Πεμ01162025

Last updateΤετ, 15 Ιαν 2025 6pm

Στην ατζέντα του ΟΣΕΠ και η ανάπτυξη της κρουαζιέρας

0kroyaziera

Η ανάπτυξη της κρουαζιέρας θα είναι ένα από τα σημαντικά σημεία του προγράμματος της ελληνικής προεδρίας στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας του Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ), επισήμανε στη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος του επιχειρηματικού συμβουλίου του ΟΣΕΠ, Χαρίλαος Αλεξόπουλος.
Απαντώντας σε ερώτηση του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο κ. Αλεξόπουλος επισήμανε ότι «το θέμα της ανάπτυξης της κρουαζιέρας είναι σε συνέχεια πρότασης που ήρθε πριν από έξι μήνες στο Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης από πρώην Ρώσο εκπρόσωπο του επιχειρηματικού συμβουλίου, ο οποίος μετέφερε τη βούληση του λιμένος Σότσι, για τη δημιουργία ενός δικτύου λιμένων, που θα εξυπηρετεί την κρουαζιέρα μεταξύ των χωρών της Μαύρης Θάλασσας».
Εξήγησε, ότι η προαναφερόμενη πρόταση «δείχνει ότι το επιχειρηματικό συμβούλιο έχει επαφές και μπορεί να μαζεύει τις δράσεις και τα “ θέλω” των τοπικών επιμελητηρίων στις χώρες του Ευξείνου Πόντου, να τα μεταφέρει και να τα διαχέει σε όλες τις χώρες».
Πάντως, όπως ξεκαθάρισε ο κ. Αλεξόπουλος, «οτιδήποτε γίνεται σχετικά με την ανάπτυξη της κρουαζιέρας στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, θα γίνεται με τη συνεργασία και ενδεχομένως την εποπτεία της ΟΛΘ. Εμείς στο επιχειρηματικό συμβούλιο δεν είμαστε επιχειρηματίες και άρα δεν διαθέτουμε το επιχειρηματικό input. Εμείς, δίνουμε το έναυσμα, το τσίγκλισμα για να γίνουν οι προτάσεις και να διαχυθούν οι πρωτοβουλίες, μεταφέροντας έτσι το απτό ενδιαφέρον που εκδηλώνεται».
Μεταξύ άλλων, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο κ. Αλεξόπουλος επισήμανε ότι προτεραιότητα αποτελεί η δημιουργία μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας, που ξεκίνησε από τη βουλγαρική προεδρία, ώστε να μπορεί από το επιχειρηματικό συμβούλιο του ΟΣΕΠ να προβάλλονται οι δράσεις κι εκδηλώσεις του Οργανισμού.
Ειδική μνεία έκανε σε δύο εκδηλώσεις που θα γίνουν στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας και ειδικότερα σε αυτήν που αφορά την εταιρική κοινωνική ευθύνη (22/11/2019) και την γυναικεία επιχειρηματικότητα (12/12/2019).
«Έχουμε ήδη εξασφαλίσει συνεργασίες με φορείς της Θεσσαλονίκης αλλά και με φορείς πόλεων του εξωτερικού για να είναι βέβαιη η επιτυχία της ελληνικής προεδρίας», επισήμανε ο κ. Αλεξόπουλος. Προσέθεσε δε ότι επιτυχία για την ελληνική προεδρία θα είναι να εξασφαλίσει συμπράξεις για τη διοργάνωση των εκδηλώσεων, αλλά και να πετύχει τη στενή συνεργασία-δικτύωση των επιμελητηρίων και άλλων φορέων της κάθε χώρας με την άλλη.
Αναφερόμενος στους στόχους της ελληνικής προεδρίας, ο κ. Αλεξόπουλος επισήμανε ότι συμπυκνώνονται στους εξής:
- Πρωταρχικός στόχος είναι η αναδιοργάνωση και αναβάθμιση της παρουσίας και του ρόλου του επιχειρηματικού συμβουλίου αρχικά μεταξύ των οργάνων της ΟΣΕΠ και στη συνέχεια εντός της επιχειρηματικής κοινότητας των χωρών που το απαρτίζουν.
- Σε δεύτερο στάδιο, η διαρκής ενημέρωση των επιχειρήσεων των χωρών-μελών του, με τη δημιουργία και διατήρηση ενός διαδραστικού «ηλεκτρονικού σημείου αναφοράς», που θα εκκινεί από την ηλεκτρονική πλατφόρμα του επιχειρηματικού συμβουλίου και θα αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ των επιχειρηματικών κοινοτήτων των δώδεκα χωρών.
- Απώτερος στόχος-προοπτική, αποτελεί η είσοδος και άλλων οντοτήτων, αλλά και χωρών, από την ευρύτερη γεωγραφική περιοχή.
Αναφερόμενος στις εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί, τόνισε ότι είναι οι εξής:
Α) Με στόχο την εξάπλωση της έννοιας της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, με τη συνεργασία του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αρωγής στις 22 Νοεμβρίου 2019.
Β) Εκδήλωση για την προώθηση της κρουαζιέρας μέσω συνεργασίας των λιμανιών του Σότσι Ρωσίας και Θεσσαλονίκης και των φορέων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Δήμου Θεσσαλονίκης και του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης, αναμένεται να υλοποιηθεί πιθανότατα εντός του Δεκεμβρίου.
Δ) Στις 12 Δεκεμβρίου έχει προγραμματιστεί εκδήλωση για τη Γυναικεία Επιχειρηματικότητα έπειτα από πρόταση του Επιμελητηρίου της Βουλγαρίας και προσωπικά του προέδρου του Τσβέταν Σιμεόνοφ. Η συγκεκριμένη εκδήλωση γίνεται σε συνεργασία με το Εθνικό Επιμελητηριακό Δίκτυο Γυναικών Επιχειρηματιών (ΕΕΔΕΓΕ), ενώ θα συμμετάσχει και το ΕΒΕΘ με εκπρόσωπό του.
Ε) Το 61ο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΣ της ΟΣΕΠ θα πραγματοποιηθεί στις 22 Νοεμβρίου 2019.
Τονίζεται ότι η ελληνική προεδρία του ΟΣΕΠ ξεκίνησε την 1η Ιουλίου 2019 και θα διαρκέσει μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου του 2019, ενώ η κεντρική της ιδέα συμπυκνώνεται στο σλόγκαν «BLACK SEA-GREEN ENERGY - BLUE GROWTH». Μέλη του ΟΣΕΠ είναι οι εξής χώρες: Αζερμπαϊτζάν, Αλβανία, Αρμενία, Βουλγαρία, Γεωργία, Ελλάδα, Μολδαβία, Ουκρανία, Ρουμανία, Ρωσική Ομοσπονδία, Σερβία και Τουρκία.
Στόχος της είναι η διασφάλιση της σταθερότητας και της ευημερίας στην περιοχή του Ευξείνου Πόντου και η προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των χωρών-μελών σε διάφορους τομείς, όπως το εμπόριο, η γεωργία, οι μεταφορές, η ενέργεια, η προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και η υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Ως συνδεδεμένα όργανα της ΟΣΕΠ έχουν αναγνωριστεί και λειτουργούν η κοινοβουλευτική συνέλευση, το επιχειρηματικό συμβούλιο, η Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου και το διεθνές κέντρο Μελετών Ευξείνου Πόντου.
Το επιχειρηματικό συμβούλιο (ΕΣ) του ΟΣΕΠ ιδρύθηκε το 1992 ως ένας διεθνής μη κυβερνητικός και μη κερδοσκοπικός οργανισμός, ο οποίος εκπροσωπεί τις επιχειρηματικές κοινότητες των 12 κρατών-μελών του ΟΣΕΠ. Συντονίζοντας την επιχειρηματική συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών, το επιχειρηματικό συμβούλιο στοχεύει στη συνεχή βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων και στην περιφερειακή συνοχή στην ευρύτερη περιοχή του Ευξείνου Πόντου.
Οι φορείς με τους οποίους συνεργάζεται το επιχειρηματικό συμβούλιο του ΟΣΕΠ είναι το Δίκτυο Αλληλεγγύης και Αρωγής, ο ΟΛΘ, η ΕΕΔΕΓΕ, η Παρευξείνια Τράπεζα, ο Οργανισμός Τουριστικής Προβολής και Marketing Ν. Θεσσαλονίκης, η αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης, ο Δήμος Θεσσαλονίκης, το ΕΒΕΘ, ο ΣΒΕ, ο ΣΕΒΕ και η ΔΕΘ-Helexpo.
Το «παρών» στη σημερινή συνέντευξη τύπου, έδωσαν οι: ο γενικός πρόξενος της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη, Alexander Shcherbakov, ο εκπρόσωπος του προξενείου της Ουκρανίας στη Θεσσαλονίκη, Vadym Sabluk, ο εκτελεστικός διευθυντής της Μόνιμης Διεθνούς Γραμματείας της ΟΣΕΠ, Alexei Nistrean, η επιτετραμμένη του προξενείου της Σερβίας στη Θεσσαλονίκη, Vera Vukicevic, η προϊσταμένη Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σχέσεων υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης της Ρουμανίας, Mariana Radu, το στέλεχος της Παρευξείνιας Τράπεζας, Χαρούλα Χριστοδούλου, και η γενική γραμματέας του επιχειρηματικού συμβουλίου του ΟΣΕΠ, Σταυρούλα Αγγελίδου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter