Κυρ11242024

Last updateΣαβ, 23 Νοε 2024 4pm

Ευρωπαϊκή ΑΟΖ στα «σκαριά» (;)

samaras-66

Η Μεσόγειος διαθέτει και «ενεργειακή προίκα». Όπως υποστήριξε ο πρωθυπουργός από του βήματος του 12ου Συνεδρίου του Μηχανισμού Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας και Επενδύσεων, που είναι σε εξέλιξη, «η Ενωμένη Ευρώπη μπορεί να ενθαρρύνει, να στηρίξει και να διευκολύνει τα κράτη-μέλη της, ώστε η ανακήρυξη της ΑΟΖ εκ μέρους τους να γίνει ταχύτερα και η πλήρης οριοθέτησή της να ολοκληρωθεί με ασφάλεια».

Ο πρωθυπουργός τόνισε τη σημασία της Μεσογείου ως εκ των συνόρων της ΕΕ τονίζοντας χαρακτηριστικά πως ο ενεργειακός εφοδιασμός της Ευρώπης, περνά κυρίως από τη Μεσόγειο για να υπογραμμίσει ότι και η ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης μπορεί να κριθεί στη Μεσόγειο.

Ο κ. Σαμαράς επίσης αναφέρθηκε στη γεωπολιτική σημασία και ρόλο της Ελλάδας για σημειώσει ότι η Ευρώπη δεν έχει μόνο την Ελλάδα. Όπως χαρακτηριστικά είπε υπάρχουν και τα δύο ευρωπαϊκά νησιωτικά κράτη: η Κύπρος και η Μάλτα.

Στο σημείο αυτό ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο τι θα μπορούσε να σημαίνει η θαλάσσια σύζευξη Ελλάδας και Κύπρου, αλλά και Ελλάδας- Μάλτας παραπέμποντας στο χάρτη όπου με μία ματιά μπορεί να διαπιστωθεί τι τεράστιες δυνατότητες και ευκαιρίες δημιουργεί για την Ευρώπη ολόκληρη η σύζευξη της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Ελλάδας με την αντίστοιχη ΑΟΖ της Κύπρου προς Ανατολάς και της Μάλτας προς δυσμάς.

Είναι κοινό μυστικό πια, όπως χαρακτηριστικά είπε, ότι στις θαλάσσιες αυτές περιοχές υπάρχουν σημαντικοί ενεργειακοί πόροι. Τα ενεργειακά αποθέματα που ήδη έχουν ανακαλυφθεί στη νοτιανατολική Μεσόγειο - κι εκείνα που βασίμως πιθανολογούνται εκεί - βάση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας βρίσκονται κατά κύριο λόγο στην δικαιοδοσία Ευρωπαϊκών κρατών.

Και μπορούν να δώσουν σημαντικούς βαθμούς ενεργειακής αυτοδυναμίας, επάρκειας στην Ευρώπη. Είναι μέρος της Ευρωπαϊκής μας «περιουσίας» που πρέπει ως Ευρωπαίοι να την αξιοποιήσουμε.
Καταλήγοντας μεταξύ άλλων σημείωσε πως η ανακήρυξη ΑΟΖ από παράκτια κράτη και η οριοθέτησή της με άλλα γειτονικά και αντικείμενα παράκτια κράτη, είναι αναμφίβολα δικαιοδοσία των εθνικών κρατών για να επισημάνει πως η Ενωμένη Ευρώπη μπορεί να ενθαρρύνει, να στηρίξει και να διευκολύνει τα κράτη-μέλη της, ώστε η ανακήρυξη της ΑΟΖ εκ μέρους τους να γίνει ταχύτερα και η πλήρης οριοθέτησή της να ολοκληρωθεί με ασφάλεια.

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter