Κυρ11242024

Last updateΚυρ, 24 Νοε 2024 9pm

Οι υποδομές της κρουαζιέρας επίκεντρο της συνάντησης CLIA- Πλακιωτάκη

0T

Η ανάπτυξη υποδομών στους υφιστάμενους αλλά και νέους προορισμούς κρουαζιέρας βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη και στελεχών της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) που εκπροσωπεί το 95% του παγκόσμιου στόλου κρουαζιεροπλοίων. Συγκεκριμένα ο νέος Υπουργός μαζί με τους Γενικούς Γραμματείς κα. Χριστιάνα Καλογήρου και κ. Ευάγγελο Κυριαζόπουλο συνάντησαν τη κα. Μαρία Δεληγιάννη, εκπρόσωπο Κυβερνητικών και Δημοσίων Υποθέσεων Ανατολικής Μεσογείου με έδρα την Αθήνα και το κ. Νίκο Μερτζανίδη, Μάνατζερ Ευρωπαϊκών Υποθέσεων με έδρα τις Βρυξέλλες.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν στατιστικά στοιχεία για την κρουαζιέρα παγκοσμίως αλλά και για την Ελλάδα. Η ανάπτυξη του κλάδου είναι ραγδαία με 290 κρουαζιερόπλοια σε λειτουργία και 114 που πρόκειται να κατασκευαστούν τα επόμενα 8 χρόνια. 30,000,000 εκ. επιβάτες αναμένεται να ταξιδέψουν παγκοσμίως με κρουαζιέρα μέχρι το τέλος του 2019 - το οποίο αποτελεί 5% αύξηση συγκριτικά με το 2018 – με παγκόσμια οικονομική συμβολή 135 δις δολάρια και 1,1 εκ. εργασίες στον κλάδο.
Η Ελλάδα αποτελεί την 3η μεγαλύτερη χώρα προορισμού κρουαζιέρας στην Ευρώπη, μετά την Ιταλία και την Ισπανία, με 4.09 εκατ. επιβάτες το 2017. Ο Πειραιάς, η Σαντορίνη, η Μύκονος, η Κέρκυρα και το Κατάκολον είναι οι δημοφιλέστεροι προορισμοί της χώρας. Όλο και περισσότερες εταιρείες αναμένεται να εντάξουν την Ελλάδα στο πρόγραμμα τους τα επόμενα χρόνια καθώς ήδη από το 2018 σημειώθηκε σημαντική αύξηση των επιβατών κρουαζιέρας που ταξίδεψαν στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, η όποια άγγιξε το 8,5 % με 746,000 επιβάτες, σηματοδοτώντας την απαρχή της επιστροφής της εμπιστοσύνης στην περιοχή.
Η συζήτηση εστίασε στην ανάγκη ανάπτυξης εθνικού σχεδιασμού συγκεκριμένης στρατηγικής για το είδος κρουαζιέρας που θα πρέπει να αναπτυχθεί περαιτέρω στη χώρα. Συγκεκριμένη αναφορά έγινε στα κρουαζιερόπλοια μικρού και μεσαίου μεγέθους που θα ήταν πιο εύκολα προσβάσιμα στα νησιά της Ελλάδος. Συζήτηση πραγματοποιήθηκε και για τη ιδιωτικοποίηση των 10 λιμένων που εντάσσονται στο αναπτυξιακό πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ και αναμένεται να βοηθήσει την ανάπτυξη των υποδομών προς όφελος του κλάδου. Επίσης συζητήθηκε η ανάγκη ευαισθητοποίησης του κόσμου για την κρουαζιέρα και τρόπους προσέλκυσης των νέων στον κλάδο.
Στη συνάντηση έγινε παρουσίαση των δράσεων της CLIA στην Ελλάδα: κυβερνητικές υποθέσεις, διαχείριση προορισμών και προβολή της κρουαζιέρας. Η CLIA τόνισε ότι στους ανεπτυγμένους προορισμούς, κομβικής σημασίας για τις εταιρείες κρουαζιέρας είναι η καλύτερη διασπορά των επιβατών και η ανάδειξη νέων εκδρομών. Επίσης για τις εταιρείες κρουαζιέρας προτεραιότητα αποτελεί το άνοιγμα των νέων προορισμών καθώς η Ελλάδα με μια από τις μεγαλύτερες ακτογραμμές στον κόσμο, διαθέτει μεγάλη προοπτική για την περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου.
Η CLIA τόνισε ότι στην καρδιά των δράσεων των εταιρειών κρουαζιέρας παραμένει η παροχή μίας ευχάριστης εμπειρίας διακοπών φροντίζοντας να διατηρείται η απαραίτητη ισορροπία με την τοπική κοινωνία. Αυτή η αρμονική συνύπαρξη είναι καταλυτική για την επίτευξη της βιώσιμης ανάπτυξης των προορισμών. Η συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων είναι κομβικής σημασίας για την επίτευξη αυτού του στόχου.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της συνάντησης του Adam Goldstein, Προέδρου της CLIA Global και Αντιπροέδρου της Royal Caribbean Cruises με τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη στις αρχές Σεπτέμβρη παρουσία όλων των αρμόδιων Υπουργών, συμπεριλαμβανομένης της ηγεσίας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter