Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Βουλγαρία: Διερευνητικές γεωτρήσεις για υδρογονάνθρακες τον Απρίλιο

petreleo1495456381

Διερευνητική τρίμηνη γεώτρηση για εξερεύνηση υδρογονανθράκων (πετρελαίου και φυσικού αερίου) στα βαθιά νερά της Μαύρης Θάλασσας, κοντά στο Μπουργκάς, είναι έτοιμη να αρχίσει την 1η Απριλίου 2019 η "Shell International Exploration & Development Italy SPA" (η εταιρεία ανήκει κατά 50% στη Shell, 30% στην αυστραλιανή Woods Energy, και το υπόλοιπο στην ισπανική Repsol), που μελετά άλλο ένα θαλάσσιο οικόπεδο στη Βουλγαρία.
Η διερευνητική γεώτρηση, όπως μετέδωσαν τα βουλγαρικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, δεν προβλέπεται στο πρόγραμμα εργασίας της εταιρείας, η οποία συνήψε σύμβαση με τη βουλγαρική κυβέρνηση το Φεβρουάριο του 2016 για να υλοποιήσει σχέδιο εξερεύνησης στο οικόπεδο "Silistar", που μετονομάστηκε αργότερα σε "Han Kubrat". Η σχεδιαζόμενη επένδυση ήταν ύψους 18,6 εκατομμυρίων ευρώ.
Η ανακοίνωση για τη διερευνητική γεώτρηση έγινε έπειτα από τα ευρήματα των τρισδιάστατων ερευνών σε επιφάνεια 6893 τετραγωνικών χιλιομέτρων (στο τέλος του 2017 και στις αρχές του 2018).
«Το κόστος μιας τέτοιας γεώτρησης είναι μεταξύ 50 και 150 εκατομμυρίων δολαρίων, αλλά το ακριβές ποσό δεν μπορεί να ειπωθεί, καθώς πρόσθετες εργασίες μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια των δραστηριοτήτων» δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας, Jan Deknatel, προσθέτοντας ότι οι δαπάνες για αυτό το έργο θα μοιραστούν μεταξύ των μετόχων της εταιρείας, ανάλογα με το μερίδιο που κατέχουν.
Η ύπαρξη ή όχι ενός πεδίου πετρελαίου και φυσικού αερίου θα καταστεί σαφής μόνο μετά την ανάλυση των δεδομένων της γεώτρησης και χρειάζονται αρκετοί μήνες και χρόνια, πρόσθεσε ο κ. Deknatel. Τόνισε επίσης ότι «ακόμη και αν η γεώτρηση αποδειχθεί ανεπιτυχής, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα κάνουμε μία δεύτερη ή μία τρίτη- για να αξιολογήσουμε τα αποτελέσματα». Εξάλλου, σημείωσε ότι για να ληφθεί οριστική απόφαση επένδυσης θα πρέπει τα ευρήματα της γεώτρησης να είναι τέτοια που να εγγυώνται την παραγωγή τουλάχιστον 75.000 βαρελιών/ ανά ημέρα. Για τη διερευνητική γεώτρηση θα εργαστούν 250 άτομα από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων αρκετών Βούλγαρων ειδικών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter