Τετ01152025

Last updateΤετ, 15 Ιαν 2025 1pm

Η CLIA χαιρετίζει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης διαχείρισης προορισμών της Κέρκυρας και του Ηρακλείου

0Photo Heraklion 280722

Η Διεθνής Ένωση Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA), ο κορυφαίος θεσμικός φορέας για την παγκόσμια κοινότητα της κρουαζιέρας, εκφράζει την ικανοποίησή της για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης διαχείρισης των προορισμών της Κέρκυρας και του Ηρακλείου. Το έργο, που συγχρηματοδοτήθηκε από την CLIA σε συνεργασία με τις δημοτικές και λιμενικές αρχές των δύο προορισμών, υλοποιήθηκε από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αειφόρου Τουρισμού (GSTC), εφαρμόζοντας τα Κριτήρια Προορισμών του GSTC. Η διαδικασία της αξιολόγησης θα βοηθήσει τις δύο πόλεις να προσδιορίσουν τις περιοχές κινδύνου και να χαράξουν ένα σχέδιο δράσης για την βιώσιμη ανάπτυξή τους στο μέλλον.

«Θέλω να συγχαρώ τις πόλεις της Κέρκυρας και του Ηρακλείου για αυτή την πρωτοβουλία και για την επιτυχημένη ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης», δήλωσε η Marie-Caroline Laurent, Γενική Διευθύντρια της CLIA για την Ευρώπη. «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που συνεργαστήκαμε με αυτές τις πόλεις στο πλαίσιο της δέσμευσής μας για υπεύθυνο τουρισμό», πρόσθεσε η ίδια.

Η CLIA συγχρηματοδότησε την αξιολόγηση βιωσιμότητας από κοινού με τις δημοτικές και λιμενικές αρχές των δύο πόλεων, αποδεικνύοντας έμπρακτα τη δέσμευση του κλάδου στην ανάληψη ενεργού ρόλου για την άμεση υποστήριξη των προορισμών κρουαζιέρας. «Επενδύουμε στις συνεργασίες για την επιτυχία των προορισμών κρουαζιέρας. Ο τουρισμός κρουαζιέρας φέρνει σημαντικά κοινωνικά και οικονομικά οφέλη στις κοινότητες και θέλουμε να βοηθήσουμε τους προορισμούς να διαχειρίζονται τον τουρισμό υπεύθυνα, ώστε να παραμείνουν εξαιρετικά μέρη για τους κατοίκους και τους επισκέπτες», πρόσθεσε η Marie-Caroline Laurent.

Και οι δύο πόλεις επιλέχθηκαν από την CLIA για την αξιολόγηση από το GSTC ως δύο από τους δημοφιλέστερους προορισμούς κρουαζιέρας αλλά και homeports στην Ελλάδα. Η Κέρκυρα συγκαταλέγεται μεταξύ των πέντε κορυφαίων λιμανιών της χώρας σε επισκεψιμότητα κρουαζιερόπλοιων, ενώ την ίδια ώρα η Παλιά Πόλη της Κέρκυρας αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Το Ηράκλειο, από την άλλη μεριά, ανέλαβε ηγετικό ρόλο στην προσπάθεια επανεκκίνησης της κρουαζιέρας εν μέσω πανδημίας, ενισχύοντας ιδιαίτερα τη θέση του στον χάρτη της κρουαζιέρας.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών των δύο προορισμών επισήμαναν τα οφέλη από τη συγκεκριμένη διαδικασία.

Η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, Μερόπη Σπυριδούλα Υδραίου, δήλωσε: «Η Κέρκυρα είναι ένας από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλη την Ευρώπη, γιατί συνδυάζει ένα μοναδικό φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον. Με δεδομένο ότι το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων μας προέρχεται από τον τουρισμό, ο Δήμος είναι ευγνώμων στην CLIA και ενθαρρύνει και στηρίζει τη συνεργασία με το GSTC σε μια προσπάθεια να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα τουριστική ανάπτυξη της Κέρκυρας ως προορισμού σε μακροπρόθεσμη βάση. Μια τέτοια προοπτική θα εξασφαλίσει καλύτερο περιβάλλον διαβίωσης και ποιότητα υπηρεσίων τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους επισκέπτες και τους τουρίστες. Ο Δήμος μας αποφάσισε να επενδύσει σε σωστό τουριστικό σχεδιασμό και ισόρροπη ανάπτυξη για τις επόμενες γενιές».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας Α.Ε., Σπυρίδων Ζερβόπουλος, πρόσθεσε: «Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης προορισμού της Κέρκυρας αποτελεί για εμάς το πρώτο βήμα στον ολοκληρωμένο σχεδιασμό του τουρισμού της Κέρκυρας και ειδικά του θαλάσσιου τουρισμού. Ο ΟΛΚΕ Α.Ε. θα πρωτοπορεί στον τομέα αυτό και θα συνεργάζεται στενά με την τοπική αυτοδιοίκηση. Ευχαριστώ θερμά την CLIA και το GSTC για την επιλογή αυτή».

Ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου Ηρακλείου, Γιώργος Σισαμάκης, τόνισε: «Το Ηράκλειο, είναι ένας πολυδιάστατος τόπος με μια ζωντανή πόλη, με μια μοναδικής βιοποικιλότητας ενδοχώρα, ιστορία και πολιτισμό που χάνονται στους αιώνες αλλά και πολύ σημαντικές υποδομές που διασφαλίζουν την ασφάλεια αλλά και το αίσθημα ασφάλειας των επισκεπτών. Φιλοξενούμε χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο και αυτό ακριβώς είναι ο στόχος μας: να προσφέρουμε σε κάθε επισκέπτη ποιοτικές υπηρεσίες και μάλιστα στα πρότυπα του ‘’Κρητικού τρόπου ζωής’’, δηλαδή με σεβασμό στον άνθρωπο και στο περιβάλλον. Η αειφορία του προορισμού Ηράκλειο είναι το μεγάλο στοίχημα που καλούμαστε να κερδίσουμε ως προορισμός και σε αυτό το εγχείρημα είμαστε τυχεροί που συνεργαστήκαμε με την CLIA και ευελπιστούμε να συνεργαστούμε ξανά. Μόνο μέσα από τις συνέργειες οι οραματικοί στόχοι μπορούν να γίνουν ρεαλιστικοί και εμείς ως Δήμος και ως Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου το γνωρίζουμε και δουλεύουμε μεθοδικά για το Ηράκλειο, ως αειφόρος πολιτισμικός τουριστικός προορισμός».

Από την πλευρά του, ο Μηνάς Παπαδάκης, Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου Α.Ε., δήλωσε ότι «είναι τεράστια επιτυχία για την πόλη και το Λιμάνι μας η αξιολόγηση από το GSTC, επιβεβαιώνοντας τις εξαιρετικές επιδόσεις του προορισμού, ενισχύοντας την επιλογή μας για αειφόρο τουριστική ανάπτυξη».

Ο Δρ. Ιωάννης Παππάς, Διευθυντής του GSTC για την Περιφέρεια της Μεσογείου και Αξιολογητής και για τους δύο Προορισμούς, δήλωσε ότι «η επιτυχημένη ολοκλήρωση αξιολόγησης των δύο προορισμών στηρίχθηκε στην εφαρμογή της μεθοδολογίας του GSTC μέσω των κριτηρίων αειφορίας προορισμών, με τη συμβολή όλων των ενδιαφερόμενων μερών της τουριστικής εφοδιαστικής αλυσίδας, εστιάζοντας στις θεματικές διαχείρισης, οικονομίας και κοινωνίας, πολιτισμού και περιβάλλοντος, προσφέροντας αποτελεσματικά εργαλεία για ένα βιώσιμο προορισμό».

Η CLIA είναι σταθερά δεσμευμένη στο στόχο της βιώσιμης ανάπτυξης των προορισμών που επισκέπτονται τα κρουαζιερόπλοια, μέσα από συστηματική συνεργασία με τις τοπικές Αρχές και την τοπική κοινωνία. «Η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και του περιβάλλοντος των αγαπημένων προορισμών του κόσμου αποτελεί προτεραιότητα για την CLIA και τις εταιρείες-μέλη μας. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε μόνο με πνεύμα συνεργασίας, δουλεύοντας από κοινού με τις τοπικές κοινωνίες, τις δημοτικές και λιμενικές αρχές και κάθε άλλον εμπλεκόμενο», τόνισε η Marie-Caroline Laurent.

Η CLIA και τα μέλη της συνεργάζονται με προορισμούς κρουαζιέρας με διάφορους τρόπους, ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν σε κάθε περιοχή. Εταιρείες κρουαζιέρας και δήμοι έχουν υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας στις Βαλεαρίδες Νήσους και το Ντουμπρόβνικ για τη διαχείριση συγκεκριμένων θεμάτων που σχετίζονται με κάθε προορισμό. Επίσης, η CLIA συμφώνησε πέρσι να προσφέρει υποστήριξη στο πρώτο κέντρο έρευνας για τον αειφόρο τουρισμό που αναπτύχθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού (UNWTO) και ιδρύθηκε στην Ελλάδα. Παράλληλα, η CLIA και τα μέλη της παραμένουν σε τακτικό διάλογο με βασικούς προορισμούς για να κατανοήσουν τις τοπικές προκλήσεις και να συνεργαστούν για λύσεις. Άλλες δραστηριότητες περιλαμβάνουν βοήθεια στον εντοπισμό νέων προορισμών κρουαζιέρας καθώς και νέων και εναλλακτικών περιηγήσεων σε καθιερωμένους προορισμούς.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter