Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Το Ε.Κ. συμφωνεί να ενταχθούν αέριο και πυρηνική ενέργεια στην «ταξινομία της ΕΕ»

fysiko aerio 55433

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν αντιτάχθηκε τελικά στην πρόταση κατ’ εξουσιοδότηση πράξης της Επιτροπής για την ταξινομία. Στην πρόταση προβλέπει την ένταξη ορισμένων δραστηριοτήτων στους τομείς της πυρηνικής ενέργειας και του φυσικού αερίου στον κατάλογο των περιβαλλοντικά βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων που θα καλύπτονται από την ταξινόμηση της ΕΕ.
Η Επιτροπή πιστεύει ότι οι ιδιωτικές επενδύσεις σε δραστηριότητες φυσικού αερίου και πυρηνικής ενέργειας μπορούν να συμβάλουν στην πράσινη μετάβαση. Για τον λόγο αυτό, πρότεινε να χαρακτηριστούν ορισμένες δραστηριότητες στους τομείς αυτούς ως μεταβατικές δραστηριότητες που συμβάλλουν στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής. Η ένταξη συγκεκριμένων δραστηριοτήτων στους τομείς του φυσικού αερίου και της πυρηνικής ενέργειας θα ισχύει για περιορισμένο χρονικό διάστημα και θα υπόκειται σε ειδικούς όρους και απαιτήσεις διαφάνειας.
Η ένσταση στην πρόταση της Επιτροπής απορρίφθηκε με 278 ψήφους υπέρ, 328 κατά και 33 αποχές. Για να απορριφθεί η πρόταση της Επιτροπής απαιτούνταν απόλυτη πλειοψηφία 353 ευρωβουλευτών. Αν μέχρι τις 11 Ιουλίου 2022 δεν αντιταχθεί στην πρόταση ούτε το Συμβούλιο, η κατ' εξουσιοδότηση πράξη για την ταξινομία της ΕΕ θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2023.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter