«Γονατίζουν» οι οικονομίες των πετρελαιο-παραγωγών χωρών
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
- Δημοσιεύτηκε στις Πέμπτη, 28 Απριλίου 2016 10:56
«Η συμφωνία όλων για κοινή δράση αποτελεί όρο εκ των ων ουκ άνευ προκειμένου να ανακάμψει η αγορά». Ο πρίγκιπας-διάδοχος του σουδαραβικού θρόνου Μοχάμαντ μπιν Σαλμάν σε συνέντευξή του στο Bloomberg προσπάθησε να εξηγήσει ότι μια συμφωνία των πετρελαιοπαραγωγών για πάγωμα της παραγωγής τους προκειμένου να ανακάμψουν η αγορά και οι τιμές είναι ζήτημα χρόνου. Κάτι τέτοιο, άλλωστε, δεν είναι προφανές. Την τελευταία φορά που οι παραγωγοί συνεργάστηκαν για να στηρίξουν την αγορά ήταν πριν από 15 ολόκληρα χρόνια...
Ο χρόνος, ωστόσο, εν προκειμένω πιέζει. Λίγο μετά τη συνέντευξη του πρίγκιπα-διαδόχου η χώρα του, η Σαουδική Αραβία, κατέφυγε στις αγορές για να δανειστεί 10 δισ. δολάρια καθώς τα πετροδολάρια στα βασιλικά θησαυροφυλάκια φαίνεται πως λιγόστεψαν αισθητά.
Πρόκειται για έναν δανεισμό πενταετούς διάρκειας από διεθνείς πιστωτές, κάτι που έχει να κάνει η κορυφαία πετρελαιοπαραγωγός χώρα στον κόσμο από το μακρινό...1991! Ουδέποτε τα χρόνια που μεσολάβησαν χρειάστηκε να καταφύγει σε εξωτερικό δανεισμό!
Οι επιπτώσεις της ασυμφωνίας του πετρελαϊκού καρτέλ για τις οικονομίες των παραγωγών χωρών θα είναι αλγεινές, όπως προέβλεψε η Citigroup. Οχι βεβαίως για το Ιράν, που βιάζεται να εκμεταλλευθεί την άρση του εμπάργκο της Δύσης και να αυξήσει την παραγωγή του για να ξανακερδίσει το μερίδιο που είχε χάσει στην αγορά εξαιτίας των δυτικών κυρώσεων. Η στάση της Τεχεράνης, άλλωστε, ήταν η βασική αιτία για το φιάσκο της έκτακτης υπουργικής συνάντησης των παραγωγών, μελών και μη μελών του OPEC το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Ντόχα του Κατάρ.
Οι επιπτώσεις της ασυμφωνίας δεν μπορούν να χαρακτηριστούν δραματικές ούτε για τη Σαουδική Αραβία, που δεν μειώνει (ούτε καν παγώνει) μονομερώς την παραγωγή της για να μη χάσει μερίδιο στην αγορά. Ο Μπιν Σαλμάν, άλλωστε, είναι ο άνθρωπος που έχει επιφορτιστεί για να απεξαρτήσει τη σαουδαραβική οικονομία από το πετρέλαιο.
Οι επιπτώσεις είναι πιο αλγεινές για τη Ρωσία. Το ρούβλι λίγες ώρες μετά το φιάσκο της Ντόχα έχανε ήδη 3% της αξίας του έναντι του δολαρίου. Είναι επίσης για το Κουβέιτ, όπου οι εργαζόμενοι στην πετρελαϊκή βιομηχανία απεργούν λόγω μείωσης των αποδοχών τους.
Εκείνοι που υποφέρουν περισσότερο από την παρατεταμένη περίοδο φθηνού πετρελαίου - τον Ιούνιο συμπληρώνονται δύο χρόνια από το ξεκίνημα της κατρακύλας που έριξε τις τιμές έως και 75% - είναι οι μικροί παραγωγοί. Είναι οι μικρές και φτωχές οικονομίες που εξαρτώνται από τις εξαγωγές πετρελαίου, όπως είναι οι οικονομίες της Βενεζουέλας και του Εκουαδόρ στη Λατινική Αμερική, ή οι οικονομίες της Νιγηρίας, της Γκαμπόν και της Ανγκόλας στην Αφρική - ήδη η κυβέρνηση της Ανγκόλας μελετά το ενδεχόμενο να προσφύγει στο ΔΝΤ, όπως μεταδίδει το BBC.
Ωστόσο, για τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες υπάρχει και ένα κέρδος από την παρατεταμένη περίοδο του φθηνού πετρελαίου: οι συνεχιζόμενες χρεοκοπίες εταιρειών (αμερικανικών κυρίως) παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η μεγάλη διάδοση της μεθόδου εξόρυξης υδρογονανθράκων μέσω της υδραυλικής ρωγμάτωσης είναι, άλλωστε, ένας από τους λόγους εκτίναξης των πετρελαϊκών διαθεσίμων σε ύψη ρεκόρ παγκοσμίως, που προκάλεσε εν πολλοίς την προ διετίας κατάρρευση των τιμών. Οι παραγωγοί των λεγόμενων «μη συμβατικών υδρογονανθράκων» είναι οι μεγάλοι εχθροί των παραδοσιακών παραγωγών.
Πηγή: www.tovima.gr