Πειραιάς: Αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: ΚΟΙΝΩΝΙΑ
- Δημοσιεύτηκε στις Δευτέρα, 08 Ιουνίου 2020 15:05
Πραγματοποιήθηκαν το πρωί σήμερα τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του τελευταίου Αυτοκράτορα της Βασιλίδος των Πόλεων, Κωνσταντίνου του Παλαιολόγου, ο οποίος βρίσκεται στον αύλειο χώρο του Καθεδρικού Ιερού Ναού Αγία Τριάδος Πειραιώς, είναι δωρεά του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς και του Προέδρου του κ.Βασίλη Κορκίδη και φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη κ.Γεώργιο Ρούσση.
Για τις τελευταίες στιγμές πριν την τελική Άλωση της Πόλεως, μίλησε ο Πρόεδρος της Φιλολογικής Στέγης Πειραιώς, ιστορικός και συγγραφέας κ.Στέφανος Μίλεσης ο οποίος αναφέρθηκε στα σημαντικά αυτά γεγονότα, αλλά και στο σθένος του μεγάλου Αυτοκράτορα να μην παραδώσει την Πόλη.
Αμέσως μετά την τελετή των αποκαλυπτηρίων του Ανδριάντα, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.Σεραφείμ τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση «υπέρ μακαρίας μνήμης και αιωνίου αναπαύσεως του ενδόξου Βασιλέως των Ρωμαίων και Αυτοκράτορος Κωνσταντίνου Παλαιολόγου και των συν αυτώ μαρτυρικώς πεσόντων κατά την άλωση της Βασιλίδος των Πόλεων».
Κατά τον σύντομο χαιρετισμό του ο Σεβασμιώτατος αναφερόμενος στην αρνητική απάντηση του Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου προς τον Μωάμεθ να παραδώσει την Πόλη επεσήμανε πως αυτό το γεγονός «έθεσε τις βάσεις για την Εθνική μας Παλιγγενεσία, γιατί με την ηρωική του θυσία και τον μαρτυρικό του θάνατο διεκράτησε της αυτοσυνειδησίας και της ιδιοπροσωπίας του Γένους μας. Έγινε ο Θρυλικός Βασιλιάς των Ελλήνων του οποίου το μαρτυρικό τέλος, παρέπεμπε στο τέλος του Σταυρωθέντος Κυρίου και στην λαμπροφόρο Ανάσταση».
«Συμπυκνώνει όλους τους μάρτυρες του Γένους μας» είπε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε με ιδιαίτερη συγκίνηση στην περίπτωση του Αγίου Νεομάρτυρος Κωνσταντίνου του Υδραίου, ο οποίος παρότι εξισλαμίστηκε, με την καθοριστική συνεισφορά και καταλυτική συμπεριφορά της μητέρας του Μαρίνας, ξέπλυνε την πράξη αυτή, με το μαρτύριό του για την πίστη του Χριστού.
Την Ελληνική Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ.Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος αναφέρθηκε στα όσα οι ιστορικές πηγές και οι ιστορικοί καταγράφουν για τα γεγονότα της Άλωσης και την ανδρεία όσων πολέμησαν στα τείχη. «Πόσο διαφορετική θα ήταν η μοίρα μας, εάν αυτός ο ήρωας Κωνσταντίνος ο Παλαιολόγος του οποίου την μνήμη σήμερα τιμούμε, είχε αποδεχθεί την πρόταση του Μωάμεθ; Το Γένος έμεινε όρθιο τετρακόσια χρόνια σκλαβιάς, γιατί είχε να θυμάται τον μαρμαρωμένο βασιλιά που έδωσε την ζωή του στα τείχη του Αγίου Ρωμανού σαν ένας απλός στρατιώτης, αγνοώντας πλούτη, αγνοώντας αξιώματα, αγνοώντας απολαύσεις, αλλά τιμώντας την μνήμη του Γένους, της πίστης και του λαού», είπε χαρακτηριστικά ο κ.Γεωργιάδης.
Στην συνέχεια τον λόγο έλαβε ο δωρητής του έργου, Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς κ.Βασίλειος Κορκίδης ο οποίος εξέφρασε την μεγάλη του χαρά για το σημερινό γεγονός.
Ειδικότερα ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ ανέφερε τα ακόλουθα: «Σεβασμιότατε Μητροπολίτη μας, φίλε μου Υπουργέ, Η διαφύλαξη της ιστορίας απέναντι σε κάθε πρόκληση δεν πρέπει να αποτελεί απλά μία τυπική υποχρέωση. Γιατί στη ψυχή των Ελλήνων είναι βαθιά χαραγμένη η ιστορία, η συνέχεια της οποίας χάνεται στα βάθη των αιώνων του ελληνικού πολιτισμού που είναι συνυφασμένος με τον βυζαντινό πολιτισμό. Η πρωτοβουλία του ποιμενάρχη μας, Μητροπολίτη Πειραιώς, κκ Σεραφείμ, για την τοποθέτηση στον πλησίον χώρο της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιά αγάλματος του «μαρμαρωμένου Βασιλιά», που πραγματοποιήθηκε με δωρεές όλων των επιχειρήσεων-μελών του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, καταδεικνύει τη σημασία και τη σημειολογία της. Ευχαριστώ όλο μου το ΔΣ από καρδιάς, καθώς και τον δημιουργό Γιώργο Ρούσση που φιλοτέχνησε με πολύ ενθουσιασμό και αγάπη και αυτό το έργο στην μητρόπολη μας.
Ο Κωνσταντίνος Δραγάτσης Παλαιολόγος, με την ηρωική του στάση, διέσωσε την πίστη και την αξιοπρέπειά μας, καθώς κράτησε το Έθνος μας όρθιο επί 400 χρόνια σκλαβιάς και αυτή είναι η ελάχιστη προσφορά του επιχειρηματικού κόσμου του μεγάλου λιμανιού για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την απελευθέρωσή μας. Οι θρύλοι που συνοδεύουν την Άλωση της Κωνσταντινούπολης έχουν πλημμυρίσει την λαϊκή παράδοση των χριστιανών, ακόμη και μετά την απελευθέρωση του έθνους από τους Τούρκους. Ανάμεσα τους και η φιγούρα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, του τελευταίου αυτοκράτορα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας που, για την λαϊκή παράδοση, δεν πέθανε ποτέ στα χέρια των Οθωμανών. Ο θρύλος λέει πως μαρμάρωσε ώσπου να έρθει η ώρα να ζωντανέψει και πάλι και να απελευθερώσει την Κωνσταντινούπολη.
Ο εορτασμός για τα 200 της παλιγγενεσίας ξεκινά από σήμερα στο μεγάλο λιμάνι της χώρας και βρίσκεται ήδη στο βάθρο που του αξίζει, γιατί σε αυτό το βάθρο δεν βρίσκεται απλά ένα ακόμα όμορφο και επιβλητικό άγαλμα, αλλά ένα γεγονός ελευθερίας, αξιοπρέπειας και πατριωτισμού, και αυτές είναι αξίες που ούτε λησμονούνται, ούτε χαρίζονται. Όσοι άλλωστε δεν τιμούν το παρελθόν έχουν άδηλο μέλλον γιαυτό σήμερα εδώ,
Τιμούμε τον τελευταίο ήρωα του Βυζαντίου που μετέφερε τη συνείδηση ενότητας στα βάθη των αιώνων,
Τιμούμε την προσφορά στην Ανθρωπότητα, με τις τελευταίες στιγμές του Δράματος,
Τιμούμε την γενναιότητα και την αυτοθυσία με την οποία οι ελάχιστοι υπερασπιστές πολέμησαν μέχρι τέλους και έπεσαν μαχόμενοι στα τείχη της Πόλης, ως κάθαρση στα αμαρτήματα και τα λάθη που οδήγησαν στην παρακμή και την Άλωση.
Τιμούμε τους μύθους και τους θρύλους που η Άλωση δημιούργησε και κράτησαν "ζωντανό" τον Ελληνισμό στα 400 χρόνια της σκλαβιάς του.
Τιμούμε την επίδραση που είχε στην Δυτική Ευρώπη, στη δημιουργία της Αναγέννησης και του σύγχρονου Ευρωπαικού Πολιτισμού,
Τιμούμε τις παραδόσεις, τιμούμε την εθνική και θρησκευτική μας κληρονομιά.
Εδώ στον Πειραιά, όλοι μαζί ενωμένοι, την ημέρα εορτασμού του Αγίου Πνεύματος, τιμούμε τον Ελληνισμό και τον Χριστιανισμό!»
Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ μετά το πέρας της τελετής επίσης συνόδευσε τον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Α. Γεωργιάδη στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου και ενημερώθηκαν για την πρόοδο των εργασιών της μεγαλύτερης αστικής αναπλάσεως του Πειραιά, στα κτήρια Παπαστράτου από την Dimand.