Πεμ01162025

Last updateΠεμ, 16 Ιαν 2025 6am

Τα νέα terminals LNG των ΗΠΑ, θύματα του εμπορικού πολέμου

lng carriers

Αλλαγές ενδέχεται να επιφέρει στην παγκόσμια ενεργειακή αγορά η απόφαση των Κινέζων να επιβάλλουν δασμούς στις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από τις HΠΑ.

Οι απειλές της Κίνας για νέους δασμούς σε εισαγωγές από τις ΗΠΑ ύψους 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα δημιουργήσουν μετατοπίσεις στην αγορά ενέργειας, καθώς το αμερικανικό LNG είναι στον κατάλογο των προϊόντων που θα επιδιώξει να επιβάλλει δασμούς το Πεκίνο, ανέφεραν οι αναλυτές.

Οι Η.Π.Α. είναι από τους κορυφαίους παραγωγούς φυσικού αερίου στον κόσμο και νέος μεγάλος παίκτης στις εξαγωγές LNG. Εάν τελικά εφαρμοστούν οι δασμοί στο LNG θα πλήξουν σοβαρά την αμερικανική βιομηχανία αερίου δήλωσε ο Hugo Brennan αναλυτής στη συμβουλευτική εταιρεία Verisk Maplecroft.

Οι προβλέψεις της κινεζικής ζήτησης φυσικού αερίου υποστηρίζουν την ανάπτυξη μιας σειράς προτεινόμενων τερματικών σταθμών εξαγωγής LNG κατά μήκος της ανατολικής ακτής της Αμερικής, οι οποίες ευθυγραμμίζονται με την προσπάθεια της κυβέρνησης Trump να μετατρέψει τις ΗΠΑ σε ενεργειακή υπερδύναμη.

Όμως η αύξηση των δασμών θα κάνει πιο δύσκολη την χρηματοδότηση αυτών των επενδυτικών σχεδίων έγραψε ο Brennan σε σημείωμα σε θεσμικούς επενδυτές, σύμφωνα με το CNBC.

Η Κίνα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εισαγωγέας LNG παγκοσμίως και αναμένεται να γίνει ο κορυφαίος εισαγωγέας στον κόσμο το επόμενο έτος, δήλωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας τον Ιούνιο. Πέρυσι, περίπου το 15% των εξαγωγών LNG από τις ΗΠΑ έφτασε στην Κίνα.

Επί του παρόντος, πάντως οι περισσότερες εξαγωγές LNG των ΗΠΑ είναι εξασφαλισμένες με μακροπρόθεσμες συμβάσεις, οπότε ο αντίκτυπος θα είναι αρκετά περιορισμένος μέχρι να λήξουν οι συμφωνίες.

Η επιβολή δασμών θα βάλει και άλλους παραγωγούς LNG στο παιχνίδι κυρίως από Αυστραλία και το Κατάρ χώρες οι οποίες πιθανώς να επωφεληθούν από τις εξελίξεις μακροπρόθεσμα.
Αναφορικά με την ζήτηση πλοίων μεταφοράς LNG οι αναλυτές θεωρούν ότι δεν θα υπάρξουν ιδιαίτερες επιπτώσεις αφού η Κίνα θα συνεχίσει να καλύπτει την αύξηση της ζήτησης αερίου από άλλες παραγωγές χώρες.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter