Κυρ09082024

Last updateΣαβ, 07 Σεπ 2024 9pm

Την ανιούσα οι ναύλοι

0koyti

Μια «ασυνήθιστη» ανισορροπία προσφοράς και ζήτησης οδηγεί τους ναύλους διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων πίσω στα υψηλά επίπεδα της περιόδου της πανδημίας,

σύμφωνα με τους γνώστες της εφοδιαστικής και προκαλεί κάποια «επανάληψη» από την συμπεριφορά της αγοράς της τότε περιόδου, με τους φορτωτές να προσπαθούν να διασφαλίσουν ότι μπορούν να μεταφέρουν το απόθεμά τους. Χαρακτηριστικό του φαινομένου, που επιχειρείται η ανάλυσή του από τους γνωστούς οίκους το γεγονός ότι το σημείο τιμής των 10.000 δολαρίων ανά εμπορευματοκιβώτιο, έφτασε σε ένα premium δρομολόγιο Ασίας-Ευρώπης με αποτέλεσμα να έχει προκαλέσει νευρικότητα στην αγορά.
Ως γνωστόν τα lockdown λόγω COVID-19 προκάλεσαν κατάρρευση της δραστηριότητας και, στη συνέχεια, έκρηξη στην επιχείρηση μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, καθώς οι δυτικοί καταναλωτές μείωσαν τις δαπάνες τους στον τομέα των υπηρεσιών (τρόφιμα, ψυχαγωγία, ταξίδια) και άρχισαν να αγοράζουν περισσότερα είδη που κατασκευάζονται στο εξωτερικό (εξοπλισμός γραφείου στο σπίτι, εξοπλισμός άσκησης, ηλεκτρονικά). Οι εισαγωγές των ΗΠΑ και της ΕΕ εκτινάχθηκαν στα ύψη το 2021, οδηγώντας τις σχέσεις Ασίας-ΗΠΑ. Τιμές Δυτικής Ακτής άνω των 20.000 δολαρίων. Η ζήτηση κορυφώθηκε τον Μάιο του 2022 και έπεσε σε καθοδικό κύκλο. Μέχρι τα τέλη του 2023, πολλοί αναλυτές προέβλεψαν ότι η χαμηλή ζήτηση και η υπερπροσφορά νέων boxships θα παραδώσουν μια περίοδο πλεονάζουσας χωρητικότητας που θα διαρκέσει έως το 2030, συνοδευόμενη από διάλυση, παροπλισμό και αργές ταχύτητες ακόμη και υπό «αισιόδοξες υποθέσεις».
Με την έλευση της απειλής των Χούτι και το σχεδόν κλείσιμο της Ερυθράς Θάλασσας στα τέλη του περασμένου έτους, αυτές οι υποθέσεις άλλαξαν σχεδόν εν μία νυκτί. Οι εκτροπές του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας φαίνεται να απορροφούν όλη την πλεονάζουσα χωρητικότητα. Αυτό προκάλεσε αλλαγές στα μεγέθη των πλοίων με τους φορτωτές να βλέπουν στον ορίζοντα την επιστροφή των κενών πλεύσεων ως καθημερινό φαινόμενο.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter