Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Ρωσία: Μειώθηκαν κατά 45,5% οι εξαγωγές φυσικού αερίου το 2022- Σε προ του πολέμου με την Ουκρανία οι τιμές

fysiko aerio 0654

Οι εξαγωγές φυσικού αερίου από την Gazprom πέραν της ζώνης που περιλαμβάνει τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες μειώθηκαν κατά 45,5% το 2022, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα, εν μέσω της σφοδρής πτώσης των εξαγωγών ρωσικών υδρογονανθράκων προς την Ευρώπη λόγω των δυτικών κυρώσεων κατά της Μόσχας για την επίθεσή της κατά της Ουκρανίας.
Στην σχετική ανακοίνωση ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom Αλεξέι Μίλερ αναφέρει ότι ο όμιλος εξήγαγε 100,9 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου κατά το 2022 προς τις χώρες του «άπω εξωτερικού», όρος που χρησιμοποιείται από την Μόσχα για να περιγράψει την ζώνη πέραν των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών.
Το 2021, οι εξαγωγές φυσικού αερίου προς το «άπω εξωτερικό» ανήλθαν σε 185,1 κυβικά μέτρα.
Μετά την επιβολή των οικονομικών κυρώσεων από την Δύση κατά της Ρωσίας, οι εξαγωγές υδρογονανθράκων της Μόσχας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση έχουν μειωθεί δραστικά.
Στις αρχές του Δεκεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Ενωση, οι χώρες της Ομάδας των 7 και η Αυστραλία συμφώνησαν επίσης στην επιβολή πλαφόν στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου στα 60 δολάρια/βαρέλι, με στόχο την μείωση ζωτικής σημασίας εσόδων για την Μόσχα.
Σε αντίδραση, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει από την 1η Φεβρουαρίου την πώληση του πετρελαίου της στις χώρες που θα εφαρμόσουν το πλαφόν.
Για να αντισταθμίσει τις απώλειες, η Μόσχα προσπαθεί να αυξήσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Κίνα.
Στα τέλη του Δεκεμβρίου, ο Βλαντίμιρ Πούτιν εγκαινίασε την εκμετάλλευση γιγάντιου κοιτάσματος στην Σιβηρία που θα επιτρέψει την αύξηση των εξαγωγών προς την Κίνα. Η Ρωσία σχεδιάζει την κατασκευή από το 2024 του αγωγού φυσικού αερίου Δύναμη της Σιβηρίας 2 για την τροφοδοσία του Πεκίνου μέσω της Μογγολίας.
Σήμερα, ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom δήλωσε ότι «οι προοπτικές αύξησης της κατανάλωσης φυσικού αερίου στον κόσμο τοποθετούνται στην Ασία και κυρίως στην Κίνα» Ο Αλεξέι Μίλερ πρόσθεσε ότι το 2022 οι εξαγωγές προς το Πεκίνο υπερέβησαν, «έπειτα από αίτημα της Κίνας», τις προβλεπόμενες από τα συμβόλαια ποσότητες.
Εκτός του αγωγού φυσικού αερίου Δύναμη της Σιβηρίας 1, η Gazprom σχεδιάζει να αυξήσει τις εξαγωγές από την ρωσική Απω Ανατολή και μέσω του αγωγού Δύναμη της Σιβηρίας 2. Σύμφωνα με τον Αλεξέι Μίλερ, οι εξαγωγικοί δίαυλοι θα επιτρέψουν την αποστολή περίπου 100 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ρωσικού φυσικού αερίου στην Κίνα.

Στο χαμηλότερο επίπεδο από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία η τιμή του φυσικού αερίου

Η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έπεσε σήμερα στο χαμηλότερο επίπεδο από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, συνεχίζοντας την καθοδική της πορεία χάρις και στον σχετικά θερμό χειμώνα που επιτρέπει την εξοικονόμηση των αποθεμάτων.
Τα συμβόλαια αναφοράς για την Ευρώπη, το TTF στην ολλανδική αγορά, μειώθηκε κατά 4,67% στα 72,75 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) για τις παραδόσεις Φεβρουαρίου στις 09.35 ώρα Ελλάδος, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 21 Φεβρουαρίου.
Η τιμή του φυσικού αερίου για τις παραδόσεις του Φεβρουαρίου μειώθηκε κατά 50% σε διάστημα ενός μηνός ... και απέχει σημαντικά από την κορύφωση του καλοκαιριού, όταν τον Αύγουστο είχε φθάσει στα 343 ανά MWh
Οι τιμές του φυσικού αερίου άρχισαν να αυξάνονται το φθινόπωρο 2021, με την έναρξη της περικοπής των παραδόσεων ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, και στην συνέχεια μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022. Εκτοτε, οι αγωγοί φυσικού αερίου που συνδέουν την Ρωσία με την Ευρώπη έχει σχεδόν κλείσει.
Ο όγκος των σημερινών συναλλαγών ήταν περιορισμένος, καθώς η βασική αγορά πρώτων υλών, η αγορά του Λονδίνου, είναι κλειστή.
Η πτωτική τάση των τιμών οφείλεται «στα σημαντικά αποθέματα φυσικού αερίου που έχουν συγκροτηθεί και στην σχετικά χαμηλή ζήτηση, λόγων των ευνοϊκών μετεωρολογικών συνθηκών», εξηγεί ο Σεμπάστιαν Πάρις Χόρβιτς της La Banque Postale Asset Management.
«Είναι καλή είδηση για τις ευρωπαϊκές χώρες και για τις οικονομίες της περιοχής», λέει.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter