Σαβ05182024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Λιμάνια: Ultra-Large προβλήματα

container ship 16x92

Άκρως ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία των πρώτων αποτιμήσεων των συνεπειών που επιφέρουν για τα λιμάνια αλλά και όχι μόνο από τη δρομολόγηση των περίφημων Ultra-Large Container Ships (ULCS). Ρυμουλκά, πλοηγοί, ηλεκτρομηχανικοί εξοπλισμοί, βυθίσματα, επεκτάσεις σε ντόκα, αναμορφώσεις συστημάτων (η/υ) παρακολούθησης ροών εμπορευματοκιβωτίων εντός και εκτός πλοίων, αναδιαρθρώσεις προσωπικού.

Όλα μαζί και το καθένα από μόνο του σε παγκόσμια κλίμακα και σε κόστος αγγίζει σχεδόν διψήφιο νούμερο τρις δολαρίων με την προοπτική να εξυπηρετηθούν τα πλοία αυτού του μεγέθους.

Ωστόσο το ενδιαφέρον είναι ότι ο γιγαντισμός των πλοίων του τομέα δεν ακολούθησε, όπως τα στοιχεία δείχνουν, τη συνήθη πρόοδο των ναυπηγήσεων πλοίων άλλων τομέων αλλά μία φρενήρη ανάπτυξη η οποία ξεπέρασε και την γεωμετρική πρόοδο.

Και μάλιστα σε μικρό χρονικό διάστημα. Εύλογα λοιπόν αναλυτές σημειώνουν ότι τίποτα δεν αποκλείεται υπονοώντας ότι από άποψη μεγεθών δεν έχει κλείσει η συζήτηση.

Ούτε βέβαια και οι συζητήσεις για τις επιπτώσεις στην αναμόρφωση των εμπορευματικών ροών, τις συχνότητες προσεγγίσεων, τις πληρότητες των πλοίων αυτών και όχι μόνο.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter