Βενιζέλος: Ώριμος διεθνής οικονομικός οργανισμός ο ΟΣΕΠ
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: ΠΟΛΙΤΙΚΗ
- Δημοσιεύτηκε στις Παρασκευή, 27 Ιουνίου 2014 14:11
Η περιοχή του Εύξεινου Πόντου είναι μια «δυναμικά αναπτυσσόμενη αγορά 350 εκατ. κατοίκων, που -αναμφισβήτητα- προσελκύει το διεθνές ενδιαφέρον» και παρά τα έντονα πολιτικά προβλήματα της ευρύτερης περιοχής, στα 22 του χρόνια φέτος ο Οργανισμός Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου, είναι ένας «ώριμος διεθνής οικονομικός οργανισμός» που μπορεί να οδηγήσει «σε αποκλιμάκωση και υπέρβαση της κρίσης» μέσω της προώθησης της οικονομικής του ατζέντας.
Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος σε εκδήλωση σήμερα στο Ζάππειο -με την ευκαιρία της ανάληψης από την Ελλάδα, της Προεδρίας του ΟΣΕΠ για αυτό το εξάμηνο- παρουσία της υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη, του γγ του ΟΣΕΠ πρέσβη Victor Tvircun και του γενικού διευθυντή Οικονομικών Υπηρεσιών πρέσβη Μ. Χρηστίδη.
Εκφράζοντας εξάλλου, την αλληλεγγύη της Ελλάδας προς τη Βουλγαρία (απερχόμενη προεδρεύουσα χώρα του ΟΣΕΠ) για τις καταστροφές που υπέστη από τις πλημμύρες που έπληξαν τη χώρα και διαβεβαιώνοντας για την «ετοιμότητα» της Ελλάδας «συνδρομής με κάθε πρόσφορο τρόπο» ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι η οικονομική ατζέντα (που υιοθετήθηκε πριν από δύο χρόνια) «δημιούργησε νέα δεδομένα για την πλέον προωθημένη συνεργασία μεταξύ των λαών μας».
Ωστόσο, ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι τούτη η συγκυρία - μεταξύ άλλων, διαμόρφωσης του Δημοσιονομικού Πλαισίου της ΕΕ για την περίοδο 2014- 2020- είναι κατάλληλη για μια πιο «προωθημένη συνεργασία ΕΕ-ΟΣΕΠ, καθώς μάλιστα:
1) Ενδιάμεσος κρίκος είναι η Ελλάδα, απερχόμενη Προεδρία της ΕΕ και νυν Προεδρία του ΟΣΕΠ, και
2) τρία μέλη του ΟΣΕΠ (Γεωργία, Μολδαβία, Ουκρανία) υπογράφουν σήμερα στις Βρυξέλλες συμφωνίες σύνδεσης, ενώ η Αλβανία λαμβάνει το καθεστώς της «υποψήφιας χώρας».
Τέλος, ο Έλληνας αξιωματούχος τόνισε ότι στη διάρκεια του εξαμήνου, η ελληνική Προεδρεία θα προσπαθήσει σε λειτουργικό επίπεδο:
1) Να προωθήσει την υλοποίηση συγκεκριμένων προγραμμάτων ενισχύοντας την οικονομική συνεργασία εντός του ΟΣΕΠ,
2) να στήσει τη Μονάδα Διαχείρισης Προγραμμάτων, ώστε με την κατάλληλη εμπειρία και τεχνογνωσία να ενισχυθεί η επιχειρησιακή διάσταση του Οργανισμού και
3) να αναζητήσει ένα ευρύτερο χρηματοδοτικό πλαίσιο με την ΕΕ και άλλους χρηματοδοτικούς οργανισμούς.
Σε πολιτικό επίπεδο η ελληνική Προεδρεία θα επικεντρωθεί:
α) Στη διαχείριση κρίσεων σε θέματα υγείας (μέσω της διαμόρφωσης ενός δικτύου συνεργασίας),
β) στην ενίσχυση της αναπτυξιακής προσπάθειας δημιουργίας οδικών και θαλάσσιων μεταφορών φιλικών προς το περιβάλλον και τέλος
γ) στην ανάπτυξη και προβολή του κινηματογραφικού και γαστρονομικού τουρισμού.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ