Τετ01152025

Last updateΤετ, 15 Ιαν 2025 1pm

World Energy Outlook 2024: Σε όλα τα σενάρια, η αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης ενέργειας επιβραδύνεται

oil 53636

Η έκθεση του IEA World Energy Outlook, που δημοσιεύεται κάθε χρόνο, είναι η πιο έγκυρη παγκόσμια πηγή ενεργειακής ανάλυσης και προβλέψεων.

Προσδιορίζει και διερευνά τις μεγαλύτερες τάσεις στη ζήτηση και την προσφορά ενέργειας, καθώς και τι σημαίνουν για την ενεργειακή ασφάλεια, τις εκπομπές και την οικονομική ανάπτυξη.
Οι φετινές προοπτικές έρχονται σε ένα πλαίσιο κλιμακούμενων κινδύνων στη Μέση Ανατολή και αυξημένων γεωπολιτικών εντάσεων παγκοσμίως και διερευνά μια σειρά ζητημάτων ενεργειακής ασφάλειας που αντιμετωπίζουν οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων καθώς προχωρούν στη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια. Με την αύξηση των επενδύσεων σε καθαρές τεχνολογίες και την ταχεία αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, το WEO 2024 εξετάζει πόσο μακριά έχει προχωρήσει ο κόσμος στο ταξίδι του προς ένα ασφαλέστερο και πιο βιώσιμο ενεργειακό σύστημα και τι περισσότερο πρέπει να γίνει για να επιτευχθούν οι κλιματικοί στόχοι του.
Μετά από μια περίοδο ακραίων αναταράξεων που προκλήθηκαν πρώτα από την πανδημία Covid-19 και στη συνέχεια από την παγκόσμια ενεργειακή κρίση που εντάθηκε από την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ουκρανία (εφεξής μετά τη Ρωσία) το 2022, αυτή η έκδοση του World Energy Outlook ξεδιπλώνεται και πάλι σε ένα πλαίσιο οξείας γεωπολιτικής έντασης. Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία συνεχίζεται παράλληλα με τον σαφή κίνδυνο κλιμάκωσης της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή. Το φάσμα των πιθανών αποτελεσμάτων και ο κίνδυνος βραχυπρόθεσμων αυξήσεων των τιμών του πετρελαίου είναι μεγάλος. Όπως πάντα, η ενεργειακή ασφάλεια αποτελεί μείζον θέμα της φετινής ανάλυσης
Υπάρχουν τρία γενικά και αλληλένδετα θέματα για το φετινό Outlook.
Το πρώτο είναι η ενεργειακή ασφάλεια, που αντιστοιχεί στον μακροχρόνιο πυρήνα της εντολής του IEA, καθώς και στις επιταγές του παρόντος, δεδομένων των κλιμακούμενων κινδύνων στη Μέση Ανατολή.
Το δεύτερο αφορά τις προοπτικές μετάβασης σε καθαρές μορφές ενέργειας, οι οποίες έχουν επιταχυνθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια, αλλά πρέπει να κινηθούν πολύ ταχύτερα για την επίτευξη των κλιματικών στόχων.
Ένα τρίτο θέμα είναι η αβεβαιότητα, ένας παράγοντας που είναι πάντα παρών σε οποιαδήποτε μελλοντική ανάλυση, αλλά ιδιαίτερα ορατός φέτος: οι προοπτικές μας περιλαμβάνουν αρκετές περιπτώσεις ευαισθησίας σχετικά με βασικούς παράγοντες που επηρεάζουν τη ζήτηση πετρελαίου, φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας στο σενάριο δηλωμένων πολιτικών (STEPS).
Η πιθανότητα βραχυπρόθεσμης διαταραχής του εφοδιασμού με πετρέλαιο και φυσικό αέριο είναι υψηλή λόγω των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή. Περίπου το 20% των σημερινών παγκόσμιων προμηθειών πετρελαίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) ρέει μέσω των στενών του Ορμούζ, ενός θαλάσσιου σημείου συμφόρησης στην περιοχή. Ωστόσο, ενώ οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι παραμένουν αυξημένοι, η χαλάρωση των υποκείμενων ισορροπιών της αγοράς και των τιμών είναι στον ορίζοντα, καθώς η επιβράδυνση της αύξησης της ζήτησης πετρελαίου στο STEPS προβλέπει αύξηση της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας αργού πετρελαίου σε 8 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως έως το 2030. Ένα κύμα νέων έργων ΥΦΑ αναμένεται να προσθέσει σχεδόν 50% στη διαθέσιμη εξαγωγική ικανότητα έως το 2030.
Σε όλα τα σενάρια, η αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης ενέργειας επιβραδύνεται χάρη στη βελτίωση της αποδοτικότητας, τον εξηλεκτρισμό και την ταχεία ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Στα STEPS έως το 2030, σχεδόν κάθε άλλο αυτοκίνητο που πωλείται στον κόσμο είναι ηλεκτρικό, αν και οι καθυστερήσεις στην ανάπτυξη υποδομών φόρτισης ή στην εφαρμογή πολιτικής θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε βραδύτερη ανάπτυξη.
Η καθαρή ενέργεια καλύπτει σχεδόν όλη την αύξηση της ζήτησης ενέργειας συνολικά στα STEPS μεταξύ 2023 και 2035, οδηγώντας σε συνολική κορύφωση της ζήτησης και για τα τρία ορυκτά καύσιμα πριν από το 2030, αν και οι τάσεις ποικίλλουν σημαντικά μεταξύ των χωρών σε διαφορετικά στάδια οικονομικής και ενεργειακής ανάπτυξης.
Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αυξάνεται πολύ ταχύτερα από τη συνολική ζήτηση ενέργειας, χάρη στις υφιστάμενες χρήσεις, ιδίως ψύξης, και σε νέες, όπως η ηλεκτρική κινητικότητα και τα κέντρα δεδομένων. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας οδηγούν την επέκταση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με επαρκή ταχύτητα για να καλύψουν συνολικά όλες τις αυξήσεις της ζήτησης. Υπάρχει περιθώριο να προχωρήσουμε ακόμη ταχύτερα: η σημερινή ικανότητα παραγωγής ηλιακής ενέργειας κυμαίνεται γύρω στα 1 100 GW ετησίως, επιτρέποντας ενδεχομένως την ανάπτυξη σχεδόν τρεις φορές υψηλότερη από ό,τι το 2023.
Το μερίδιο των επενδύσεων καθαρής ενέργειας στις αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες εκτός της Κίνας παραμένει κολλημένο στο 15% του συνόλου, παρόλο που αυτές οι οικονομίες αντιπροσωπεύουν τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού και το ένα τρίτο του παγκόσμιου ΑΕΠ. Μια σειρά νέων επιχειρηματικών μοντέλων και μια ώθηση πολιτικής σε ορισμένες χώρες διασφαλίζουν ότι επιπλέον 550 εκατομμύρια άνθρωποι θα αποκτήσουν πρόσβαση σε καθαρό μαγείρεμα και σχεδόν 200 εκατομμύρια στην ηλεκτρική ενέργεια στα STEPS μεταξύ 2023 και 2030. Αυτό εξακολουθεί να υπολείπεται κατά πολύ των στόχων καθολικής πρόσβασης.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter