Πεμ12052024

Last updateΤετ, 04 Δεκ 2024 10pm

Παρουσιάζεται από τον πρωθυπουργό το νέο Εθνικό Αναπτυξιακό Πρότυπο

samaras-009

Στην παρουσίαση του σχεδίου «Ελλάδα 2021: Το νέο Εθνικό Αναπτυξιακό Πρότυπο» που αποσκοπεί να αλλάξει το παραγωγικό πρότυπο της χώρας και να δημιουργήσει 550.000 νέες θέσεις εργασίας τα επόμενα τέσσερα χρόνια προχωρά ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς.

Το Αναπτυξιακό σχέδιο της Ελλάδας θα παρουσιαστεί σε εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας με θέμα: «Ελλάδα: όραμα Ανάπτυξης» που θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη το απόγευμα (19:00).

Το νέο Εθνικό Αναπτυξιακό Πρότυπο προβλέπει την άμεση κινητοποίηση και την ταχεία απορρόφηση κεφαλαίων του ΕΣΠΑ που είναι διαθέσιμα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και τον εμπροσθοβαρή και στοχευμένο σχεδιασμό των χρηματοδοτικών εργαλείων για την νέα προγραμματική περίοδο (εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Τραπέζης Επενδύσεων και του νεοσύστατου Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου).

Στο επίκεντρο του νέου σχεδίου βρίσκονται οι μειώσεις φόρων τόσο για επιχειρήσεις όσο και για φυσικά πρόσωπα, η μείωση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, η μείωση των φόρων επί των έμμεσων παραγόντων της παραγωγής (πχ στην ενέργεια), αλλά και η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής με ανακατανομή των πόρων της κοινωνικής πολιτικής μέσω της εισαγωγής του συστήματος Ελαχίστου Εγγυημένου Εισοδήματος αρχής γενομένης από εφέτος.

Ως τους στρατηγικούς τομείς , στους οποίους θα πρέπει να πέσει το βάρος της παραγωγικής ανασυγκροτήσεως, το σχέδιο αναφέρει τον τουρισμό, την πρωτογενή παραγωγή και μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, την ενέργεια, το διαμετακομιστικό εμπόριο και τις συνδυασμένες μεταφορές, την έρευνα, τεχνολογία και καινοτομία, την βιομηχανία φαρμάκων, την βιομηχανία μετάλλων και δομικών υλικών, την ναυτιλία και τις εμπορεύσιμες υπηρεσίες.

Για τον τουρισμό προβλέπεται η προσέλκυση περισσότερων επενδύσεων και η ανάπτυξη νέων προϊόντων, για τον αγροτικό τομέα προβλέπεται αύξηση του ποσοστού μεταποίησης, ενώ για την ενέργεια προβλέπεται η βελτιστοποίηση του ενεργειακού μείγματος και η αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Τέλος, βάρος δίνεται στην δημιουργία ευνοϊκού κλίματος για τις επενδύσεις και τις αποκρατικοποιήσεις μέσω της απλοποίησης των αδειοδοτικών διαδικασιών, ενώ στο επίκεντρο είναι και η μείωση του γραφειοκρατικού κόστους, η απελευθέρωση των αγορών, η εξάλειψη των στρεβλώσεων του ανταγωνισμού και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Πηγή: www.in.gr

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter