Τετ01152025

Last updateΤετ, 15 Ιαν 2025 6pm

Υπό συζήτηση το «άνοιγμα» της κρουαζιέρας

krouaziera OLP

Οι προοπτικές της κρουαζιέρας στην Ελλάδα, ιδιαίτερα κατά το άνοιγμα του κλάδου αμέσως μόλις το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, βρέθηκαν στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης που είχε ο Υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης με εκπροσώπους εταιρειών και μελών της Διεθνούς Ένωσης Κρουαζιέρας (CLIA).


Ο κ. Θεοχάρης επισήμανε ότι «πέρυσι η Ελλάδα πρωτοστάτησε στην παγκόσμια επανέναρξη της κρουαζιέρας. Συνεχίζουμε, ακόμη πιο δυναμικά, προς την ίδια κατεύθυνση, σχεδιάζοντας το φετινό άνοιγμα. Η κρουαζιέρα, ως μία από τις βασικές μορφές τουρισμού για τη χώρα μας, είναι πολύ σημαντική για την ελληνική οικονομία. Ως εκ τούτου απαιτείται μεγιστοποίηση της συνεργασίας και της προσπάθειας προκειμένου η κρουαζιέρα να ανοίξει με ασφάλεια το συντομότερο δυνατόν».
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο Υπουργός Τουρισμού στην προώθηση των ελληνικών προϊόντων, τα οποία και θα πρέπει να προτείνονται στους τουρίστες κρουαζιέρας με φροντίδα των πλοιοκτητών. Ο κ. Θεοχάρης απηύθυνε παραίνεση προς τους εκπροσώπους των εταιρειών να αυξήσουν τις προμήθειες τροφοδοσίας των πλοίων τους με προϊόντα από Έλληνες παραγωγούς. Όπως υπογράμμισε ο Υπουργός, «κατ' αυτόν τον τρόπο θα αυξηθεί και η προσφερόμενη 'Ελληνική Εμπειρία' σε κάθε κρουαζιερόπλοιο».
Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης συζητήθηκε το θέμα της παράτασης της σεζόν έως το τέλος του έτους. Οι εκπρόσωποι των εταιρειών κρουαζιέρας δεσμεύτηκαν να προσφέρουν τη μέγιστη δυνατή στήριξη στον Ελληνικό Τουρισμό, όχι μόνο φέτος αλλά και στα επόμενα χρόνια. Οι ίδιοι δήλωσαν επίσης ικανοποιημένοι από τη μέχρι στιγμής συνεργασία με το Υπουργείου Τουρισμού.
Από την πλευρά του, ο κ. Χάρης Θεοχάρης διαβεβαίωσε ότι θα βρίσκεται δίπλα στους επιχειρηματίες, της κρουαζιέρας και όχι μόνον, σε κάθε βήμα της προσπάθειας η οποία καταβάλλεται για την επανεκκίνηση του Ελληνικού Τουρισμού. Ο Υπουργός εξέφρασε την επιθυμία για τη συνέχιση της αγαστής συνεργασίας ανάμεσα στους αρμόδιους κρατικούς φορείς και τον ιδιωτικό τομέα, στο ίδιο επίπεδο και πνεύμα με την περσινή τουριστική περίοδο.
Η Διευθύντρια της CLIA για την Ανατολική Μεσόγειο κυρία Μαρία Δεληγιάννη ανέφερε ότι «η βιομηχανία της κρουαζιέρας έχει εργαστεί επιμελώς προκειμένου να εισαγάγει βελτιωμένα πρωτόκολλα για την προστασία των επιβατών, του πληρώματος και των κοινοτήτων τις οποίες επισκέπτονται. Η επιτυχία του ανοίγματος στην κρουαζιέρα, το οποίο πραγματοποιήθηκε πέρυσι στην Ελλάδα και αλλού, ήταν απόδειξη της αντοχής των βελτιωμένων πρωτοκόλλων. Η Ελλάδα είναι ένας σημαντικός προορισμός κρουαζιέρας και ανυπομονούμε να προχωρήσουμε στην ασφαλή επανέναρξή της, σε συνεργασία πάντα με τις αρμόδιες αρχές».
Ενδεικτικό της σημασίας που δόθηκε από τον κλάδο στην τηλεδιάσκεψη με τον Υπουργό Τουρισμού είναι το γεγονός ότι το «παρών» έδωσαν εκπρόσωποι από πολλές μεγάλες εταιρείες της παγκόσμιας βιομηχανίας της κρουαζιέρας και συγκεκριμένα από τις Carnival Group, Celebrity Cruises/Royal Caribbean, Celestyal Cruises, Costa Cruises, Marella Cruises, MSC Cruises, Mystic Cruises, Norwegian Cruise Line, Ponant, Royal Caribbean Group, Silversea Cruises, TUI Cruises.
Στο κλείσιμο της συνάντησης όλα τα μέρη συμφώνησαν ότι η επανέναρξη της κρουαζιέρας δεν μπορεί παρά να είναι μια συλλογική προσπάθεια.Και ακριβώς γι' αυτό απαιτείται συντονισμός μεταξύ της κυβέρνησης, των εταιρειών κρουαζιέρας και των λιμένων.

"Ενοχλημένη" η ΕΕΚΦΝ

Την «ενόχλησή της» εξέφρασε η Ένωση Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας (ΕΕΚΦΝ), με αφορμή την πρωτοβουλία του υπουργείου Τουρισμού σχετικά με την κρουαζιέρα. Στην ανακοίνωσή της η ΕΕΚΦΝ μεταξύ άλλων αναφέρεται στο ρόλο και τις αρμοδιότητες του ΥΝΝΠ αλλά και στο δικό της ως μόνου εκπροσώπου του τομέα της κρουαζιέρας.
Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα ακόλουθα:
Η ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού, με την προσπάθεια της να συγκροτήσει και δεύτερο Όργανο στο Υπουργείο για τα θέματα κρουαζιέρας, το Συμβούλιο Ανάπτυξης Κρουαζιέρας, επιχειρεί τώρα να εντυπωσιάσει με πρωτοβουλίες του και ενέργειες, σε ότι αφορά στην ανάπτυξη του κλάδου αυτού του Θαλάσσιου Τουρισμού στην Χώρα.
Υπενθυμίζουμε και τις άλλες πρωτοβουλίες του Υπουργείου Τουρισμού, που έκανε για την επανέναρξη, χωρίς κανένα νόημα και προοπτική της κρουαζιέρας από το Ηράκλειο της Κρήτης, αλλά και ελάχιστες προσεγγίσεις από mega cruisers με πολύ μικρό αριθμό επιβατών που το όλο επιχείρημα απέτυχε και σε λίγες εβδομάδες σταμάτησαν τα πλοία.
Οι πανηγυρισμοί του για επιτυχία βρίσκονται εκτός πραγματικότητας. Αναφέρουμε ότι η κίνηση σε προσεγγίσεις πλοίων το 2020 ήσαν 204 και σε επιβάτες 66.874 έναντι των 3.899 και 5.537.500 αντίστοιχα το 2019.
Διερωτώμεθα τι επιδιώκει με όλα αυτά;
Να παραγνωρίσει το αρμόδιο Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, που έχει νομοθετημένη δομή με την Γενική Γραμματεία και πολλές Διευθύνσεις που χειρίζονται με απόλυτη επιτυχία επί δεκαετίες όλα τα θέματα, μεταξύ των οποίων και της κρουαζιέρας σε όλους τους τομείς; Τον αρμόδιο Εθνικό Φορέα, στον πολυδιάστατο κλάδο αυτόν του θαλάσσιου τουρισμού, που είναι η Ένωση Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας; Άλλα συναρμόδια Υπουργεία, που συμμετέχουν με εκπροσώπους των στην Εθνική Συντονιστική Επιτροπή Κρουαζιέρας, η οποία λειτουργεί με τα Όργανά της στο Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής;
Παραγνωρίζεται από τους επικεφαλής του Υπουργείου Τουρισμού η γνώση του Εθνικού Φορέα Κρουαζιέρας με τους έμπειρους χειριστές για όλα τα θέματα σφαιρικά, που προέρχονται από τον χώρο της κρουαζιέρας όπως τις διαχειρίστριες εταιρείες, τους διεθνώς αναγνωρισμένους νηογνώμονες, των υπηρεσιών που παρέχουν έργο στην μεταφορά εκατομμυρίων επιβατών από και προς τα αγκυροβόλια των πλοίων, τον παράγοντα που προσφέρει υπηρεσίες ρυμουλκήσεων στους λιμένες, τους αρμόδιους φορείς σε θέματα προστασίας περιβάλλοντος;
Τονίζεται και πάλι ότι, πρέπει να γίνει κατανοητό πως, εμπλοκή του Υπουργείου Τουρισμού, ιδιαίτερα σε θέματα που παραδοσιακά ανήκουν σε άλλους πλέον αρμόδιους Φορείς, με βαθιά γνώση στο management και το operation, δεν συνδράμουν με κανέναν τρόπο στις προσπάθειες που γίνονται μεθοδευμένα σήμερα και αν δεν υπάρξει σεβασμός, αυτές οι ενέργειες μόνο σύγχυση και προβλήματα θα δημιουργήσουν.
Το Υπουργείο Τουρισμού, στην αρμοδιότητα γενικότερα για τον τουρισμό, θα μπορούσε να δώσει έμφαση στις προσπάθειές του με την προβολή και διαφήμιση της Χώρας, κυρίως στο εξωτερικό όπου, με τον τρόπο αυτό θα βοηθούσε και τον κλάδο του θαλάσσιου τουρισμού – την κρουαζιέρα
Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι, όλα τα παραπάνω ανήκουν στους πλέον αρμόδιους Φορείς που προαναφέρονται, οι οποίοι με την πολύχρονη εμπειρία τους είναι οι πλέον κατάλληλοι να διαχειριστούν τα θέματα του κλάδου αυτού. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη σημερινή κατάσταση που ζούμε ένεκα της πανδημίας όπου, η δραστηριότητα του Φορέα μας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και τους άλλους αρμόδιους σε θέματα υγείας Φορείς είναι συνεχής με σκοπό την αντιμετώπιση των θεμάτων που αφορούν:
-Την εφαρμογή των ειδικών μέτρων ασφαλείας κατά του COVID – 19 (Πρωτοκόλλων) στα πλοία και τους λιμένες.
Τις προσεγγίσεις των κρουαζιεροπλοίων. Τον ελλιμενισμό. Τις προμήθειες με αναγκαία υλικά.
Την ευχέρεια επισκευών σε επισκευαστική βάση.
Την ευχέρεια δοκιμαστικών πλόων (trials).
Απορούμε για μία φορά ακόμη για τον κ. Υπουργό Τουρισμού που αγνοεί τον επίσημο Εθνικό Φορέα του κλάδου – Ένωση Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων & Φορέων Ναυτιλίας, καθώς και το Υπουργείο Ναυτιλίας με την Εθνική Συντονιστική Επιτροπή Κρουαζιέρας δημιουργώντας αντιπαραθέσεις τη στιγμή που χρειάζεται σύμπνοια, συνεργασία, για να περάσουμε ασφαλείς τον σκόπελο της πανδημίας και να βοηθήσουμε τον θαλάσσιο τουρισμό με τα μέγιστα που προσφέρει στην τοπική κοινωνία, αλλά και την Εθνική μας Οικονομία γενικότερα.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter