Ο Σταύρος Θεοδωρόπουλος νέος πρόεδρος του ΣΒΑΠ
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
- Δημοσιεύτηκε στις Πέμπτη, 08 Μαΐου 2025 14:45

Ο κ. Σταύρος Θεοδωρόπουλος (ιδρυτής της εταιρείας ECORESET ΑΕ) διαδέχθηκε τον πρόεδρο του ΣΒΑΠ κ. Δημήτρη Μαθιό στις Αρχαιρεσίες της 74ης Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης που διενεργήθηκαν εχθές, Τετάρτη 7 Μαΐου 2025 στο ΕΒΕΠ, με θέμα “Η βιομηχανία της Αττικής στο Προσκήνιο”.
Ο κ. Δημήτρης Μαθιός που διετέλεσε πρόεδρος στον ΣΒΑΠ επί 18 συνεχόμενα έτη, παραμένει στην Διοίκηση του συνδέσμου για την οποία εξελέγησαν επίσης κατά σειρά οι κ.κ: Βελλή Μαρία-Άννα, Καμπόλης Κωνσταντίνος, Καμαρίδη Άννα, Καρακάσης Ιωάννης, Ποταμιάνος Ηλίας, Βαλλιανάτος Ευάγγελος, Κόκκος Νικόλαος, Ψυχάλης Νικήτας, Δούσης Νικόλαος, Παντελάκης Ελευθέριος, Κακανέλης Γρηγόριος, Νικολογιάννη Έλλη, Χριστοπούλου Βασιλική, Καραγεωργίου Νικόλαος, Κάρκας Γεώργιος, Γιαννίδης Νικόλαος, Καλαφάτη Κωνσταντίνα, Ασημομύτης Απόστολος, Μουζάκη Ελευθερία, Πανόπουλος Χαρίλαος, Τσιτούρας Κωνσταντίνος, Αθανασιάδης Αθανάσιος, Δημητριάδης Δημήτριος, Κωνσταντόπουλος Γεώργιος, Καραντινός Θεόδωρος, Μαλάκης Θωμάς, Κιολεΐδης Γεώργιος, Μπούκης Ιωάννης, Κοντορούσης Χρήστος. Αναπληρωματικά μέλη: Κασιμάτης Δημήτριος, Κωστοπούλου Βάντα, Γουλάκος Παναγιώτης.
Οι εργασίες της Γενικής Συνέλευσης:
Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο στην βιομηχανία
Ανοίγοντας τις εργασίες της Γενικής Συνελεύσεως ο μέχρι χθες πρόεδρος του ΣΒΑΠ κ. Δημήτρης Μαθιός επεσήμανε την ανάγκη παραμονής της βιομηχανίας στην παραπέρα ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας μας, καθώς επιβάλλεται συνεχής αγώνας και από εμάς και από νέες δυνάμεις που θα εμφανισθούν με την μορφή επενδύσεων και επενδυτών. Προς τούτο, υπογράμμισε, οφείλουμε να δώσουμε ξεχωριστή σημασία και εμείς και η Πολιτεία.
Παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες του ΣΒΑΠ το 2025-2026 ο νέος πρόεδρος κ. Σταύρος Θεοδωρόπουλος έδωσε ιδιαίτερη σημασία στις βιομηχανικές ανάγκες της Αττικής αλλά και τις προεκτάσεις των συγκεκριμένων υποχρεώσεων, επιχειρηματιών και Πολιτείας για μια νέα εκβιομηχάνιση της χώρας όπως είναι (τόνισε) οι ρυθμίσεις που θα επιτρέψουν την ασφαλή, φθηνή και άμεση αδειοδότηση των παραγωγικών επιχειρήσεων και την ταχεία μετατροπή των Άτυπων Βιομηχανικών Συγκεντρώσεων σε πάρκα εξυγίανσης με συνεισφορά στη δημιουργία των υποδομών από κοινοτικά και εθνικά χρηματοδοτικά εργαλεία όπως στα έργα της ΒΙΠΕΤΒΑ προσδιορίζοντας ως επιβαλλόμενους στόχους.
Να υπάρξει (τόνισε) ανασύνταξη και επέκταση της τεχνικής εκπαίδευσης, με αξιοποίηση και της στρατιωτικής θητείας και σύνδεση των επαγγελματικών σχολών με διαρκείς δυνατότητες μαθητείας. Σκοπός είναι η ανάπτυξη και δημιουργία κατάλληλου Προσωπικού για την Βιομηχανία.
Να κατευθύνει και να προσαρμόσει η Πολιτεία τις μεγάλες αλλαγές, όπως η πράσινη μετάβαση, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η κυκλική οικονομία, η δίκαιη αναδιανομή των πόρων προς τη στήριξη και την ενίσχυση της βιομηχανικής παραγωγής και της μεταποίησης. Να επισπευσθεί, αν θέλουμε πράσινη ενέργεια, η ανάκαμψη της βιομηχανίας, της μεταποίησης γενικά καθώς με τη σειρά της θα οδηγήσει στην αύξηση της ενεργειακής ζήτησης και κατ’ επέκταση στην καλύτερη αξιοποίηση των ΑΠΕ.
Και καθώς επιμένουμε στην άποψη ότι η βιομηχανία της Αττικής που καλύπτει το 50% του βιομηχανικού δυναμικού της χώρας, πρέπει να έχει
κεντρική θέση στη βιομηχανική ανασυγκρότηση, να δοθεί προτεραιότητα σε λύσεις προβλημάτων της περιφέρειας Αττικής.
Πρόκειται για τις εξής ανάγκες:
Της ελαχιστοποίησης αδειοδοτικών διαδικασιών με σκοπό οι Άτυπες Βιομηχανικές Συγκεντρώσεις (ΑΒΣ) να μετατραπούν κατά προτεραιότητά στην Αττική σε Βιομηχανικά Πάρκα Εξυγίανσης, με δημιουργία Χρηματοδοτούμενων Υποδομών για:
Α) τα δίκτυα λυμάτων και τις συνδέσεις με μονάδες βιολογικού
καθαρισμού,
Β) τη διευθέτηση ομβρίων,
Γ) τα δίκτυα ηλεκτροδότησης και τους υποσταθμούς της Μέσης
Τάσης,
Δ) την διευθέτηση κυκλοφορίας κ.α.
Την ολοκλήρωση συγκοινωνιακών προσβάσεων προς την βιομηχανία Αττικής και συγκεκριμένα: του πολυαναμενόμενου έργου της σύνδεσης της Λεωφόρου Σχιστού με τον Περιφερειακό Αιγάλεω, της κατασκευής του κόμβου Σκαραμαγκά και του Αυτοκινητοδρόμου Ελευσίνας Θήβας και της σύνδεσης του με την Αττική Οδό. Και της αναβάθμισης των λεωφόρων πέριξ των πολύ ενεργών περιοχών πάρκων logistics και βιομηχανικών συγκεντρώσεων (π.χ. στον Ασπρόπυργο), με κατάργηση φανών και δημιουργία κυκλικών κόμβων (roundabout) επιτηρουμένων με κάμερες ή drones, με σκοπό την αποκατάσταση εύρυθμης κυκλοφορίας φορτηγών-αυτοκινήτων.
Την επέκταση σιδηροδρομικών συνδέσεων με το Θριάσιο, το λιμάνι Πειραιά και βιομηχανικές και εμπορευματικές μονάδες.
Την αναδιάρθρωση των συγκοινωνιών με σκοπό την εξυπηρέτηση του εργαζόμενου πληθυσμού στις βιομηχανικές περιοχές και την εξυπηρέτηση προσέλευσης και αποχώρησης εργαζομένων σε βάρδιες με μετακινήσεις εντός εύλογου χρόνου, από και προς τις οικίες τους.
Την Ασφάλεια Εγκαταστάσεων και Προσωπικού με πάταξη της αποθρασυμένης εγκληματικότητας που περιφρονεί και την παραγωγική ιδιωτική περιουσία αλλά και την προσωπικότητα του εργαζόμενου που πέφτει θύμα βίαιων κλοπών.
Την ολιστική χωροταξική προσέγγιση για την ανάπτυξη/επέκταση οικισμών στην Δυτική Αττική με σκοπό την προσέλκυση νέων κατοίκων που θα στελεχώσουν την απασχόληση.
Και την Κυκλική Οικονομία, της αδειοδοτικής διευκόλυνσης, στην Αττική, των διεργασιών διαχείρισης αποβλήτων, της βιομηχανίας όσο και της ιδιωτικής κατανάλωσης, της ανάκτησης και χρήσης δευτερογενών υλών και κίνητρα προτεραιοποίησης της βιομηχανικής συμβίωσης.
Η πολιτεία (κατέληξε) επιβάλλεται να θέσει δεσμευτικά χρονικά όρια επίτευξης των στόχων αυτών.
Χαιρετισμοί στην Γενική Συνέλευση
Τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης χαιρέτισαν εκ μέρους του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Λάζαρος Τσαβδαρίδης υπογραμμίζοντας ότι το όραμα ανάπτυξης της βιομηχανίας της Αττικής θα στηριχθεί με συνεργασία και μαζί μας στο πλαίσιο κοινών επιδιώξεων και κατανόησης.
Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Σταύρο Καλαφάτης υπογραμμίζοντας ότι η βιομηχανία είναι το κρυφό πυρηνικό όπλο της οικονομίας και ότι το παραγωγικό μοντέλο της αλλάζει η δε κυβέρνηση θα επιμένει να δίνει σημασία προς την κατεύθυνση αυτή.
Ο Υφυπουργός Κλιματικής κρίσης κ. Κώστας Κατσαφάδος επισημαίνοντας ότι όσο περισσότερο στηρίζουμε την βιομηχανία ως κορυφαίο πυλώνα της οικονομίας τόσο περισσότερο στηρίζουμε την ανάπτυξη στις δύσκολες εποχές που περνάμε.
Ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας κ. Τάσος Γαϊτάνης κατά την ομιλία του, αναφέρθηκε στις σημαντικές φορολογικές ελαφρύνσεις που ισχύουν για τις επιχειρήσεις που επενδύουν στην έρευνα και την καινοτομία. Συγκεκριμένα, δήλωσε: «Όταν το 2019 αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας, η φορολογική έκπτωση για δαπάνες σε έρευνα και ανάπτυξη ανερχόταν στο 30%. Σήμερα, με τον νέο νόμο που ψηφίσαμε, το ποσοστό αυτό έχει εκτοξευθεί στο 200%. Και μάλιστα, όταν οι επιχειρήσεις συνεργάζονται με ερευνητικά κέντρα, πανεπιστήμια ή νεοφυείς επιχειρήσεις, η έκπτωση φτάνει στο 250%. Πρόκειται για το πιο γενναίο φορολογικό κίνητρο που ισχύει αυτή τη στιγμή στην Ευρωπαϊκή Ένωση για επενδύσεις σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο. Η Ελλάδα οφείλει να επενδύσει περισσότερο στην έρευνα. Γιατί η έρευνα γεννά την καινοτομία, και η καινοτομία είναι αυτή που δημιουργεί ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα για την οικονομία, παράγει καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και προσφέρει πραγματικές προοπτικές ανάπτυξης.»
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Νικητιάδης, εκ μέρους του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Ν. Ανδρουλάκη ο οποίος έδωσε το στίγμα του κόμματος του για τις ανάγκες της ανάπτυξης και της παραπέρα εκβιομηχάνισης της χώρας.
Η αναπληρώτρια Περιφερειάρχης Αττικής κ. Χριστίνα Κεφαλογιάννη αναφερόμενη στους στόχους και δράσεις που αγγίζουν και την βιομηχανία Αττικής παρέχοντας την διαβεβαίωση για συνεργασία και στήριξή του από την Περιφέρεια.
Βράβευση επιχειρήσεων
Με πρωτοβουλία του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΒΑΠ βραβεύθηκαν για την πολύπλευρη συμμετοχή και προσφορά στην βιομηχανία και την ιστορία της οι όμιλοι ΠΟΤΟΠΟΙΙΑ “Ι. ΒΑΡΒΑΓΙΑΝΝΗΣ ΕΠΕ” και ΤΑΡΣΑΝΑΣ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΑΕ.
Τα βραβεία παρέδωσαν οι Υφυπουργοί Ανάπτυξης κ. Λάζαρος Τσαβδαρίδης και κ. Σταύρος Καλαφάτης.