Β. Κορκίδης: Η βιώσιμη χρηματοδότηση ζητά μια νέα περίοδο φθηνού χρήματος
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
- Δημοσιεύτηκε στις Τρίτη, 08 Οκτωβρίου 2024 14:37
Σε άρθρο του ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς Βασίλης Κορκίδης αναφορικά με την βιώσιμη χρηματοδότηση αναφέρει τα ακόλουθα: "Αναγνωρίζεται στις Βρυξέλλες ότι το τρέχον πλαίσιο βιώσιμης χρηματοδότησης δεν παρέχει επαρκή κίνητρα, ούτε για τις ΜμΕ, ούτε για τις τράπεζες. Οι οργανώσεις των ΜμΕ συζήτησαν πρόσφατα με τους εκπροσώπους του Ευρωκοινοβουλίου μια κοινή πρότασή που να μπορεί να διασφαλίσει ότι οι απαιτήσεις αναφορικά με τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων καλύπτουν και τις ανάγκες των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων σύμφωνα με την Γενική Διεύθυνση της ECFIN, την FISMA και την EFRAG. Είναι γεγονός πως καταβάλλονται προσπάθειες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την απλούστευση του βιώσιμου χρηματοδοτικού πλαισίου, όπως ανακοινώθηκε από πέρυσι για την περιόδο 2024-2029 με το Πακέτο Αρωγής για τις ΜμΕ. Για να επιτραπεί στις ΜμΕ να οδηγήσουν τη μετάβαση στην επόμενη μέρα, τόσο οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής όσο και οι χρηματοοικονομικοί φορείς πρέπει να τους παρέχουν ένα ευνοϊκό πλαίσιο.
Ωστόσο, εκτός από τη λεγόμενη απλοποιημένη και εξορθολογισμένη προσέγγιση της ταξινόμησης που απευθύνεται σε μη εισηγμένες επιχειρήσεις, πρέπει επίσης να αλλάξει το πλαίσιο για τις τράπεζες, ώστε να μπορούν να προσφέρουν βιώσιμη χρηματοδότηση με ελκυστικούς όρους και να μειώσουν τις ανάγκες πληροφοριών και απαιτήσεων από τις ΜμΕ που υποβάλλουν αίτηση για ένα δάνειο. Το εθελοντικό πρότυπο αναφοράς των ΜμΕ στις τράπεζες και στις αλυσίδες εφοδιασμού VSME που αναπτύσσεται επί του παρόντος από την EFRAG μπορεί να φέρει απτές λύσεις. Οι Τράπεζες πρέπει να κάνουν το χρηματοδοτικά εργαλεία όσο το δυνατόν πιο για να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητά τους. Οι ευρωπαϊκοί οργανισμοί ζητούν απλότητα από το VSME, που πρέπει να είναι εύκολο στην κατανόηση και χρήση. Επίσης ζητούν αναλογικότητα με τη δημοσίευση προτύπων που μόνο οι ΜμΕ να αναφέρουν τις απαραίτητες πληροφορίες, καθώς και τη δημιουργία ψηφιακού εργαλείου για την υποστήριξη των ΜμΕ στην υποβολή εκθέσεων. Τέλος ζητούν γρήγορη υιοθέτηση του VSME από την ΕΕ με την αποδοχή της αγοράς, ώστε να διασφαλιστεί πως τράπεζες και εταιρείες θα λάβουν από το VSME πρακτικές και οχι γραφειοκρατικές πληροφορίες.
Προς κατανόηση του ρόλου όλων των εμπλεκόμενων θεσμικών ευρωπαϊκών φορέων η ECFIN είναι η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων που είναι αρμόδια για τις πολιτικές της ΕΕ που προωθούν την οικονομική ανάπτυξη και ανάκαμψη, την αύξηση της απασχόλησης, τα σταθερά δημόσια οικονομικά και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Η αποστολή της EFRAG είναι να υπηρετεί το ευρωπαϊκό δημόσιο συμφέρον τόσο στον οικονομικό όσο και στον τομέα της βιωσιμότητας, αναπτύσσοντας και προωθώντας ευρωπαϊκές απόψεις στον τομέα της προόδου της εταιρικής αναφοράς. Η EFRAG είναι μια ιδιωτική ένωση που ιδρύθηκε με την ενθάρρυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να υπηρετήσει το δημόσιο συμφέρον και επέκτεινε την αποστολή της το 2022 μετά τον νέο ρόλο που ανατέθηκε στην EFRAG στο CSRD, παρέχοντας τεχνικές συμβουλές στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τη μορφή πλήρως προετοιμασμένων σχεδίων προτύπων αναφοράς βιωσιμότητας της ΕΕ. Η Γενική Διεύθυνση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών και Ένωσης Κεφαλαιοαγορών FISMA αναπτύσσει και εφαρμόζει τις πολιτικές της ΕΕ για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες αναφορικά με τη ρύθμιση και την εποπτεία.
Τα Εθελοντικά Ευρωπαϊκά Πρότυπα Αναφοράς Αειφορίας VSME έχουν σχεδιαστεί για ΜμΕ και νεοφυείς επιχειρήσεις εκτός του πεδίου εφαρμογής της Οδηγίας για την Αναφορά Εταιρικής Αειφορίας CSRD. Ενώ το πρότυπο, το οποίο καλύπτει περιοχές ESG παρόμοιες με αυτές του Ευρωπαϊκού Πρότυπου Αναφοράς Αειφορίας ESRS για μεγαλύτερες επιχειρήσεις, είναι προαιρετικό, οι οργανισμοί ενθαρρύνονται ιδιαίτερα να το υιοθετήσουν. Το τοπίο των αναφορών βιωσιμότητας στην Ευρώπη έχει υποστεί σημαντική αλλαγή τα τελευταία χρόνια, αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο οι οργανισμοί αντιλαμβάνονται και ενσωματώνουν τα πλαίσια ESG στις δραστηριότητές τους. Το VSME αποτελεί μια πολλά υποσχόμενη ευκαιρία για ΜμΕ να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους και να ενισχύσουν τις συνεργασίες εντός των υφιστάμενων αλυσίδων αξίας βελτιώνοντας παράλληλα την ετοιμότητα για περαιτέρω ρυθμιστικές μεταβάσεις. Τα πρότυπα CSRD, ESRS, VSME σχετίζονται άμεσα στο πλαίσιο των νέων ευρωπαϊκών κανονισμών για τη βελτίωση της πληροφόρησης και την αντιμετώπιση των χρηματοδοτικών αναγκών των επιχειρήσεων.
Έχει ενδιαφέρον πως οι τρεις µεγαλύτερες οικονοµίες της ΕΕ, η Γερµανία, η Γαλλία και η Ιταλία στις 24 Σεπτεμβριόυ κάλεσαν την ΕΕ να επιδείξει αυτοσυγκράτηση στη διαµόρφωση χρηματοπιστωτικών κανόνων και να επικεντρωθεί στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τραπεζικού κλάδου, σε µία ένδειξη πολιτικής µετατόπισης στην ανάγκη της οικονοµικής ανάπτυξης. Στη κοινή επιστολή ζήτησαν από την ΕΕ να χαλαρώσει ορισµένους κανόνες που έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ, έτσι ώστε οι τράπεζες να έχουν ίσους όρους ανταγωνισµού και την κάλεσαν να αποφύγει την ανάληψη νέων πρωτοβουλιών µεγάλης κλίµακας στα χρηματοοικονομικά. Η τάση της ΕΕ να ρυθμίζει προκαλεί αντιδράσεις µε την υπερβολική θέσπιση κανόνων που δημιουργούν ανταγωνιστικούς κινδύνους, αντί να προσπαθεί να δώσει ώθηση στην οικονομία με μεγάλες και γρήγορες μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ. 'Αλλωστε η μείωση του πληθωρισμού πιο κοντά στο 2%, σε συνδυασμό με την ασθενή ευρωπαϊκή οικονομία, που κινδυνεύει να εισέλθει σε ένα πτωτικό σπιράλ, πρέπει να οδηγήσουν σε μια εποχή φθηνού χρήματος. Οι ΜμΕ έχουν ανάγκη από ένα ευνοϊκό ευρωπαικό τραπεζικό πλαίσιο και εκατέρωθεν κίνητρα για βιώσιμη χρηματοδότηση".