Κυρ11242024

Last updateΚυρ, 24 Νοε 2024 9pm

Ταξιδεύοντας με το «Πλοίο για τους Νέους του Κόσμου»

0κρουαζ

Σέρβιραν ελληνικά λουκούμια και διάφορες άλλες λιχουδιές, ενώ χόρεψαν μπάλο και κότσαρι θέλοντας να δείξουν σε συνομηλίκους τους τι θα πει Ελλάδα. Κι όλα αυτά πάνω σ΄ένα κρουαζιερόπλοιο, παρέα τουλάχιστον με άλλα 200 άτομα από 11 χώρες του κόσμου. Συνολικά 12 νέοι και νέες από την Ελλάδα (19-28 ετών) και συνομήλικοί τους από Αυστραλία, Βανουάτου, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιαπωνία, Ισημερινό, Νησιά Σολομώντα, Σουηδία, Τανζανία, Τουρκία και Χιλή, ταξίδεψαν επί 52 ημέρες (15/1-1/3/2019) σε δύο ηπείρους και τέσσερις χώρες, στο πλαίσιο ενός από τα μεγαλύτερα προγράμματα ανταλλαγής νέων στον κόσμο, του "Ship for World Youth" ("πλοίο για τους νέους του κόσμου").
Η Αντωνία Μαρκοβίτη και η Χαρά Βάγγου, φοιτήτριες από τη Θεσσαλονίκη, ήταν δύο από τους τυχερούς που έζησαν την εμπειρία του "Ship for World Youth", που διοργανώνεται επί 30 χρόνια από την ιαπωνική κυβέρνηση. Κάθε χρόνο προσκαλούνται νέοι ως 30 ετών από διαφορετικές χώρες, ενώ συμμετέχει και αντίστοιχος αριθμός νέων Ιαπώνων. Όλοι δρουν ως πολιτιστικοί πρεσβευτές και ηγέτες πρωτοβουλιών. Στόχος δεν είναι μόνο η διάπλαση νέων ηγετών, αλλά η προώθηση του ιαπωνικού πολιτισμού και η επαφή των Ιαπώνων με άλλους πολιτισμούς.
Η Ελλάδα, μετά από απουσία κάποιων ετών, επανήλθε φέτος, με αφορμή τη συμπλήρωση 120 χρόνων φιλίας και διπλωματικών σχέσεων με την Ιαπωνία. Αυτή ήταν η έβδομη φορά που Ελληνες συμμετείχαν στο "Ship for World Youth". Έπειτα από μια εκπαιδευτική εβδομάδα στην Ιαπωνία και ένα πολιτιστικό τριήμερο σε ιαπωνικές οικογένειες απέπλευσαν από το λιμάνι της Γιοκοχάμα για μια ξεχωριστή κρουαζιέρα με προορισμό το Παλάου, την Αυστραλία και τα Νησιά του Σολομώντα στον νότιο Ειρηνικό.
Η Αντωνία Μαρκοβίτη, «καταθέτοντας» την εμπειρία της στο περιοδικό free press του ΑΠΕ-ΜΠΕ, «ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ», αποκάλυψε πως ενώ δεν ήταν οπαδός της κρουαζιέρας, αυτή την εντυπωσίασε. Πέρα από όσα έμαθε και είδε στην Ιαπωνία κατά την περίοδο της προετοιμασίας στη "στεριά", ζώντας με μια οικογένεια, μαγεύτηκε από όσα έζησε στο πλοίο αλλά και από τις εικόνες που αντίκρισε: "Ο ωκεανός, τα χρώματα, τα κοράλλια, τα τεράστια κοχύλια στο Παλάου, τα ηφαιστειογενή νησιά... Τι να σας λέω! (...) Επιπλέον, εκτίμησα στο έπακρο την έννοια της πολιτιστικής διπλωματίας και επιχειρηματικότητας: Κάθε νέος «κατέθεσε» γνώσεις και εμπειρίες από δικά του εγχειρήματα, start ups και ενδιαφέροντα. Αυτό είναι η πραγματική διπλωματία! Ήταν εντυπωσιακό να βλέπεις Αυστραλούς να προλογίζουν την κοινότητα των Αβορίγινων και να ζητούν συγγνώμη για τα λάθη του παρελθόντος, όπως και να γνωρίζεις άτομα αυτής της κοινότητας".
Για τη Χαρά Βάγγου το ταξίδι ήταν «μοναδικό». «Είδαμε δίπλα μας όρκες και δελφίνια. Πηδήξαμε πάνω από τον Ισημερινό. Είδαμε αστερισμούς ν΄ αλλάζουν καθώς αλλάζαμε ημισφαίριο. Διασχίσαμε τα καταγάλανα νερά του Torres Strait ανάμεσα σε Αυστραλία και Παπούα Νέα Γουινέα. Θαυμάσαμε όμορφα πορτοκαλί ηλιοβασιλέματα και απίστευτες πολύχρωμες ανατολές. Καταμεσής του ωκεανού είδαμε μοναδικά πεφταστέρια σε κατασκότεινους ουρανούς. Χορέψαμε, τραγουδήσαμε, ξενυχτίσαμε! Μάθαμε για άλλες κουλτούρες και πολιτισμούς, διευρύναμε τους ορίζοντες μας».
Με αυτή την εμπειρία στις αποσκευές τους, οι δύο φοιτήτριες από τη Θεσσαλονίκη προτρέπουν τους νέους να βρίσκονται σε εγρήγορση, αναζητώντας ευκαιρίες όπως αυτή που -πέρα των άλλων- ήταν και πλήρως χρηματοδοτούμενη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter