Πεμ12262024

Last updateΠεμ, 26 Δεκ 2024 4pm

Η Ευρώπη ωθεί σε νέο ρεκόρ την παγκόσμια τουριστική κίνηση

tourismos ellada oikonomia akropoli

Κάθε προηγούμενο ρεκόρ αναμένεται ότι θα σπάσει φέτος ο παγκόσμιος τουρισμός, πάνω από το 1,235 δισ. του 2016, αφού στους τέσσερις πρώτους μήνες του έτους έχουν καταγραφεί σε όλο τον κόσμο 369 εκατ. διεθνείς αφίξεις, 21 εκατ. περισσότερες από ό,τι το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Η αύξηση κατά 6% σε σχέση με πέρυσι για το πρώτο τετράμηνο του 2017 θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική, αφού αντιπροσωπεύει το 28% περίπου των ετήσιων διεθνών αφίξεων παγκοσμίως.

Και όπως αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (UNWTO) στην ανάλυσή του, οι τουριστικές επιδόσεις των πρώτων τεσσάρων μηνών του έτους είναι οι υψηλότερες των 12 τελευταίων ετών, ενώ και για το β’ τετράμηνο του 2017 εκτιμάται ότι θα είναι το καλύτερο της δεκαετίας.

Στη θέση του «οδηγού» τόσο για το διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου όσο και για την περίοδο Μαΐου-Αυγούστου βρίσκεται η Ευρώπη, ο πρώτος τουριστικός προορισμός στον κόσμο, ο οποίος όμως κατά την περσινή περίοδο κινήθηκε σχετικά χαμηλά, εξαιτίας κυρίως των τρομοκρατικών επιθέσεων. Πιο συγκεκριμένα, το 2016 έκλεισε με άνοδο σχεδόν στις περισσότερες περιοχές του κόσμου, ενώ και το 2017 πάει ακόμα καλύτερα.

Η Μέση Ανατολή φέτος καταγράφει αύξηση στις διεθνείς αφίξεις κατά 10%, η Αφρική κατά 8%, η Ευρώπη κατά 6%, στα ίδια ποσοστά κυμαίνεται η αύξηση στην Ασία και τον Ειρηνικό, ενώ στην Αμερική φτάνει το 4%.

Στην Ευρώπη, η Μεσόγειος καταγράφει άνοδο που αγγίζει το 9% σε σχέση με πέρυσι, ενώ έναν χρόνο πριν η αύξηση που καταγραφόταν έφτανε μόλις το 1%. Ανάλογη είναι και η πορεία, 9% πάνω, στη Βόρεια Ευρώπη, ενώ στη Δυτική και την Ανατολική Ευρώπη η πορεία παραμένει ανοδική σε χαμηλότερα όμως επίπεδα (4%). Ιδιαίτερα τον Απρίλιο η άνοδος που καταγράφουν οι μεσογειακές ευρωπαϊκές χώρες προσεγγίζουν το 18% σε σχέση με πέρυσι, ενώ η Βόρεια Ευρώπη βρίσκεται χαμηλότερα κατά μία ποσοστιαία μονάδα.

Έτος αειφόρου ανάπτυξης το 2017

«Οι προορισμοί που επηρεάστηκαν από τα αρνητικά γεγονότα κατά το 2016 παρουσιάζουν σαφή σημάδια ανάκαμψης σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και αυτό είναι πολύ καλό νέο για όλους, αλλά ιδιαίτερα για εκείνους των οποίων τα μέσα διαβίωσης εξαρτώνται άμεσα από τον τουρισμό» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του UNWTO, Taleb Rifai.

«Δεδομένου ότι εορτάζουμε το 2017 ως το έτος της αειφόρου ανάπτυξης στον τουρισμό χαιρετίζουμε τη συνεχή άνοδο του τουρισμού και υπενθυμίζουμε ότι μαζί με την ανάπτυξη έρχεται και η αυξημένη ευθύνη για να εξασφαλιστεί ότι ο τουρισμός μπορεί να συμβάλει στην αειφορία σε όλους τους πυλώνες του - οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό. Η ανάπτυξη δεν είναι ποτέ ο εχθρός και είναι ευθύνη μας να τη διαχειριστούμε με βιώσιμο τρόπο» κατάληξε.

Στην Κύπρο

Τα αποτελέσματα στην Κύπρο είναι εντυπωσιακά. Σύμφωνα με την Κυπριακή Στατιστική Υπηρεσία, καταγράφεται αύξηση στα έσοδα Απριλίου 2017 της τάξης του 37,5% συγκριτικά με τον Απρίλιο 2016. Σε απόλυτους αριθμούς, τα τουριστικά έσοδα του Απριλίου 2017 έφτασαν τα 190 εκατ. ευρώ.

Επισημαίνεται ότι η σημαντική αύξηση στα έσοδα Απριλίου 2017 αποδίδεται τόσο στην αύξηση κατά 26,9% στις αφίξεις τουριστών Απριλίου όσο και στην αύξηση κατά 8,3% (από 611 σε 662 ευρώ) στη μέση δαπάνη ανά τουρίστα, συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2016.

Όσον αφορά τη συνολική απόδοση έτους (Ιανουαρίου - Απριλίου 2017), τα έσοδα από τον τουρισμό κατέγραψαν μεγάλη αύξηση 25,3%, αποτέλεσμα αυξήσεων στις αφίξεις τουριστών κατά 19,9% και στη μέση δαπάνη των τουριστών κατά 4,5% (από 598 ευρώ το α’ τετράμηνο του 2016, σε 625 ευρώ το α’ τετράμηνο του 2017).

Η αύξηση στη μέση δαπάνη των τουριστών της περιόδου οφείλεται αποκλειστικά και εξ ολοκλήρου στην αύξηση της ημερήσιας δαπάνης κατά 5,4% εφόσον η μέση φετινή διάρκεια παραμονής τετραμήνου στην Κύπρο μειώθηκε οριακά κατά 0,9%.

Στον υπόλοιπο κόσμο

Στην Ασία (6% σε σχέση με πέρυσι) τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφει ο νότος με 14%, ακολουθούν η Ωκεανία με 7%, η Νοτιοανατολική Ασία με 6% και η Βορειοανατολική Ασία με 5%. Στη Νότια και Κεντρική Αμερική οι διεθνείς αφίξεις δείχνουν άνοδο κατά 7%, ενώ η Βόρεια Αμερική 3% και η Καραϊβική 2%.

Στην Αφρική τα στοιχεία δείχνουν ανοδική τάση 8% σε σχέση με το τετράμηνο πέρυσι, η Νότια Αφρική πετυχαίνει 18% περισσότερες διεθνείς αφίξεις σε σχέση με πέρυσι, ενώ στη Μέση Ανατολή η άνοδος είναι στο 10%, από πτώση 4% πέρυσι.

Αυξημένες ταξιδιωτικές εισπράξεις τον Απρίλιο

Στη χώρα μας, σύμφωνα με την έρευνα συνόρων της ΤτΕ, τον Απρίλιο η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε 12% σε σχέση με τον Απρίλιο 2016 (ενώ το τρίμηνο έκλεισε με +3,2%) και οι ταξιδιωτικές εισπράξεις -για πρώτη φορά φέτος- εμφάνισαν αύξηση κατά 11,3% τον Απρίλιο (+2,4% στο 3μηνο).

Επίσης αύξηση παρουσίασαν οι δείκτες των αφίξεων -ανεξαρτήτως μέσου- τον Μάιο, βάσει διοικητικών στοιχείων. Στα κυριότερα αεροδρόμια καταγράφηκε αύξηση των διεθνών αφίξεων 6,6% τον Μάιο (+10,1% στο 5μηνο), η αύξηση στα περιφερειακά αεροδρόμια τον Μάιο ανήλθε στο 7,8% και στην Αθήνα στο 2,6%, ενώ στο 5μηνο στο +12,8% και +5,9% αντίστοιχα.

Παρόμοια εικόνα προκύπτει και από τα στοιχεία προγραμματισμού θέσεων περιφερειακών αεροδρομίων, που τον Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο παρουσίασαν αύξηση 10,6%.

Επίσης, σύμφωνα με τον προγραμματισμό στις 31/5, η αναμενόμενη αύξηση θέσεων σε πτήσεις στα περιφερειακά αεροδρόμια για το σύνολο της θερινής περιόδου 2017 αναμένεται σε 7,4%. Η αύξηση των διεθνών οδικών αφίξεων ήταν πιο συγκρατημένη, +2,3% τον Μάιο και +3,2% το 5μηνο, ενώ περιορισμένη (+1,1%) ήταν και η αύξηση των θαλάσσιων αφίξεων τον Μάιο, αλλά σημαντική (+11,9%) στο 5μηνο.

 

Πηγή: www.naftemporiki.gr

 

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter