Κατευθυντήριες γραμμές για λιμένες καταφυγής
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: ΑΛΛΑ ΛΙΜΑΝΙΑ
- Δημοσιεύτηκε στις Σάββατο, 30 Ιανουαρίου 2016 11:00
ΕSPO, και ο EMSA υπέγραψαν κοινή δήλωση για να εκφράσουν την υποστήριξή τους για τις πρόσφατα εγκριθείσες επιχειρησιακές κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ σχετικά με τους λιμένες καταφυγής. Αυτό έγινε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που διοργανώθηκε από τον Gesine Meissner, Ευρωβουλευτή και Πρόεδρο της διακομματικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, SEARICA.
Η Επίτροπος Μεταφορών Violeta Bulc εντάχθηκε επίσης στον συνέδριο, υποστηρίζοντας με αυτό τον τρόπο την πρωτοβουλία.
Οι κατευθυντήριες γραμμές είναι το αποτέλεσμα της συντονισμένης προσπάθειας των αρχών των κρατών μελών, της Επιτροπής, της EMSA και του ναυτιλιακού κλάδου, που έχουν εργάστηκαν από κοινού μαζί για περισσότερα από τρία χρόνια, στο πλαίσιο της ομάδας συνεργασίας για τα λιμενικά καταφύγια.
Στόχος τους είναι να ενισχύσουν την επικοινωνία και τη συνεργασία μεταξύ των αρμόδιων αρχών των κρατών μελών, σε περιπτώσεις όπου ένα πλοίο που διατρέχει κίνδυνο ζητά καταφύγιο, καθώς επίσης και για τον εξορθολογισμό της διαδικασίας λήψης αποφάσεων.
Οι κατευθυντήριες γραμμές που έχουν, θα δοκιμαστούν περαιτέρω κατά τη διάρκεια ειδικών ασκήσεων.
Σε σχετικές δηλώσεις της η Γενική Γραμματέας της ESPO Isabelle, δήλωσε τα ακόλουθα:
«Υποστηρίζουμε πλήρως τις παρούσες κατευθυντήριες γραμμές. Ο χρόνος είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας, όταν έχουμε να διαχειριστούμε μια κατάσταση όπου το πλοίο διατρέχει κίνδυνο. Αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές θα βοηθήσουν σίγουρα τη συντόμευση της διαδικασίας λήψης αποφάσεων και να αποφευχθεί η απώλεια χρόνου.
Οι κατευθυντήριες γραμμές αποτελούν ένα ζωντανό έγγραφο. Ανυπομονούμε να συνεχίσουμε τη δουλειά, μαζί με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
Είμαστε ευτυχείς που η συνεργασία της ομάδας θα εργαστεί επίσης για θέματα που σχετίζονται με την ασφάλιση, την ευθύνη και αποζημίωση για τους λιμένες που υποδέχονται πλοίο που διατρέχει κίνδυνο.
Η μεγαλύτερη σαφήνεια σε αυτά τα ζητήματα θα μπορούσε ασφαλώς να διευκολύνει περαιτέρω τη διαδικασία λήψης αποφάσεων».