Ολοκληρώθηκαν 95 χιλιόμετρα του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
- Δημοσιεύτηκε στις Τετάρτη, 04 Ιανουαρίου 2017 13:38
Επτά μήνες μετά την τελετή των εγκαινίων για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ, που πραγματοποιήθηκε το Μάιο του 2016, η κατασκευή του έργου έχει προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό, αφού έχει ήδη ανοιχτεί όρυγμα σε μήκος 205 χλμ., έχουν συγκολληθεί 125 χλμ. σωληναγωγών και έχουν τοποθετηθεί 95 χλμ. αγωγού. Τα στοιχεία προκύπτουν από άρθρο της Ulrike Anders, Διευθύντριας Εμπορικών και Εξωτερικών Υποθέσεων στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού The Parliament.
Υπενθυμίζεται ότι το συνολικό μήκος του αγωγού ο οποίος ξεκινά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα και διασχίζει την Ελλάδα, την Αλβανία και την Αδριατική Θάλασσα για να καταλήξει στη Νότιο Ιταλία είναι 878 χλμ. από τα οποία τα 550 χλμ. είναι σε ελληνικό έδαφος.
Στην ελληνική επικράτεια θα τοποθετηθούν 32.000 σωλήνες, στην Αλβανία 13.000 και στην Ιταλία 660. Ο αγωγός θα έχει μεταφορική ικανότητα 10 δισ. κυβικά μέτρα αερίου το χρόνο, με δυνατότητα διπλασιασμού της ποσότητας στο μέλλον. Θα τροφοδοτεί τις αγορές των Βαλκανίων και της Ευρώπης με φυσικό αέριο από την περιοχή της Κασπίας.
Όπως επισημαίνει η κα Ulrike Anders, η υλοποίηση του TAP ανοίγει το δρόμο για την ενεργειακή διαφοροποίηση της Ευρώπης, στο πλαίσιο του άξονα ενεργειακής ασφάλειας της Ενεργειακής Ένωσης, παρέχοντας μία νέα πηγή εφοδιασμού και μία νέα οδό μεταφοράς φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.
«Η περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, προσθέτει, έχει προσδιοριστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως η πιο ευάλωτη σε προβλήματα εφοδιασμού και εξωγενή σοκ.
Εκτός από την πολύτιμη συμβολή του στο στόχο της ενεργειακής διαφοροποίησης, ο TAP θα συμβάλει σημαντικά στην απαλλαγή από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ειδικά στη ΝΑ Ευρώπη και τα Δυτικά Βαλκάνια, όπου ο ενεργειακός τομέας στηρίζεται δυσανάλογα στη χρήση ορυκτών καυσίμων για την παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Λαμβάνοντας υπόψη την μειούμενη εγχώρια ενεργειακή παραγωγή και την αυξανόμενη εξάρτηση από εισαγωγές, το φυσικό αέριο που θα μεταφέρει ο TAP θα αποτελέσει μια πολύ καλή εναλλακτική στη χρήση άνθρακα (και ξύλου) για λόγους οικιακής θέρμανσης σε χώρες όπου έως και 60% του πληθυσμού αντιμετωπίζει ενεργειακή ένδεια».
Η έναρξη της λειτουργίας του αγωγού αναμένεται το 2020.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ