές ζημιές 6.000.000 ευρώ, ακούγονται περίπου ως ειρωνεία οι διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης για ανάπτυξη και τόνωση της επιχειρηματικότητας. Αυτό συμβαίνει και με την περίπτωση της Ειδομένης. Ας αρχίσουμε από εκεί".

Τα παραπάνω δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς κ. Δημήτρης Μαθιός αναφερόμενος στις πολλαπλές επιπτώσεις από την κλειστή σιδηροδρομική γραμμή της Ειδομένης και τις μεγάλες αδυναμίες στην διακίνηση προϊόντων και πρώτων υλών και πρόσθεσε:

"Γιατί να μην συνδέσουμε και με το πρόβλημα της Ειδομένης τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστική Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) που δείχνουν ότι μετά από 14 μήνες διαρκούς ανόδου των ελληνικών εξαγωγών αγαθών η κόπωση των τελευταίων μηνών έγινε εντονότερη, αφού φθάσαμε τις 55 ημέρες (2 μήνες) με κλειστή την γραμμή.

Εξ’ άλλου σε περίοδο έλλειψης ρευστότητας λόγω και capital controls και με απώλειες 6 εκατ. ευρώ είναι παραλογισμός, να επιβαρύνεις το κόστος παραγωγής, κατά 20-25%, επιλέγοντας ως λύση, στις μεταφορές προς Ευρώπη, την έξοδο από Βουλγαρία. Η κυβέρνηση οφείλει να παρέμβει άμεσα αν θέλει όντως να βρίσκεται δίπλα στην επιχειρηματικότητα".

 

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter