Τετ01152025

Last updateΤετ, 15 Ιαν 2025 6pm

«Αναβιώνει» ο αγωγός φυσικού αερίου Ελλάδας - Ιταλίας

agogos aerio 05

Mνημόνιο για την ανάπτυξη αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, που θα μεταφέρει ρωσικό αέριο υπέγραψαν, χθες, στη Ρώμη, ο κ. Θεόδωρος Κιτσάκος, διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ, ο κ. Aλεξέι Μίλερ, διευθύνων σύμβουλος της Gazprom και ο κ. Μαρκ Μπεναγιούν, διευθύνων σύμβουλος της ιταλικής Edison. Η συμφωνία, που όπως εκτιμάται από αναλυτές αποτελεί την απάντηση του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι στις επιδιώξεις του Βερολίνου για την κατασκευή του ρωσο-γερμανικού αγωγού Nord Stream II, αποτελεί ουσιαστικά μία επικαιροποίηση του παλαιού πρότζεκτ για τον αγωγό Ελλάδας ? Ιταλίας (IGI), ενταγμένου στο πλαίσιο του σχεδίου μίας νότιας διαδρομής για την παροχή ρωσικού αερίου στην Ευρώπη.

Οι τρεις πλευρές δεν διευκρίνισαν από ποιες χώρες ακριβώς θα περνά το αέριο μέχρι να φθάσει από τη Ρωσία στην Ελλάδα, αν θα είναι η Τουρκία (Turkish Stream) ή η αναβίωση του παλαιού σχεδίου μέσω Βουλγαρίας (South Stream) ή κάποιος τρίτος δρόμος. O νέος αγωγός, αν και όποτε υλοποιηθεί, θα λειτουργεί σύμφωνα με τις νόρμες της Ε.Ε.

«Η συμφωνία αποτυπώνει το ενδιαφέρον των συμβαλλόμενων μερών για μια όδευση του αερίου από τη Ρωσία -μέσω της Μαύρης Θάλασσας και μέσω τρίτων χωρών- στην Ελλάδα και από την Ελλάδα στην Ιταλία.

Για τον σκοπό αυτό, τα συμβαλλόμενα μέρη προτίθενται να εκμεταλλευθούν και να αξιοποιήσουν, στο μέγιστο δυνατό βαθμό, το έργο που έχει ήδη πραγματοποιηθεί από τη ΔΕΠΑ και την Edison, στο πλαίσιο του έργου ITGI Poseidon (Αγωγός Τουρκίας- Ελλάδας- Ιταλίας) αναφέρει η ΔΕΠΑ σε ανακοίνωση.

Η «Poseidon» είναι η μεικτή εταιρεία 50-50 που είχαν συστήσει η ΔΕΠΑ και η Edison, πριν από χρόνια, όταν διεκδικούσαν τη μεταφορά μέσω του ελληνο-ιταλικού αγωγού IGI του φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν.

Τελικά, το έργο ανέλαβε ο αγωγός ΤΑΡ, όμως η ΔΕΠΑ και η Edison πρασπάθησαν να κρατήσουν ζωντανό το πρότζεκτ. Η Poseidon συμμετέχει με 50% στον ελληνο-βουλγαρικό αγωγό, IGB. Το υπόλοιπο 50% ανήκει στη βουλγαρική BEH.

Η τελετή για την υπογραφή του xθεσινού «Μνημονίου Συναντίληψης» πραγματοποιήθηκε μετά από συνάντηση του κ. Μίλερ και της υπουργού Οικονομικής Ανάπτυξης της Ιταλίας Federica Guidi. Ας σημειωθεί ότι την περασμένη εβδομάδα είχε επισκεφθεί την Αθήνα ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, ο οποίος είχε συναντηθεί και με τον υπουργό Περιβάλλοντος - Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη.

«Η ανάπτυξη ενδοευρωπαϊκών δυναμικοτήτων μεταφοράς φυσικού αερίου συνιστά σημαντικό παράγοντα, για την εξασφάλιση αξιόπιστων προμηθειών φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένου του ρωσικού φυσικού αερίου, για τους καταναλωτές σε όλη την Ευρώπη», είπε ο κ. Μίλερ, ενώ ο κ. Κιτσάκος τόνισε ότι ο ITGI-Poseidon ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης με έναν επιπλέον διάδρομο τροφοδοσίας και αναβαθμίζει σημαντικά τον ρόλο της Ελλάδας.

Aπό την πλευρά του ο κ. Μπεναγιούν της Edison υπογράμμισε ότι η ενδεχόμενη ανάπτυξη του νέου διαδρόμου θα υλοποιηθεί με απόλυτη συμμόρφωση προς τη νομοθεσία και τους κανονισμούς της Ε.Ε., θα ενισχύσει την ασφάλεια εφοδιασμού της Ιταλίας, καθώς και τον ρόλο της ως μείζων κόμβος φυσικού αερίου της νότιας-Ευρώπης.

 

Πηγή: www.imerisia.gr

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter