Σαβ11232024

Last updateΣαβ, 23 Νοε 2024 4pm

Συμμετοχή του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» σε εκδήλωση εορτασμού της "Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας"

0ΜΤσάκος

Το εν Ουρουγουάη Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος», ύστερα από πρόσκληση συμμετείχε στην διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, την Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου, επ' ευκαιρία του εορτασμού της "Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας". Στην εν λόγω εκδήλωση η Επίτιμη Πρόεδρος κα Μαργαρίτα Λαριέρα, αναφέρθηκε στους σκοπούς του Ιδρύματός και την ιστορία του τα τελευταία 35 χρόνια, και η Διευθύντρια κα Σοράγια Οτσοβιέτ, αναφέρθηκε στο εκπαιδευτικό μας έργο και τις παράλληλες δράσεις προβολής του Ελληνικού πολιτισμού.
Η ιδέα της σύστασης του Ιδρύματος Τσάκου, γεννήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1970, όταν ο Καπετάν Παναγιώτης Ν. Τσάκος επισκέφτηκε το Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης για επαγγελματικούς σκοπούς. Η επαφή του με τους Ουρουγουανούς τού αποκάλυψε έναν λαό που λάτρευε τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Ο σκοπός του ήταν να μεταλαμπαδεύσει στους Ουρουγουανούς τη γλώσσα, τον πολιτισμό, την φιλοσοφία και τις παραδόσεις της Ελλάδος.
Από της συστάσεώς του το 1978 και για τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του, το Ίδρυμα εγκαταστάθηκε στο ονομαστό ιδιωτικό Σχολείο “Erwy School”. Αργότερα, το 1985, αποφασίστηκε η αγορά ενός ιστορικού κτηρίου στην Παλιά Πόλη του Μοντεβιδέο. Εκει φιλοξενήθηκε και το Προξενείο της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεδομένου ότι ο Καπετάν Π. Ν. Τσάκος είναι ο Επίτιμος Γενικός Πρόξενος της χώρας.
Το 2002, το ‘Ίδρυμα Τσάκου μετονομάστηκε σε ΄Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος”, στη μνήμη της σεβαστής μητέρας του Ιδρυτή.
Η Μαρία Π. Τσάκου, Πρόεδρος του Δ.Σ., υπήρξε η αείμνηστη κόρη του Καπετάν Παναγιώτη Ν. Τσάκου, η οποία κατηύθυνε το δημιουργικό έργο του Ιδρύματος παγκοσμίως, με σεβασμό στους οραματισμούς του πατέρα της και αγάπη για τους συνταξιδιώτες αυτού του εγχειρήματος. Η καθοδήγηση και η έμπνευσή της, παραμένει για τους συνεχιστές του έργου της, με σκοπό την διαρκή ανύψωση του πολιτιστικού μας οράματος.
Ο ολοένα αυξανόμενος αριθμός σπουδαστών οδήγησε σε νέα μεταστέγαση, το 2007, σε μια μεγαλοπρεπή τριώροφη μονοκατοικία, επί της λεωφόρου José G. Artigas, στο κέντρο της πόλης. Οι ευρύχωρες νέες εγκαταστάσεις επέτρεψαν τη διεύρυνση των δραστηριοτήτων και τη δημιουργία επιπλέον τμημάτων γλώσσας και πολιτισμού.
Η ευρύχωρη αυλή φιλοξενεί πολυάριθμες δραστηριότητες, με τη συμμετοχή του χορευτικού συγκροτήματος και της χορωδίας του Ιδρύματος. Η Χορωδία που ιδρύθηκε το 2004 διαδίδει το σύγχρονο ελληνικό τραγούδι σε φεστιβάλ και συναυλίες.
Στο ισόγειο βρίσκεται η κουζίνα, όπου παραδίδονται μαθήματα ελληνικής μαγειρικής.
Από το 2004, λειτουργεί δανειστική βιβλιοθήκη ελληνικών και ισπανικών τίτλων που σχετίζονται με την Ελλάδα και τον ελληνικό πολιτισμό.
Την εορτή έναρξης των μαθημάτων κάθε διδακτικού έτους ευλογεί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μπουένος ‘Αιρες. Η τελετή πραγματοποιείται στην κεντρική αίθουσα του Ιδρύματος, όπου τιμώντας την Ορθόδοξη πίστη, έχει δημιουργηθεί ένα μικρό εικονοστάσιο.
Ειδικά διαμορφωμένα προγράμματα ταξιδιών διοργανώνονται ετησίως στην Ελλάδα με συμμετοχή πληθώρας μαθητών και φίλων του Ιδρύματος.
Το Ίδρυμα έχει αναγνωριστεί επίσημα από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Ουρουγουάης και, από το 1992, μετά από υπογραφή σχετικής σύμβασης συνεργασίας με την Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών του Κρατικού Πανεπιστημίου, ξεκίνησε η διδασκαλία της Νεοελληνικής Γλώσσας με τη συνεργασία των καθηγητών του Ιδρύματος.
Το 1999, το Ίδρυμα αναγνωρίστηκε από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας του Υπουργείου Παιδείας ως επίσημο Εξεταστικό Κέντρο «Πιστοποίησης Επάρκειας της Ελληνομάθειας». Επιπλέον, από το 2011, προσφέρει μαθήματα προετοιμασίας των εξετάσεων αυτών (επίπεδα Α1-Β2).
Το έργο του Ιδρύματος ενισχύεται από το 2005 μέσω της εβδομαδιαίας ραδιοφωνικής εκπομπής, «Ταξίδι στην Ιθάκη», η οποία προβάλλει την ελληνική μουσική, διάφορες πτυχές του ελληνικού πολιτισμού, καθώς και θέματα που απασχολούν την σύγχρονη Ελλάδα.
Σε στενή συνεργασία με την Ελληνική Πρεσβεία και την Ελληνική Κοινότητα προωθούνται δράσεις που συμβάλλουν στην εμψύχωση του Ελληνισμού. Με τη συνδρομή του Ιδρύματος φιλοτεχνήθηκε άγαλμα του Σωκράτη στη είσοδο της Εθνικής Βιβλιοθήκης του Μοντεβιδέο. Επ’ ευκαιρία των εκδηλώσεων για τα 30 χρόνια του Ιδρύματος, το 2008, δωρήθηκαν μουσειακά αντίγραφα από το Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών για να εμπλουτιστεί η συλλογή του Μουσείου του Δήμου Α1Μοντεβιδέο.
Αξίζει να αναφερθεί ότι το Δημοτικό Σχολείο «Ελλάδα» (Escuela Grecia No. 39) που λειτουργεί στο Μοντεβιδέο, έχει αδελφοποιηθεί με το Β’ Δημοτικό Σχολείο «Ουρουγουάη» του Δήμου Πειραιά.
Από το 2011, το Ίδρυμα συνδιοργανώνει και συμμετέχει στο ετήσιο Φεστιβάλ «Λογοτεχνία εν Αθήναις», που αποτελεί ένα σταθερό σημείο συνάντησης μεταξύ των Ισπανόφωνων χωρών και της Ελλάδας.
Από το 2013, το Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» αποτελεί ιδρυτικό μέλος της «Ένωσης Εθνικών Πολιτιστικών Ινστιτούτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης» (EUNIC -European Union National Institutes for Culture), ενός δικτύου πολιτιστικών οργανισμών με σκοπό την προώθηση της πολιτιστικής ποικιλομορφίας και συνεργασίας των χωρών της.
Το Ίδρυμα έχει, επίσης, την τιμή να φιλοξενεί την έδρα του τμήματος της «Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη» (ΔΕΦΝΚ), στοχεύοντας στην προώθηση του έργου και της σκέψης του μεγάλου ‘Έλληνα λογοτέχνη.

Παράλληλο στόχο του Ιδρύματος αποτελεί η μέριμνα για την προστασία του περιβάλλοντος. Την ευαισθητοποίησή του σε περιβαλλοντικά θέματα έχει εμφυσήσει ο Ιδρυτής, καπετάν Παναγιώτης Ν. Τσάκος (που είναι και ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Ένωσης Προστασίας Περιβάλλοντος “HELMEPA”), ο οποίος έπαιξε πρωτεύοντα ρόλο στην ‘Ίδρυση της ουρουγουάνικης Ένωσης “URUMEPA”, η οποία δημιουργήθηκε κατά το πρότυπο των διεθνών ΜΕΡΑ’s, και φιλοξενείται και στηρίζεται από το ‘Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος».
Το Ίδρυμα συνεισφέρει και στην δημιουργία χώρων που αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής στο άστυ, κάτι που εκφράστηκε με τη δημιουργία υπαίθριου χώρου άθλησης και εκδηλώσεων με το όνομα «Πολιτιστικός Χώρος Fundación María Tsakos» στην πλατεία «Αθήνα» (Atenas) στην παραλιακή οδό του Μοντεβιδέο, το 2014. Στην ίδια πλατεία υπάρχει προτομή του πατέρα των ποιητών, Ομήρου.
Εις αναγνώριση του έργου που επιτελείται αδιάκοπα από το 1978 μέσω της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας και της διάδοσης στοιχείων του αρχαίου, αλλά και του νεότερου ελληνικού πολιτισμού, το ‘Ιδρυμα αναγνωρίσθηκε επίσημα από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδος, ως Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας τον Απρίλιο του 2021.
Η καρδιά της Ελλάδος, που χτυπά στην λεωφόρο Jose G. Artigas, ενδυναμώνει τους πολιτιστικούς της δεσμούς όχι μόνο με τη Ουρουγουάη αλλά και με τους ισπανόφωνους φίλους της, όπου γης, οι οποίοι εμπνέονται από το έργο του Ιδρύματος, αγαπούν την ελληνική γλώσσα και σέβονται τον Ελληνικό Πολιτισμό.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter