Θαλάσσιος τουρισμός: «Λείπουν» θέσεις ελλιμενισμού – αναγκαία η μείωση της γραφειοκρατίας
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
- Δημοσιεύτηκε στις Δευτέρα, 31 Μαρτίου 2025 15:42

Σημαντικά ευρήματα εντοπίζονται στην μελέτη για τον χωροταξικό σχεδιασμό δικτύου τουριστικών λιμένων που εκπόνησαν οι καθηγητές Γεώργιος Βαγγέλας και Θάνος Πάλλης και παρουσίασε η Ένωση Μαρινών Ελλάδας νωρίτερα σήμερα.
Στην παρουσίαση για θέματα που άπτονται της ανάπτυξης του τομέα που σχετίζεται με τα επαγγελματικά και μη σκάφη αναψυχής τοποθετήθηκαν ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Β. Κικίλιας και η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη.
Από τις τοποθετήσεις και τη συζήτηση που επακολούθησε συγκλίνουσες ήταν οι απόψεις ότι απαιτείται μείωση των γραφειοκρατικών διατυπώσεων που συνδέονται με επενδύσεις στον τομέα του θαλάσσιου τουρισμού καθώς και η διαπίστωση ότι απαιτείται να αναπτυχθούν νέες μαρίνες και τουριστικοί λιμένες για να ανταποκριθούν στην ζήτηση που αυξάνει καθώς το yachting αναπτύσσεται. Πρέπει να πούμε ότι η μελέτη δεν έχει σκοπό να υποδείξει επακριβώς που θα γίνουν οι Μαρίνες αλλά να ενημερώσει τα ενδιαφερόμενα μέρη για τη σημαντικότητα και την ελκυστικότητα των Δήμων που διαθέτουν θαλάσσιο μέτωπο είτε μαρίνες είτε όχι, καθώς και την ανάγκη να αναπτυχθούν περισσότερες θέσεις ελλιμενισμού στους Δήμους με την υψηλότερη βαθμολογία» είπε ο κ. Κατσικάδης και συνέχισε: «Το πλέον σημαντικό ζήτημα είναι η ανάγκη εξορθολογισμού του θεσμικού πλαισίου. Είναι απαραίτητο να προχωρήσουμε σε θεσμικές παρεμβάσεις ώστε να δημιουργήσουμε ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την προσέλκυση επενδύσεων. Γρηγόρη αδειοδότηση, απλές διαδικασίες, λιγότερες Υπηρεσίες, Κεντρικός συντονισμός. Η πρόσφατη μετάβαση των αρμοδιοτήτων χωρικών σχεδιασμού των τουριστικών λιμένων που βρίσκονται σε Οργανισμούς Λιμένων και Ζώνες Λιμένων, από το Υπουργείο Τουρισμού στο Υπουργείο Ναυτιλίας, σημαίνει την έναρξη μιας νέας εποχής για τη χωροθέτηση και λειτουργία των μαρινών και καταφυγίων που υπόκεινται στη νέα διάταξη. Ο σκοπός είναι να ανοίξει ο δρόμος για πιο γρήγορη αδειοδότηση και δημιουργία νέων θέσεων ελλιμενισμού σε λιμένες και λιμενικές ζώνες» κατέληξε, μεταξύ άλλων, ο κ. Κατσικάδης.
Ο ΥΝΝΠ μεταξύ άλλων σημείωσε ότι η ραγδαία ανάπτυξη της αγοράς τουριστικών σκαφών, του yachting και της κρουαζιέρας στην Ελλάδα έχει αναδείξει την επιτακτική ανάγκη για ενίσχυση των υποδομών. Το ζήτημα δεν αφορά μόνο τα λιμάνια που φιλοξενούν εμπορικά πλοία αλλά και τις μαρίνες και τις θέσεις ελλιμενισμού που εξυπηρετούν τον κλάδο του θαλάσσιου τουρισμού. Μάλιστα τόνισε ότι παρά την αναπτυξιακή δυναμική, η χώρα συνεχίζει να αντιμετωπίζει προβλήματα γραφειοκρατίας και συντονισμού μεταξύ των αρμόδιων φορέων. Η έγκριση περιβαλλοντικών μελετών, η ολοκλήρωση διαγωνισμών και η αποφυγή καθυστερήσεων στο Συμβούλιο της Επικρατείας αποτελούν βασικές προκλήσεις.
Από την πλευρά της η υπουργός Τουρισμού τόνισε μεταξύ άλλων ότι η μελέτη παρέχει μια ευκαιρία να εξεταστούν τα αποτελέσματά της και να διαμορφωθεί μια στρατηγική για το μέλλον ενώ έκανε λόγο για τους τουριστικούς λιμένες το πλαίσιο παρεμβάσεων που έχει γίνει. Η διευκόλυνση των διαδικασιών αδειοδότησης, τόνισε η κ. Κεφαλογιάννη, είναι ζωτικής σημασίας για την προσέλκυση επενδύσεων. Έχει ήδη τροποποιηθεί η νομοθεσία, ώστε να επιταχύνονται οι διαδικασίες εκτέλεσης έργων, ενώ έχουν προβλεφθεί αυξήσεις θέσεων ελλιμενισμού μέσω πλωτών εξεδρών. Επιπλέον, το νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον τουρισμό θα παρέχει σαφείς κατευθύνσεις και νομική ασφάλεια, συμβάλλοντας στη σταθερότητα του επενδυτικού περιβάλλοντος.
Η έρευνα που παρουσιάστηκε αποκαλύπτει επίσης την σημαντική κινητικότητα η οποία καταγράφεται στις διελεύσεις σκαφών αναψυχής ανά την ελληνική επικράτεια, με τις Κυκλάδες και την Αττική να συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ποσοστό του συνόλου.
Στέφανος Γκίκας για την μελέτη της Ε.ΜΑ.Ε : «Τα αποτελέσματα της μελέτης θα συμβάλλουν σημαντικά στην διαδικασία του διαλόγου για την ανάπτυξη του κλάδου των τουριστικών λιμένων στη χώρα»
Σε μία πολύ σημαντική Ημερίδα που διοργανώθηκε από την Ένωση Μαρινών Ελλάδος, με θέμα: «Χωροταξικός Σχεδιασμός Δικτύου Τουριστικών Λιμένων στην Ελλάδα», μίλησε σήμερα Δευτέρα 31 Μαρτίου 2025, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Στέφανος Γκίκας, συμμετέχοντας σε ένα τεχνοκρατικό πάνελ, με συνομιλητές τον Σταύρο Κατσικάδη, Πρόεδρο της Ένωσης Μαρινών Ελλάδος, τον Δημήτρη Πτωχό, Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, τον Ευθύμιο Μπακογιάννη, Γενικό Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, τον Γεώργιο Παπαχρήστου, Επικεφαλής Αρχής Σχεδιασμού Λιμένων & Μαρινών του Υπερταμείου και τον Γεώργιο Βαγγέλα, Αναπληρωτή Καθηγητή του Ε.Κ.Π.Α.
Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η παρουσίαση της μελέτης για την ανάπτυξη δικτύου Τουριστικών Λιμένων στην Ελλάδα, που εκπονήθηκε από τους καθηγητές, Γεώργιο Βαγγέλα του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ και Θάνο Πάλλη του Τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστήμιου Πειραιώς.
Πρόκειται για μία μελέτη εξαιρετικής σημασίας, μέσω της οποίας επιτυγχάνεται:
• Η ολοκληρωμένη αποτύπωση θέσεων ελλιμενισμού και διαχείμασης στην Ελλάδα,
• Η Αξιολόγηση κριτηρίων ως προς την σημαντικότητά τους για την χωροθέτηση Μαρίνας,
• Η Ποσοτικοποίηση κάθε κριτηρίου ανά Δήμο, ώστε να καθοριστεί η ελκυστικότητα κάθε Δήμου της Επικρατείας ως προς την χωροθέτηση Μαρίνας,
• Η Διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου αξιολόγησης περιοχών, λαμβάνοντας υπόψη πολλαπλές παραμέτρους από κάθε πτυχή διαμόρφωσης της ελκυστικότητας μιας περιοχής.
• Η Διαμόρφωση πολιτικών και στρατηγικής περί της ανάπτυξης του κλάδου των τουριστικών λιμένων στη χώρα, ενώ τα αποτελέσματα της μελέτης θα συμβάλλον σημαντικά στην διαδικασία του διαλόγου που θα ακολουθήσει.
‘Όπως ανέφερε ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κατά την διάρκεια της ομιλίας του:
«Πρόκειται για μία εξαιρετική πρωτοβουλία και αξίζουν συγχαρητήρια στους διοργανωτές, καθώς με την σημερινή Ημερίδα, έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε, πολύ κρίσιμα θέματα που άπτονται της σύγχρονης κυβερνητικής πολιτικής, για ζητήματα ανάδειξης και ανάπτυξης Μαρινών ανά την Επικράτεια.».
Και πρόσθεσε: «Ένα είναι βέβαιο. Δεν μπορείς να σχεδιάσεις μέσο-μακροπρόθεσμα, αν δεν έχεις μία βάση δεδομένων επιστημονικά τεκμηριωμένων.».
Στην μελέτη, αξιολογήθηκαν συνολικά 191 Δήμοι σε όλη την Επικράτεια απ’ όλες τις Περιφέρειες, ενώ πρώτος Δήμος κατατάσσεται, ως προς την ελκυστικότητα για χωροθέτηση και δημιουργία Μαρινών, ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων.
Συνολικά η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων βρίσκεται ψηλά στην κατάταξη.
Επ’ αυτού ο κ. Γκίκας ανέφερε:
«Μία τιμητική πρωτιά για το νησί μας, που
δικαιώνει την επιλογή της Κυβέρνησης της ΝΔ, να εστιάσουμε στο Προεκλογικό μας Πρόγραμμα το 2019, στην αναγκαιότητα ανάπτυξης του θαλάσσιου τουρισμού, στην Κέρκυρα και στα Ιόνια Νησιά, καθιστώντας τα ελκυστικά για την χωροθέτηση Μαρινών και αναδεικνύοντας την δυναμική τους στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Αυτό συμβαίνει γιατί τα Ιόνια Νησιά προσφέρονται για θαλάσσιο τουρισμό, καθώς εκτός από την φυσική ομορφιά, την πληθώρα των νήσων και τις καλές καιρικές συνθήκες, διαθέτουν και μία ξεχωριστή και πλούσια πολιτιστική κληρονομιά.».
Και προσέθεσε:
«Βέβαια δεν είναι μόνο τα Ιόνια Νησιά αλλά και η απέναντι ακτή, όπως η Θεσπρωτία για παράδειγμα, όπου και εκεί προβλέπεται να γίνουν σημαντικές Μαρίνες.
Γεγονός πολύ σημαντικό, καθώς η ανάπτυξη δικτύου Μαρινών στην περιοχή, θα μπορούσε να φρενάρει την ροή θαλάσσιου τουρισμού προς ανταγωνιστικές χώρες, όπως είναι η Αλβανία, το Μαυροβούνιο, η Κροατία κ.α. Συνεπώς μέσα από τις σωστές υποδομές, θέλουμε να κρατήσουμε στην Ελλάδα τον θαλάσσιο τουρισμό, που αποφέρει πολλαπλά οφέλη στην Εθνική μας οικονομία.».
Απαντώντας σε ερώτηση αν το Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής είναι έτοιμο να αναλάβει το επιπλέον καθήκον για τις Μαρίνες εντός ζώνης λιμένος, ο Υφυπουργός απήντησε:
«Στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής υπάρχει τεχνογνωσία, εμπειρία, θέληση και πολιτική βούληση να τρέξουν γρήγορα οι διαδικασίες χωροθέτησης των Μαρινών, ενώ είναι πολύ σημαντικό ότι οι Μαρίνες που βρίσκονται εντός ζώνης λιμένος, εμπίπτουν πλέον στην δική μας αρμοδιότητα.
Πρακτικά αυτό που χρειάζεται είναι η τροποποίηση του σχετικού Π.Δ., το οποίο στην παρούσα φάση βρίσκεται στο ΣτΕ προς έγκριση, ενώ το προσωπικό που θα στελεχώσει το νέο Τμήμα ήδη υπάρχει.».
Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο Στέφανος Γκίκας ανέφερε:
«Είναι ασύλληπτο η Σουηδία, που έχει μεν τα περισσότερα νησιά παγκοσμίως να έχει 2.000 Μαρίνες και εμείς με χιλιάδες επίσης νησιά, να έχουμε μόλις 40 σε λειτουργία.
Συνεπώς έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας, έχουμε όραμα, έχουμε αγκαλιάσει τον θαλάσσιο τουρισμό και το στοίχημα τώρα είναι να επιταχυνθεί η γραφειοκρατική διαδικασία αδειοδότησης - συμβασιοποίησης - κατασκευής.».