Chios Climate Chance - Με επιτυχία το συνέδριο στη Χίο για την Κλιματική Αλλαγή
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: ΚΟΙΝΩΝΙΑ
- Δημοσιεύτηκε στις Τρίτη, 12 Μαρτίου 2024 15:52
Με ευρεία συμμετοχή της κοινωνίας της Χίου και μεγάλη επιτυχία διεξήχθη στο νησί, Συνέδριο για την Κλιματική Αλλαγή, στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο της πρωτεύουσας του νησιού. Ήταν μια πρωτοβουλία του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» - Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης και της Ελληνικής Ένωσης Προστασίας του Θαλασσίου Περιβάλλοντος (HELMEPA - Hellenic Marine Environment Protection Association) που, μαζί με το ίδρυμα Ιωάννου Λάτση και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, συνεργάζονται, στο πλαίσιο δράσεων, εστιάζοντας στο θέμα της Κλιματικής Αλλαγής και του Περιβάλλοντος.
Το Συνέδριο αποσκοπούσε στην ενημέρωση για τους κινδύνους της Κλιματικής Αλλαγής και στην ευαισθητοποίηση για τα προβλήματα, τα οποία τα παρατηρούμενα ακραία καιρικά φαινόμενα εγκυμονούν στην υγεία του πλανήτη, με όσα αυτά συνεπάγονται.
Η Δρ. Διονυσία Αυγερινοπούλου, Ειδική Απεσταλμένη του Πρωθυπουργού για τους Ωκεανούς, Συντονίστρια του Our Ocean Conference 2024, στον χαιρετισμό της, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη προστασίας του θαλασσίου περιβάλλοντος και τη σύνδεση της θάλασσας και των ωκεανών με την κλιματική κρίση, ανακοινώνοντας τη διενέργεια της διάσκεψης για τους ωκεανούς που θα γίνει στη χώρα μας 15-17 Απριλίου. Κάλεσε δε τους νέους ανθρώπους να συμμετάσχουν σε αυτό, αφού η πρώτη ημέρα του συνεδρίου θα είναι αφιερωμένη στους νέους. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «η κλιματική κρίση ασκεί πιέσεις στην υγεία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οι ωκεανοί έχουν αναλάβει εδώ και καιρό το κύριο βάρος των επιπτώσεων της ανθρωπογενούς υπερθέρμανσης του πλανήτη. Λειτουργώντας ως οι μεγαλύτερες καταβόθρες άνθρακα του πλανήτη απορροφούν σχεδόν το ένα τρίτο των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και δεσμεύουν το 90% της περίσσειας θερμότητας που παράγεται από αυτές τις εκπομπές. Έτσι, οι ωκεανοί διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη ρύθμιση του κλίματος, ενώ αποτελούν τους «πνεύμονες» για τον πλανήτη μας, παράγοντας το 50% του οξυγόνου που χρειαζόμαστε. Καθώς οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου αυξάνονται και η υπερβολική θερμότητα θερμαίνει τους ωκεανούς, η αλλαγή της θερμοκρασίας οδηγεί σε δυσμενή κλιμακωτά αποτελέσματα, όπως το λιώσιμο των πάγων, την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, τους θαλάσσιους καύσωνες και την οξίνιση των ωκεανών. Αυτές οι αλλαγές, τελικά, προκαλούν μόνιμο αντίκτυπο στην υγεία των ωκεανών, τη θαλάσσια βιοποικιλότητα, και στις ζωές και τα μέσα διαβίωσης των παράκτιων κοινοτήτων και όχι μόνο. Οφείλουμε, λοιπόν, να προστατεύσουμε τους ωκεανούς και τις θάλασσές μας ως τους καλύτερους συμμάχούς μας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Σε αυτή την προσπάθεια σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν, μεταξύ άλλων, οι Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές (MPAs), οι «πράσινες» ναυτιλιακές διαδρομές, η «πράσινη» ναυτιλία και η βιώσιμη γαλάζια οικονομία. Πρόκειται, μάλιστα, και για κύρια ζητήματα που θα τεθούν στην σπουδαία 9η παγκόσμια Συνδιάσκεψη για τους Ωκεανούς «Our Ocean Conference 2024» που έχει την τιμή να φιλοξενεί η χώρα μας από τις 15 ως τις 17 Απριλίου».
Η Δρ. Αυγερινοπούλου υπογράμμισε ότι σκοπός της διάσκεψης είναι να προκύψουν συνέργειες, αλλά και σαφείς και μετρήσιμες δεσμεύσεις εκ μέρους των συμμετεχόντων για βιώσιμες και αποτελεσματικές δράσεις, οι οποίες θα προστατεύουν το θαλάσσιο περιβάλλον, και θα έχουν ως άξονα την ανθρώπινη ευημερία σε όλα τα επίπεδα, υγεία, κοινωνία, οικονομία.
Το Συνέδριο, τις εργασίες του οποίου ευλόγησε ο Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ.κ. Μάρκος, τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας και η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, ο Βουλευτής Χίου Νότης Μηταράκης, ο Πρέσβης της Κίνας στην Αθήνα Σιάο Τζουντσένγκ, ο Πρόεδρος του Ομίλου Εταιρίων Τσάκος, Καπετάνιος Παναγιώτης Τσάκος, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Μαρία Τσάκος και τέως Γενικός Γραμματέας του Παγκοσμίου Οργανισμού Ναυτιλίας, κ. Ευθύμιος Μητρόπουλος, ο Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος, εφοπλιστής κ. Συμεών Παλιός, η Γενική Διευθύντρια της HELMEPA, κα Όλγα,Σταυροπούλου, ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Σταμάτης Κριμιζής. Μηνύματα απηύθυναν ο Βουλευτής Χίου Σταύρος Μιχαηλίδης και η Πρόεδρος της Helmepa Σεμίραμις Παληού.
Στο Πρόγραμμα, το οποίο εγκαινίασε το Συνέδριο, δόθηκε το προσωνύμιο “CCC” – Chios Climate Chance. Πρόκειται για ένα πιλοτικό Πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, το οποίο θα έχει διάρκεια δύο ετών και στοχεύει να αποτελέσει ένα πρότυπο μοντέλο, με απώτερο σκοπό να εξαχθεί στη συνέχεια και σε άλλα νησιά και διαμερίσματα της χώρας.