Σαβ04192025

Last updateΔευ, 21 Απρ 2025 3pm

Α. Γεωργιάδης: Υποστηρίζουμε πλήρως τις προτάσεις του Ε.Β.Ε.Π. για την αναζωογόνηση της ναυπηγικής βιομηχανίας

nafpigeia 000

Επιχειρηματική συναντίληψη μεταξύ ελληνικών και γερμανικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο ναυπηγικό τομέα ως προς τα πεδία των επενδύσεων αλλά και της ανάπτυξης των συνεργειών διαπιστώθηκε στην ψηφιακή ημερίδα που συνδιοργανώθηκε από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά και το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο, και είναι σε εξέλιξη. Υποστηρίζουμε πλήρως τις προτάσεις του Ε.Β.Ε.Π. για την αναζωογόνηση της ναυπηγικής βιομηχανίας είπε απευθύνοντας χαιρετισμό ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Αδ. Γεωργιάδης ο οποίος και αναφέρθηκε στην σημασία της αναγέννησης του ναυπηγικού τομέα στην Ελλάδα και του ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει για τον εκσυγχρονισμό της ναυτιλίας και της συμμόρφωσή της προς τους κανόνες του ΙΜΟ για το περιβάλλον. Ο κ. Γεωργιάδης επίσης τόνισε την σημασία της ανάπτυξης συνεργειών και κάλεσε τις γερμανικές επιχειρήσεις του τομέα των ναυπηγοεπισκευών να έρθουν στην Ελλάδα και αν αναπτύξουν κοινές δράσεις με τις ελληνικές. Από την πλευρά του ο υπουργός ΝΝΠ κ. Γιάννης Πλακιωτάκης αναφέρθηκε στο κανονιστικό πλαίσιο που προωθεί ο ΙΜΟ για τους αέριους ρύπους σημειώνοντας ότι αποτελεί πρόκληση τόσο για την ποντοπόρο ναυτιλία όσο και για την επιβατική να καλύψουν τις απαιτήσεις για μείωση των αέριων ρύπων. Ελλάδα και Γερμανία μοιράζονται τους ίδιους στόχους είπε ο κ. Πλακιωτάκης σημειώνοντας ότι οι επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες για την ναυτιλία θα φέρου κοντύτερα την απανθρακοποίηση που αποτελεί στόχο της. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υφυπουργός ΝΝΠ κ. Κ. Κατσαφάδος ο οποίος και αναφέρθηκε στην δύναμη και δυναμική της ναυτιλίας της χώρας και στα πεδία που διανοίγονται για κοινές επιχειρηματικές δράσεις.
Με αφορμή την σημερινή διοργάνωση ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης επισήμανε μεταξύ άλλων ότι :
«Η παγκόσμια ναυτιλία βρίσκεται σε ρότα εκσυγχρονιστικού μετασχηματισμού. Ψηφιοποίηση, επικοινωνίες, νέα υλικά, καύσιμα, μηχανικά μέρη και άλλες τεχνολογικές εφαρμογές συνθέτουν ένα πεδίο όπου ελληνικές και γερμανικές επιχειρήσεις ανεξαρτήτως μεγέθους μπορούν να δραστηριοποιηθούν αναπτύσσοντας πολυεπίπεδες συνέργειες, αξιοποιώντας γνώσεις και εμπειρίες σχετικές με τις σύγχρονες τεχνολογίες. Εκ των στοιχείων, καθίσταται προφανής η έκταση του πεδίου δράσης μέσα στο οποίο καλούνται να συν-επιχειρήσουν ελληνικές και γερμανικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται σε όλο το φάσμα των υποστηρικτικών προς την ναυτιλία τεχνολογικών και όχι μόνο δραστηριοτήτων.
Η άριστη τεχνογνωσία των γερμανικών και, φυσικά, των ελληνικών επιχειρήσεων μπορεί, μέσα από τις συνέργειες, να προσδώσει νέα δυναμική, αξιοποιώντας το ταλέντο και τις «πατέντες» των ανθρώπων που υπηρετούν ουσιαστικά, από ένα άλλο μετερίζι, την ευρωπαϊκή και παγκόσμια ναυτιλία. Με την εξάρτησή της από την τεχνολογία να αυξάνει, αλλά και τις απαιτήσεις της, επίσης, η εν λόγω ναυτιλιακή αγορά παρουσιάζει προκλήσεις και ευκαιρίες, τόσο μοναδικές, όσο πουθενά αλλού. Και η διοργάνωση αυτή είναι καθοριστική της διερεύνησης δυνατοτήτων εφαρμογής και των προοπτικών χρήσης νέων τεχνολογιών στη ναυτιλία, αλλά και για την ανάπτυξη διμερών συνεργασιών και δικτύωσης παρά-ναυτιλιακών επιχειρήσεων.
Οι νέες προηγμένες τεχνολογίες στη ναυτιλιακή βιομηχανία, θα μεταμορφώσουν, στο μέλλον, τον σχεδιασμό και την κατασκευή των πλοίων, την ασφάλειά τους, τις εμπορικές και τις επιχειρησιακές επιδόσεις τους. Ουσιαστικά, καλούμαστε να υπηρετήσουμε τη ναυτιλία, άρα και το παγκόσμιο εμπόριο αφού δια θαλάσσης διακινείται σχεδόν το 90%, προωθώντας τεχνολογικά, ψηφιακά και όχι μόνο επιτεύγματα συμβάλλοντας καθοριστικά στην επίτευξη των στόχων της παγκόσμιας ναυτιλίας – ηγέτιδα δύναμη της οποίας είναι η ναυτιλία της χώρας, διασφαλίζοντας παράλληλα, τα ποιοτικά εκείνα χαρακτηριστικά που θα καταστήσουν την ρότα του εκσυγχρονιστικού μετασχηματισμού της ασφαλή.
Το Ε.Β.Ε.Π., με όχημα το Maritime Hellas, από την πλευρά των επιχειρήσεων στήριξης και εξυπηρέτησης της ναυτιλίας, επιθυμεί να είναι πρωτοπόρο στην ανάπτυξη και την εφαρμογή των νέων τεχνολογιών, με στόχο τη συμβολή για ασφαλέστερη, πιο έξυπνη και πιο «πράσινη» ναυτιλία. Ο Πειραιάς, στον οποίο έχουμε την χαρά να καλωσορίσουμε για μία ακόμη φορά την ημερίδα, έστω και ψηφιακά, είναι από τα σημαντικότερα λιμάνια επισκευής και εφοδιασμού, με πάνω από 800 υποστηρικτικές στη ναυτιλία επιχειρήσεις. Εδώ κτυπάει η καρδιά και εδώ αποφασίζει το μυαλό της μεγαλύτερης ναυτιλιακής δύναμης του κόσμου. Όλοι αντιλαμβανόμαστε τις ευκαιρίες. Ας τις αξιοποιήσουμε προς αμοιβαίο όφελος. Το ΔΣ του Ε.Β.Ε.Π. εύχεται καλή επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου και καλές δουλειές στις ελληνικές επιχειρήσεις. Καλό επιχειρηματικό καλοκαίρι σε όλους».
Στο χαιρετισμό του ο αντιπρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π. κ. Δημ. Μαθιός σημείωσε ότι παγκόσμια ναυτιλία βρίσκεται σε ρότα εκσυγχρονιστικού μετασχηματισμού. Ψηφιοποίηση, επικοινωνίες, νέα υλικά, καύσιμα, μηχανικά μέρη και άλλες τεχνολογικές εφαρμογές συνθέτουν, όπως ανέφερε, ένα πεδίο όπου ελληνικές και γερμανικές επιχειρήσεις ανεξαρτήτως μεγέθους μπορούν να δραστηριοποιηθούν αναπτύσσοντας πολυεπίπεδες συνέργειες, αξιοποιώντας γνώσεις και εμπειρίες σχετικές με τις σύγχρονες τεχνολογίες. Ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου υπενθύμισε ότι η ελληνική ναυτιλία βρίσκεται μακράν κυρίαρχος στην Παγκόσμια Ναυτιλιακή Βιομηχανία, με τον ελληνόκτητο στόλο να αποτελεί το 54,3% τους ευρωπαϊκού και το 19,7% του παγκόσμιου. Αναφερόμενος στην διοργάνωση τόνισε ότι αυτή είναι καθοριστική της διερεύνησης δυνατοτήτων εφαρμογής και των προοπτικών χρήσης νέων τεχνολογιών στη ναυτιλία, αλλά και για την ανάπτυξη διμερών συνεργασιών και δικτύωσης παρά ναυτιλιακών επιχειρήσεων. Καταλήγοντας ανέφερε ότι το Ε.Β.Ε.Π., με όχημα το Maritime Hellas, από την πλευρά των επιχειρήσεων στήριξης και εξυπηρέτησης της ναυτιλίας, επιθυμεί να είναι πρωτοπόρο στην ανάπτυξη και την εφαρμογή των νέων τεχνολογιών, με στόχο τη συμβολή για ασφαλέστερη, πιο έξυπνη και πιο «πράσινη» ναυτιλία.
Κατά την διάρκεια της ημερίδα έγιναν παρουσιάσεις από την πλευρά των γερμανικών εταιριών που μετέχουν της «ψηφιακής» αντιπροσωπείας.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter