Τετ12042024

Last updateΤετ, 04 Δεκ 2024 10am

Β. Κορκίδης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Η "επανάσταση της απλοποίησης" στη Νέα Ευρωπαϊκή Συμφωνία Ανταγωνιστικότητας για τις ΜμΕ

0korkidis vasilis new

Άρθρο του Βασίλη Κορκίδη, προέδρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς. "Η διακήρυξη της Βουδαπέστης για τη Νέα Ευρωπαϊκή Συμφωνία Ανταγωνιστικότητας δεν συμπεριλαμβάνει τις απαραίτητες δράσεις για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των μικρών επιχειρήσεων.

Όπως δικαίως ανέφεραν τα κράτη μέλη στη κοινή δήλωση της Βουδαπέστης «το επιχειρείν δεν αποτελεί πλέον επιλογή ως συνήθως». Επίσης τα κράτη μέλη ζήτησαν μια «επανάσταση απλοποίησης».

Οι ευρωπαϊκές οργανώσεις των ΜμΕ χαιρετίζουν την πρόταση για λήψη μέτρων με ολοκληρωμένο και συνεκτικό τρόπο, ώστε να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα για τις μικρές εταιρείες, ωστόσο αναμένουν συγκεκριμένες δράσεις τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε εθνικό επίπεδο.

Αυτό το κάλεσμα σημαίνει ότι θα αρχίσουν επιτέλους στις Βρυξέλλες να αναπτύσσουν νομοθεσία με βάση τις δυνατότητες των 25,8 εκατ. ΜμΕ στην Ευρώπη και όχι για τις 43.420 μεγάλες εταιρείες, αντιδρώντας στη Διακήρυξη της Βουδαπέστης για τη Νέα Ευρωπαϊκή Συμφωνία Ανταγωνιστικότητας. Το 99,8% των ευρωπαϊκών εταιρειών είναι ΜμΕ και η νομοθετική διαδικασία πρέπει να αντικατοπτρίζει αυτήν την πραγματικότητα και να εργαστεί για νομοθεσία προσαρμοσμένη στον μικρότερο, σύμφωνα με την αρχή «Σκέψου πρώτα σε μικρή κλίμακα» και με αλλαγή νοοτροπίας στη διαδικασία χάραξης πολιτικής. Τα κράτη μέλη, η Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και όλοι οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να συνεργαστούν για την επίτευξη απτών αποτελεσμάτων.

Η ανάγκη μιας νέας στρατηγικής για την ενιαία αγορά που αναμένεται τον Ιούνιο του 2025, επιβεβαιώνει τη σημασία μιας οριζόντιας προσέγγισης. Τα σημερινά εμπόδια έχουν ισχυρό αντίκτυπο στην ανταγωνιστικότητα της ΕΕ. Με μια λοιπόν ολοκληρωμένη προσέγγιση και ειδικότερα με μια ισχυρή εστίαση στην καλύτερη εφαρμογή και επιβολή των υφιστάμενων κανόνων, θα επιτραπεί στις ΜμΕ να επαναφέρουν τις προσπάθειές τους στην επιχείρησή τους, αντί να εστιάζουν σε βραχυπρόθεσμες λύσεις για ρυθμιστικά εμπόδια. Όσον αφορά την Ένωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων, απαιτείται δράση για να προχωρήσει η πρόταση για το Debt-Equity Bias Reduction Allowance (DEBRA), διασφαλίζοντας ότι οι επενδύσεις σε μετοχές αντιμετωπίζονται με παρόμοιο τρόπο με τη χρηματοδότηση χρέους.

Είναι σημαντικό πως τα κράτη μέλη ζητούν μια ευρωπαϊκή βιομηχανική πολιτική που θα διασφαλίζει την ανάπτυξη των βασικών τεχνολογιών του αύριο, δίνοντας παράλληλα ιδιαίτερη προσοχή στις παραδοσιακές βιομηχανίες σε μεταβατικό στάδιο. Είναι καίριας σημασίας να διασφαλίσουμε ότι οι παραδοσιακές ΜμΕ θα έχουν ομαλή μετάβαση στην ψηφιακή και πράσινη οικονομία και θα τους παρέχονται ειδικά εργαλεία για να τις καθοδηγούν. Τέλος, ένας ενισχυμένος κοινωνικός διάλογος θα πρέπει να διασφαλίσει ότι θα λάβουμε επίσης προσαρμοσμένες λύσεις για τις προκλήσεις στην αγορά εργασίας.

Τα τελευταία χρόνια, οι επιχειρηματίες αντιμετώπισαν πολλές προκλήσεις και έπρεπε να επιλέξουν μεταξύ των προτεραιοτήτων. Η επόμενη εντολή πρέπει να διασφαλίσει ότι οι ευρωπαϊκές ΜμΕ μπορούν να υιοθετήσουν ένα μακροπρόθεσμο όραμα, με προβλεψιμότητα και επενδυτική ικανότητα. Οι ΜμΕ επίσης διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην ευρωπαϊκή άμυνα και ετοιμότητα για την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, ωστόσο, αντιμετωπίζουν πολλές δυσκολίες σε σχέση με την πρόσβαση σε χρηματοδότηση, περίπλοκες διαδικασίες δημοσίων συμβάσεων και κατακερματισμό των αμυντικών αγορών.

Η Ελλάδα ταυτίζεται με το κάλεσμα των κρατών μελών για μια ευνοϊκή νοοτροπία που βασίζεται στην εμπιστοσύνη και πιστεύει ακράδαντα πως ο δρόμος για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μικρών επιχειρήσεων στην ΕΕ-27 είναι οι στοχευμένες δράσεις. Αυτές είναι οι προτεραιότητες για τους ΜμΕ που πρέπει να αντιμετωπιστούν αμέσως μόλις συσταθεί η νέα Επιτροπή που θα συντάξει και θα αποφασίσει για τη ζωτικής σημασίας Νέα Ευρωπαϊκή Συμφωνία Ανταγωνιστικότητας".

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter