Σουέζ: Αποκαλυπτική η δύναμη των αριθμών
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: ΑΛΛΑ ΛΙΜΑΝΙΑ
- Δημοσιεύτηκε στις Παρασκευή, 19 Ιουνίου 2015 07:00
Μία αποκαλυπτική έκθεση- άρθρο του Luai Bahder για τη σημασία της προστιθέμενης νέας παράλληλης διώρυγας του Σουέζ που είδε το φώς της δημοσιότητας προκαλεί αίσθηση με τα στοιχεία της και τις υπεραξίες μέρος των οποίων, όπως αποκαλύπτεται, καρπώνεται το Λονδίνο και το Ντουμπαϊ. Τα δύο αυτά στοιχεία δεν θα μπορούσαν να είχαν καμία αξία για την ελληνική πραγματικότητα αν μόλις πρόσφατα μερικές εκ των επισημάνσεων κατά τον εορτασμό της ημέρας του Εμπορικού ναυτικού από την ΕΕΕ και το ΝΕΕ δεν απεικόνιζαν ευκρινώς του τι θα μπορούσε, υπό άλλες συνθήκες, να συντελείται στον Πειραιά προς όφελος της εθνικής οικονομίας της χώρας από ναυτιλιακές δραστηριότητες και μάλιστα αδαπάνως για τον ελληνικό «πανί με πανί» ευρισκόμενο εθνικό κορβανά.
Αν και οι συγκρίσεις είναι σε ανόμοια πεδία οι στρεβλώσεις και ιδεοληψίες διαχρονικά έχουν στερήσει από τον Πειραιά την προσέλκυση αλλά και την ανάπτυξη του τομέα της παροχής υπηρεσιών στην παγκόσμια ναυτιλία, κατά τα πρότυπα του City του Λονδίνου όταν μάλιστα στον Πειραιά υπάρχει όχι απλά σεβαστός αλλά αξιοσέβαστος, διεθνώς, αριθμός διαχειριστριών και άλλων ναυτιλιακών εταιριών.
Από τα συνολικά στοιχεία της έκθεσης τέσσερα συνολικά δείχνουν τη οικονομική δυναμική.
- Η Αίγυπτος κερδίζει US$80 ανά TEU που διέρχεται αμφίδρομα από το Σουέζ με ετήσιο αποτέλεσμα- στόχο τα 13 δις $
- Το Λονδίνο κερδίζει περίπου $16,000 ανά TEU που διέρχεται από τη διώρυγα που χρησιμοποιούνται για την έρευνα και την ανάπτυξη υπηρεσιών που αποτελεί και την κύρια προσφορά του City στη διεθνή ναυτιλία
- Έχοντας την μεγαλύτερη ελεύθερη ζώνη η Αίγυπτος που πλαισιώνει το Σουέζ το Ντουμάϊ κερδίζει US$800 για κάθε διερχόμενο TEU για υπηρεσίες logistics που επιφέρουν θετικές επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή της Μ. Ανατολής.
- Τη διώρυγα εκτιμάται ότι θα διέλθει με ορίζοντα το 2050 ετησίως ο διπλάσιος αριθμός συνολικά σε TEU που συγκεντρώνουν τα μεγαλύτερα λιμάνια της Κίνας.