Παρ11222024

Last updateΠαρ, 22 Νοε 2024 6am

Deloitte: Νέα έκδοση Connecting the dots

deloitte-logo3652

H Deloitte Touche Tohmatsu Limited (DTTL) δημοσιεύει τη νέα έκδοση της σειράς «Connecting the dots», μιας μηνιαίας σειράς αναλύσεων ζητημάτων που αφορούν τον κλάδο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων. Τίτλος του νέου τεύχους είναι «Παγκόσμιο Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο: Ένα success story συνεχίζεται;» (Global LNG: A success story to be continued?).

Την περασμένη δεκαετία παρατηρήθηκε ραγδαία επέκταση της αγοράς του παγκοσμίου υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG-Liquefied Natural Gas), μια τάση η οποία αναμένεται να συνεχιστεί μακροπρόθεσμα. Το μεγαλύτερο μέρος της ανάπτυξης προέρχεται από την περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, αντίθετα με την Ευρώπη όπου τα δυο τελευταία χρόνια η κατανάλωση αερίου φθίνει.

Ενώ η παγκόσμια ζήτηση αναμένεται να υπερβεί την προσφορά μεσοπρόθεσμα, οι δυναμικές της αγοράς θα μπορούσαν να αλλάξουν σημαντικά το δεύτερο μισό της δεκαετίας με έναν αριθμό μονάδων παραγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου να τίθενται σε λειτουργία από το 2015. Επιπλέον, οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται για πρώτη φορά, να ξεκινήσουν τις εξαγωγές LNG. Η Δυτική Αφρική, ο Καναδάς, η Νιγηρία και η Ρωσία μπορούν να συμβάλλουν με νέες προμήθειες σε συνδυασμό με τις πρώτες πλωτές πλατφόρμες LNG (FLNG).

Σύμφωνα με το Connecting the dots:
• Η αγορά LNG σήμερα χαρακτηρίζεται από το γεγονός ότι η μειωμένη προσφορά συμπίπτει με τη χαμηλή ζήτηση.
• Παρά τη μικρή πτώση του παγκοσμίου εμπορίου LNG από το 2011 έως το 2012, διάφοροι παράγοντες δείχνουν ότι η ζήτηση για LNG όχι απλώς θα ανακάμψει, αλλά θα αυξηθεί ως το 2015.
• Μακροπρόθεσμα η ζήτηση για φυσικό αέριο αναμένεται να παραμείνει ισχυρή στις αγορές της Ασίας. Η Αμερική ενθαρρύνει τις εξαγωγές LNG παρέχοντας τις σχετικές άδειες σε χώρες με τις οποίες δεν καλύπτονται από συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου.
• Οι πλατφόρμες FLNG μπορούν να απελευθερώσουν τις πλωτές πηγές φυσικού αερίου και να συμβάλλουν στην εξοικονόμηση από τα κόστη.
• Η ισορροπία προσφοράς και ζήτησης LNG θα επηρεάσει τις εγχώριες αγορές μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Συνεπώς, αν οι προμήθειες περιοριστούν μεσοπρόθεσμα, οι τιμές θα αυξηθούν. Όμως, μετά το 2015, ή πιο πιθανόν, το 2018, όταν οι παγκόσμιες προμήθειες θα είναι ευρέως διαθέσιμες, οι τιμές του φυσικού αερίου σε αρκετές αγορές αναμένεται να μειωθούν από τα σημερινά ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter