Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Κόμβος παραγωγής καθαρών καυσίμων η SCZONE

0ΣουεζΟικονομική

Η Αίγυπτος εντείνει της προσπάθειες να αναδειχθεί η οικονομική ζώνη του Σουέζ (SCZONE) σε κόμβο παραγωγής καθαρών καυσίμων.

Με τα φώτα της δημοσιότητας στραμμένα στις εργασίες της COP27, τη σχετική εντολή έδωσε ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ-Φατάχ Ελ Σίσι σε συνάντηση με κυβερνητικούς αξιωματούχους αντικείμενο της οποίας ήταν να συζητήσουν τα τρέχοντα έργα στην SCZONE. Η Αίγυπτος ασκεί πολιτική προσέλκυσης επενδύσεων καθώς διαθέτει άφθονους αιολικούς και ηλιακούς πόρους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου και πράσινων καυσίμων με βάση το υδρογόνο, όπως η ηλεκτρονική μεθανόλη και η αμμωνία. Λόγω της στρατηγικής γεωγραφικής της θέσης, η χώρα έχει επίσης τις συνθήκες της αγοράς για να γίνει μια παγκόσμια δύναμη στην πράσινη ενέργεια, και η Αιγυπτιακή κυβέρνηση προσπαθεί να αξιοποιήσει αυτό το δυναμικό.
Μέχρι σήμερα, η SCZONE έχει υπογράψει 16 μνημόνια συνεργασίας για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου, πράσινης αμμωνίας και ηλεκτρονικής μεθανόλης, ορισμένα από τα οποία αναμένεται να μετατραπούν σε οριστικές συμφωνίες στην COP27, με στοχευμένες ημερομηνίες εμπορικής λειτουργίας το 2025. Οι εγκαταστάσεις παραγωγής θα εγκατασταθούν στις «Ολοκληρωμένες Περιοχές» της SCZONE, δηλαδή στη Σόχνα και στο Ιστ Πορτ Σάιντ.
Οι συμφωνίες που έχουν υπογραφεί μέχρι στιγμής περιλαμβάνουν αυτή με την AMEA Power για την παραγωγή 390.000 τόνων πράσινης αμμωνίας ετησίως, με την εμπορική λειτουργία να ξεκινά μέχρι το τέλος του 2025, μια συμφωνία με την Alcazar Energy για τη δημιουργία ενός βιομηχανικού συγκροτήματος για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου με στόχο παραγωγική ικανότητα 230 χιλιάδων τόνων ετησίως καθώς και μια συμφωνία προμήθειας με τη MAERSK για την τροφοδοσία των “πράσινων πλοίων” της που κινούνται με μεθανόλη.
«Η SCZONE παρέχει πλήρη υποστήριξη στις εταιρείες που έχουν υπογράψει μνημόνια συνεργασίας για την τακτοποίηση του πράσινου καυσίμου, ιδίως όσον αφορά την τεχνική υποστήριξη στη φάση των μελετών σκοπιμότητας, λόγω της ιδιαίτερης φύσης των έργων πράσινων καυσίμων που σχετίζονται με τον εκσυγχρονισμό των έργων αυτών, την απαραίτητη τεχνολογία και τον υλικοτεχνικό χαρακτήρα των χώρων στους οποίους βρίσκονται», δήλωσε πρόσφατα ο Waleid Gamal Eldein, Πρόεδρος της SCZONE.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter