Παρ11222024

Last updateΠαρ, 22 Νοε 2024 6am

Νέες προοπτικές για την Κυπριακή ναυτιλία από το φυσικό αέριο

anastasiasiadis-kypros-0

Η ύπαρξη του φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου και η προοπτική ανάπτυξης της Κύπρου σε ένα σημαντικό ενεργειακό κέντρο της Μεσογείου που θα περιλαμβάνει Σταθμό Υγροποίησης Φυσικού Αερίου, δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερες προοπτικές για την κυπριακή ναυτιλία και φυσικά για ολόκληρη την χώρα.

Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης μιλώντας σε εκδήλωση για την επέτειο 50 χρόνων του κυπριακού νηολογίου.

Η ομιλία του προέδρου της Κύπρου έχει ως εξής:

"Είναι ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας σε αυτήν την επετειακή εκδήλωση για τη συμπλήρωση των πενήντα χρόνων του κυπριακού νηολογίου.

Η ιστορική πορεία που έχει καταγράψει το κυπριακό νηολόγιο τα τελευταία 50 χρόνια είναι άξια επαίνων.

Η δημιουργία από το μηδέν ναυτιλιακής υποδομής, ναυτιλιακών νόμων και νηολογίου σε ένα ουσιαστικά νεοσυσταθέν κράτος, και η ανοδική πορεία που ακολούθησε το κυπριακό νηολόγιο μέσα από πληθώρα δυσκολιών και εμποδίων, μας κάνει σήμερα να είμαστε εθνικά υπερήφανοι για τη θέση που κατέχει ο κυπριακός στόλος παγκόσμια.

Το παρόν βρίσκει τον κυπριακό εμπορικό στόλο στη δέκατη θέση παγκοσμίως και στην τρίτη θέση στην Ευρώπη, γεγονός που αποδεικνύει πως η σκληρή δουλειά του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, η άριστη μεταξύ τους συνεργασία και η πολιτική στήριξη διαχρονικά των εκάστοτε κυβερνήσεων προς την εθνική ναυτιλία έχουν αποδώσει καρπούς.

Η Κύπρος σήμερα αποτελεί μια παγκόσμια ναυτιλιακή δύναμη και ένα καθόλα σύγχρονο, ποιοτικό και ολοκληρωμένο ναυτιλιακό σύμπλεγμα.

Στις ομολογουμένως δύσκολες στιγμές που περνά ο τόπος μας, η ναυτιλία είναι ένας από τους σημαντικότερους πυλώνες που μπορούν να συνδράμουν στην ανάπτυξη της οικονομίας μας.

Η εγχώρια ναυτιλιακή βιομηχανία παραμένει δυνατή και δείχνει έμπρακτα την εμπιστοσύνη της στο κυπριακό νηολόγιο, στον ευρύτερο ναυτιλιακό τομέα και στην οικονομία της Κύπρου γενικότερα.

Η προσέλκυση ξένων επενδύσεων στο νησί μας μέσω της ναυτιλίας είναι πολύ σημαντική και γιʼ αυτό η Κυβέρνηση μου στηρίζει κάθε προσπάθεια που γίνεται προς αυτή την κατεύθυνση.

Η προσέλκυση επενδύσεων συνιστά ύψιστη προτεραιότητα της Κυβέρνησης. Οι ξένες επενδύσεις είναι καταλύτης για την οικονομική ανάπτυξη, το επιχειρηματικό περιβάλλον, την απασχόληση και κατʼ επέκταση την ευημερία της χώρας μας.

Έχω αναλάβει προσωπική πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση εκστρατείας για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων με σειρά αποστολών σε χώρες στρατηγικής σημασίας για τις επενδύσεις. Επισκέφθηκα ήδη το Κουβέιτ και την Αίγυπτο. Θα ακολουθήσουν επισκέψεις μου στο Κατάρ και το Ηνωμένο Βασίλειο και προγραμματίζονται και στην Κίνα, στη Ρωσία, το Ισραήλ και χώρες του Αραβικού Κόλπου.

Έχουμε, επίσης, εξαγγείλει μέτρα, για τη διευκόλυνση των ξένων επενδύσεων, όπως η μείωση του χρόνου έκδοσης αδειών, η αδειοδότηση και η ενθάρρυνση της άμεσης εκτέλεσης έργων, η παραχώρηση αδειών σε μικτές αναπτύξεις, η παραχώρηση άδειας παραμονής και υπηκοότητας σε ξένους επενδυτές και πολλά άλλα.

Η επανεκλογή της Κύπρου στο Συμβούλιο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού τον περασμένο Νοέμβριο, με μεγάλο αριθμό ψήφων μέσα σε συνθήκες σκληρού και αυξανόμενου ανταγωνισμού, αποτελεί ακόμη μια μεγάλη επιτυχία της κυπριακής ναυτιλίας και της πατρίδας μας.

Η ύπαρξη του φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου και η προοπτική ανάπτυξης της Κύπρου σε ένα σημαντικό ενεργειακό κέντρο της Μεσογείου που θα περιλαμβάνει Σταθμό Υγροποίησης Φυσικού Αερίου δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερες προοπτικές για την κυπριακή ναυτιλία και φυσικά για ολόκληρη την χώρα.

Η ναυτιλιακή βιομηχανία θα είναι στενά συνδεδεμένη με τις δραστηριότητες εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου και θα συνεργάζεται με τη βιομηχανία ενέργειας για το καθολικό συμφέρον όχι μόνον της κυπριακής οικονομίας αλλά και της οικονομίας ολόκληρης της γείτονος περιοχής.

Υπάρχουν βέβαια και εμπόδια τα οποία δυστυχώς παραμένουν ακόμα και σήμερα και αναφέρομαι στο τουρκικό εμπάργκο, τα παράνομα περιοριστικά μέτρα που έχει μονομερώς επιβάλει η Τουρκία εις βάρος των κυπριακών πλοίων και λιμένων της Κύπρου.

Πρέπει να ομολογήσω ότι παρά τις προσπάθειες, παρά το γεγονός πως από την αρχή μεταξύ των μέτρων που υπεβλήθησαν, που είχαν ως στόχο τη δημιουργία συνθηκών που θα επέτρεπαν επιτέλους να συνειδητοποιήσουν οι γείτονες μας στην Τουρκία ή αν θέλετε και οι κατακτητές μας στον βορρά, να άρουν τα όποια εμπόδια για τον ελεύθερο κατάπλου πλοίων με κυπριακή σημαία και τους αεροδιαδρόμους, τα αεροδρόμια και τα υπό κυπριακή σημαία αεροπλάνα, αυτό δεν κατέστη δυνατόν, έστω και αν το δέλεαρ ήτο η από δικής μας πλευράς άρση του εμπάργκο όσον αφορά τα ενταξιακά κεφάλαια της Τουρκίας.
Οι προσπάθειες της Κυβέρνησης για άρση αυτών των περιοριστικών μέτρων θα συνεχίσουν και θα εντείνονται και θα ήθελα να τονίσω ότι αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του πακέτου μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που έχουμε καταθέσει.

Υπάρχουν και εμπόδια στο εσωτερικό, τα οποία προκαλούνται από λειτουργούς και διαδικασίες των οποίων η ευθύνη είναι να διευκολύνουν και όχι να δυσχεραίνουν τις επενδύσεις και την εισροή συναλλάγματος στη χώρα μας. Δεν δέχομαι να παρακολουθώ ξένους επενδυτές να προσπαθούν να επενδύσουν στην πατρίδα μας, πράγμα που θα βοηθούσε στην επανεκκίνηση της οικονομίας, να προσπαθούν να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, και εμείς οι ίδιοι, προφασιζόμενοι νόμους και διαδικασίες να παρεμβάλλουμε εμπόδια και δυσκολίες. Δεν αναφέρομαι στην εφαρμογή του Νόμου. Αναφέρομαι στις προφάσεις που πολλές φορές κάποιοι χρησιμοποιούν προκειμένου να παρεμβάλουν εμπόδια και δυσκολίες.

Ως Κυβέρνηση, λάβαμε μέτρα για τη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας, στοχεύοντας στην πάταξη της γραφειοκρατίας, την καταπολέμηση της διαφθοράς και της σπατάλης, την παροχή καλύτερων, ταχύτερων και ποιοτικότερων υπηρεσιών προς τον ιδιωτικό τομέα, τον επιχειρηματικό κόσμο, τους επενδυτές και, βεβαίως, και τους πολίτες.

Πρωταρχικός στόχος μας παραμένει η δημιουργία ενός ευέλικτου, αποτελεσματικού και φιλικού προς τον πολίτη και την επιχείρηση κράτους και ελκυστικού για τους ξένους επενδυτές.

Η παρουσία μου εδώ υπογραμμίζει τη μεγάλη σημασία που προσδίδει η Κυβέρνηση μου στον τομέα της ναυτιλίας και την υπόσχεση της έμπρακτης στήριξης που παρέχει και θα συνεχίσει να παρέχει η Κυβέρνηση στην κυπριακή ναυτιλία.

Το θέμα της πλήρωσης κενών διευθυντικών θέσεων διαφόρων τμημάτων της Κυβέρνησης είναι στις προτεραιότητες μας και έτσι θα προωθηθεί στο άμεσο μέλλον και η πλήρωση της κενής θέσης του Διευθυντή του Τμήματος Εμπορικής Ναυτιλίας.

Θέλω να ευελπιστώ ότι σύντομα η Βουλή επιτέλους θα ψηφίσει το Νόμο που παγοποιεί τις οποιεσδήποτε προσαυξήσεις, αλλά ελευθερώνει τη δυνατότητα προαγωγής σε σημαντικούς τομείς, διότι οφείλω αν πω ότι παρουσιάζουμε μια εξάρθρωση της Δημόσιας Υπηρεσίας, λόγω του γεγονότος ότι, ενώ έχουμε αφυπηρετήσεις δεν έχουμε αναπληρώσεις με διευθυντικά στελέχη, παρά αναπληρώσεις διευθυντών που στο τέλος στοιχίζουν πολύ περισσότερα από το εάν προχωρούσαμε πραγματικά στις προαγωγές και εις το να αναλάβει ο κάθε αξιωματούχος τις ευθύνες του. Πιστεύω ότι σύντομα θα είμαστε σε θέση αναπληρωθεί η θέση του Διευθυντή του Τμήματος Εμπορικής Ναυτιλίας και ευελπιστώ μέσα από τη συναίνεση, που θέλω να πιστεύω ότι υπάρχει στο Κοινοβούλιο, και στην έγκριση και εν συνεχεία στο διορισμό του Υφυπουργού για θέματα Ναυτιλίας.

Θα ήθελα να συγχαρώ όλους όσοι εργάστηκαν διαχρονικά και εργάζονται είτε στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα, ώστε η κυπριακή ναυτιλία σήμερα να απολαμβάνει αυτή την εκλεκτή θέση στον παγκόσμιο ναυτιλιακό χάρτη. Τα επιτεύγματα των 50 χρόνων που πέρασαν πρέπει να αποτελέσουν το εφαλτήριο για ακόμα μεγαλύτερες επιτυχίες και σας διαβεβαιώνω πως η κυπριακή εμπορική ναυτιλία έχει και θα έχει την αμέριστη στήριξη της Κυβέρνησης μου και πιστεύω και της Βουλής των Αντιπροσώπων".

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter