Τελετή αποκαλυπτηρίων Μνημείου Πεσόντων Στελεχών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: ΚΟΙΝΩΝΙΑ
- Δημοσιεύτηκε στις Σάββατο, 21 Ιουλίου 2018 08:43
Παρουσία της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπιου Παυλόπουλου, του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή και χοροστατούντος του Πανοσιολογιώτατου Αρχιμανδρίτη π. Νήφωνα Καπογιάννη, ως εκπροσώπου του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Πειραιά κ.κ. Σεραφείμ, πραγματοποιήθηκε σήμερα η τελετή αποκαλυπτηρίων του Μνημείου Πεσόντων Στελεχών Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής.
Στην τελετή παρέστησαν επίσης οι Γενικοί Γραμματείς του ΥΝΑΝΠ κ.κ. Διονύσιος Χαράλαμπος Τεμπονέρας και Χρήστος Λαμπρίδης, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού Αντιναύαρχος ΠΝ Νικόλαος Τσούνης, ο Αρχηγός του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναύαρχος ΛΣ κ. Σταμάτης Ράπτης και η στρατιωτική ηγεσία του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ, ο Βουλευτής Θεόδωρος Δρίτσας ως εκπρόσωπος του Πρόεδρου της Βουλής των Ελλήνων, εκπρόσωποι των Προέδρων των Πολιτικών Κομμάτων και Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου, οι Αντιπεριφερειάρχες Πειραιά και Νήσων κ.κ. Γιώργος Γαβρίλης και Παναγιώτης Χατζηπέρος, οι Δήμαρχοι Περάματος και Παλαιού Φαλήρου κ.κ. Ιωάννης Λαγουδάκης και Διονύσης Χατζηδάκης, καθώς και εκπρόσωποι, των Αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, των Δικαστικών Αρχών, της εφοπλιστικής κοινότητας, της ναυτεργασίας και των συνδικαλιστικών φορέων του Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ., της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Λ.Σ .- ΕΛ.ΑΚΤ. και της Λέσχης Λ.Σ - ΕΛ.ΑΚΤ.
Στην ομιλία του ο κ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπιος Παυλόπουλος τόνισε τα εξής:
«Η σημερινή τελετή των αποκαλυπτηρίων του Μνημείου Πεσόντων του Λιμενικού Σώματος μου παρέχει την ευκαιρία ν΄αποτίσω, υπό την ιδιότητά μου ως Προέδρου της Δημοκρατίας, τον οφειλόμενο φόρο τιμής στο Λιμενικό Σώμα εν γένει.
Η εμβληματική, Εθνική κυριολεκτικώς, προσφορά των στελεχών του Λιμενικού Σώματος, από την σύστασή του ως σήμερα, είναι κοινώς γνωστή και αναγνωρίζεται καθολικώς, ιδίως σε ό,τι αφορά την υπεράσπιση της Πατρίδας, κατ΄ εξοχήν δε των θαλασσίων συνόρων μας, τα οποία, όπως καθένας γνωρίζει, είναι και θαλάσσια σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στο σημείο αυτό οφείλω να αναδείξω το γεγονός ότι, μέσα στην κρίσιμη σημερινή συγκυρία του Προσφυγικού ζητήματος και του ζητήματος της παράνομης μετανάστευσης, το Λιμενικό Σώμα είναι υπόδειγμα επιχειρησιακής αρτιότητας, αλλά και ανθρωπιστικής συμπεριφοράς και ευαισθησίας. Με άλλες λέξεις υπόδειγμα δημοκρατικής νοοτροπίας, η οποία υπερασπίζεται τα Θεμελιώδη Δικαιώματα του Ανθρώπου.
Αυτό το υπόδειγμα, το οποίο ουδόλως έθιξε η βαθειά οικονομική και κοινωνική κρίση που περάσαμε και εν πολλοίς περνάμε ακόμη, αναγνωρίζεται διεθνώς, κατ΄ εξοχήν δε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Οικογένειας.
Τούτο αποκτά μεγαλύτερη σημασία έναντι ορισμένων Εταίρων μας εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι κατά την διαχείριση του υπαρξιακού, για το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα, Προσφυγικού ζητήματος όχι μόνο δεν δείχνουν την επιβαλλόμενη από την Ευρωπαϊκή Έννομη Τάξη και τον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό Αλληλεγγύη, αλλά, όλως αντιθέτως, δημιουργούν μεγάλα ερωτηματικά ως προς το αν έχουν συναίσθηση του τι σημαίνει κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Υπό τα δεδομένα αυτά το Λιμενικό Σώμα, έχοντας κατακτήσει, όπως τόνισα, την Ευρωπαϊκή και την Διεθνή αναγνώριση, υπενθυμίζει, με την υποδειγματική δράση του, στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Διεθνούς Κοινότητας, τι πρέπει να πράξουν, δίχως χρονοτριβή πια, έναντι των κρατών εκείνων που παραβιάζουν ευθέως θεμελιώδεις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής και της Διεθνούς Νομιμότητας αλλά και αυτού τούτου του Πολιτισμού μας.»
Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής στο χαιρετισμό του ανέφερε τα εξής:
«Όλβιος εστί όστις της ιστορίης έσχε μάθισην”, σε αυτή τη ρήση οι αρχαίοι έδωσαν το διαχρονικό νόημα στις αξίες που έχουν να κάνουν με την ιστορία ενός λαού. Το Λιμενικό Σώμα, με περίπου 100 χρόνια προσφοράς, έχει γίνει με τις προσπάθειες του στην καταδίωξη του εγκλήματος στη θάλασσα, με την επιτήρηση των θαλασσίων συνόρων, αλλά και με τις θυσίες των ανθρώπων του, έχει γίνει κομμάτι της ιστορίας του λαού μας.
Κύριε Πρόεδρε, στα χρόνια της προσφυγικής κρίσης το Λιμενικό Σώμα, έσωσε από βέβαιο πνιγμό πάνω από 150.000 ανθρώπους, ιδιαίτερα παιδιά, ηλικιωμένους και γυναίκες. Με την αυτοθυσία του πραγματικά έσωσε την τιμή όχι μόνο της Ελλάδας που διατηρεί την παράδοση που έρχεται από τα χρόνια της Αθηναϊκής Δημοκρατίας –η οποία τιμώρησε τους καλύτερους στρατηγούς της, γιατί διαπιστώθηκε στο δικαστήριο, ότι δεν προσέφεραν την απαραίτητη βοήθεια στους ανθρώπους που κινδύνευαν- έσωσε λοιπόν, όχι μόνο την τιμή της Ελλάδος αλλά και της Ευρώπης και ολόκληρου του κόσμου, δείχνοντας στην πράξη, την πραγματική έννοια της αλληλεγγύης και του ανθρωπισμού. Όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια και ιδιαίτερα της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης, το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή έχει την ευθύνη της προκεχωρημένης θαλάσσιας επιτήρησης των θαλάσσιων συνόρων της χώρας και της Ευρώπης, διότι πλέον τα σύνορά μας, δεν είναι μόνο ελληνικά είναι και ευρωπαϊκά.
Η θυσία όσων ανθρώπων έπεσαν στο βωμό του καθήκοντος είναι το απόθεμα στην ιστορία ενός λαού. Από τη στιγμή που βρέθηκα στην ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας, έγινα κοινωνός αυτού του διαχρονικού αιτήματος για ένα μνημεία, αιτήματος φορέων κυρίως του Λιμενικού Σώματος και ιδιαίτερα από την λέσχη Αξιωματικών. Θεώρησα λοιπόν ότι ήταν πλέον ώριμο καθήκον, να αναγερθεί αυτό το μνημείο. Και αποδέχομαι την πρόταση του προέδρου της Λέσχης να γίνει η 19η Μαρτίου, ημερομηνία όπου το 1919 ιδρύθηκε αυτό το Σώμα, ημέρας εκδηλώσεων και μνήμης των πεσόντων του Λιμενικού Σώματος, ενός Σώματος που η ίδια η ζωή επιβεβαίωσε την αναγκαιότητά του, μέσα από την προσφορά του.
Θέλω λοιπόν να ευχαριστήσω όλους και τον γλύπτη Πέτρο Γεωργαρίου, και τους χορηγούς και όλους όσους συνετέλεσαν να είμαστε σήμερα εδώ. Ήταν μια συλλογική προσπάθεια και της πολιτικής ηγεσίας και της φυσικής ηγεσίας και των στελεχών, εν ενεργεία και εν αποστρατεία του Λιμενικού Σώματος. Και βεβαίως κύριε Πρόεδρε, εξοχότατε κύριε Πρόεδρε, ειλικρινά θέλω να σας ευχαριστήσω, γιατί με την σημερινή σας παρουσία δίνετε ακριβώς αυτόν τον τόνο που πρέπει να έχουν αυτού του είδους οι μνήμες. Ας είναι λοιπόν ελαφρό το χώμα που τους σκεπάζει, ας είναι αιωνία η μνήμη τους και οφείλουμε όλοι να τους έχουμε παράδειγμα στη ζωή μας.
Στην ομιλία του ο Αρχηγός του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ Αντιναύαρχος κ. Σταμάτης Ράπτης τόνισε:
Εξοχότατε κ. Πρόεδρε της Δημοκρατίας,
Με ιδιαίτερη τιμή σας καλωσορίζουμε στο Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, σήμερα, μία ξεχωριστή ημέρα για το Λιμενικό Σώμα, καθώς υλοποιείται μια σκέψη και επιθυμία που ενυπήρχε στη συλλογική συνείδηση του Σώματος, για την ανέγερση του μνημείου των πεσόντων στελεχών του.
H παρουσία σας, Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε, στην τελετή αποκαλυπτηρίων του μνημείου, επιτείνει την ένταση των συναισθημάτων μας και ταυτόχρονα αποτελεί για εμάς ιδιαίτερη τιμή, αλλά και ηθική ενίσχυση, έτσι ώστε να συνεχίσουμε να εκτελούμε απρόσκοπτα τα απαιτητικά καθήκοντα που μας έχει αναθέσει η Πολιτεία.
Στη σημερινή σεμνή, αλλά τόσο ουσιώδη τελετή, των αποκαλυπτηρίων του συμβολικού αυτού μνημείου, τιμούμε τους συναδέλφους που έπεσαν κατά την ώρα του καθήκοντος, όπως αρμόζει στην ιστορία του Σώματος.
Πραγματικά, θεωρώ ότι ήταν παράλειψή μας, να μην υπάρχει μέχρι σήμερα ένα μνημείο, ως ελάχιστη τιμή για τους πεσόντες Λιμενικούς, που να μαρτυρά και να θυμίζει τους αγώνες και τη θυσία τους.
Η ανάγκη αυτής της τιμής στους πεσόντες, όπως προανέφερα, υπήρχε πάντοτε στη σκέψη της ευρύτερης Οικογένειας του Σώματος.
Αυτή η επιθυμία μας, με την συμπαράσταση της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, έγινε πραγματικότητα, και έτσι φτάσαμε στη σημερινή λαμπρή ημέρα.
Αισθάνομαι ιδιαίτερη ικανοποίηση, για το γεγονός ότι το μνημείο αυτό δεσπόζει πλέον στον προαύλιο χώρο του Αρχηγείου, για να θυμίζει σε όλους την ανεκτίμητη προσφορά τους.
Σε αυτό ακριβώς έγκειται, ο ιδιαίτερος συμβολισμός και η συναισθηματική του αξία.
Στο να μας θυμίζει διαρκώς την προσφορά και το έργο εκείνων που έπεσαν αφοσιωμένοι στο καθήκον.
Είναι ένας ελάχιστος φόρος τιμής και ευγνωμοσύνης σε αυτούς που δεν επέστρεψαν από το πεδίο της μάχης και του καθήκοντος, προασπίζοντας τη Δημόσια Ασφάλεια και Ειρήνη, με τίμημα τη ζωή τους.
Δεν είναι εύκολο να αποδώσει κανείς με λόγια την οφειλόμενη τιμή και τον σεβασμό, σε ανθρώπους που έδωσαν τη ζωή τους για την Πατρίδα, εκτελώντας το καθήκον τους.
Η τιμή αποδίδεται κυρίως με πράξεις και έργα, όπως το μνημείο που έχουμε τη χαρά να αποκαλύπτουμε σήμερα.
Πρόκειται για ένα μνημείο σύμβολο ενότητας, ανιδιοτέλειας και αυταπάρνησης, που αποτελεί την αξιακή παρακαταθήκη του Σώματος προς τα νεότερα στελέχη του.
Η παρουσία σύσσωμης της Οικογένειας του Λιμενικού Σώματος στη σημερινή τελετή, αποδεικνύει ότι το Λιμενικό Σώμα, ένα στρατιωτικά συντεταγμένο Σώμα, δεν ξεχνά το παρελθόν, τις ένδοξες στιγμές του, αλλά κυρίως τους νεκρούς του.
Εξάλλου, όταν κανείς ξεχνά το παρελθόν του, δεν μπορεί παρά να βαδίζει σε ένα αβέβαιο μέλλον.
Οι πεσόντες στο καθήκον γίνονται φωτεινά παραδείγματα, που καθοδηγούν την υπηρεσιακή μας ζωή και συμπεριφορά, την σκέψη και τις αποφάσεις μας, και μας διδάσκουν ότι για το καλό του πλησίον μας και του κοινωνικού συνόλου, θα πρέπει να βάζουμε στην άκρη το «εγώ» μας, χωρίς να υπολογίζουμε ακόμα και την ίδια μας τη ζωή.
Αν και το βλέμμα μας είναι στραμμένο προς το μέλλον, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ξεχνάμε το παρελθόν, και να το σβήνουμε από τη μνήμη μας.
Για αυτό και σήμερα φροντίσαμε για τις ψυχές των πεσόντων, όπως προστάζουν τα στρατιωτικά ήθη και παραδόσεις της Πατρίδας μας.
Είναι αλήθεια, ότι όταν χάνεις ένα δικό σου άνθρωπο, ένα άνθρωπο της οικογένειάς σου, δυσκολεύεσαι να δεχθείς την απώλεια του.
Ωστόσο, μέσα από την απώλεια αυτή, οι πεσόντες συνάδελφοι μας γίνονται πολύτιμοι οδοδείκτες της δικής μας προσωπικής και υπηρεσιακής πορείας.
Σε αυτούς αποδίδουμε φόρο τιμής και καταθέτουμε απέραντη την ευγνωμοσύνη μας. Η ζωή και το έργο τους αποτελεί για όλους μας σημείο αναφοράς.
Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους συνέβαλαν στην ανέγερση αυτού του μνημείου, και ιδιαίτερα τον γλύπτη κύριο Πέτρο Γεωργαρίου που το φιλοτέχνησε.
Επίσης ιδιαίτερες ευχαριστίες ανήκουν, στους Προέδρους και τα Μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων, της Λέσχης Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος, της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος, καθώς και της Πανελλήνιας Ένωσης Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος, διότι όχι μόνο συμμετείχαν ουσιαστικά στην ανέγερση του παρόντος μνημείου, αλλά και διέθεσαν σεβαστά χρηματικά ποσά για την κατασκευή του.
Επίσης ευχαριστώ τον Οργανισμό Λιμένα Πειραιά για την οικονομική ενίσχυση, προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο, καθώς και τον Δήμο Πειραιά για την συνδρομή του στον ευπρεπισμό του περιβάλλοντα χώρου.
Θέλω να διαβεβαιώσω, τους παρευρισκόμενους συγγενείς και οικείους των εκλιπόντων συναδέλφων, αλλά και αυτούς που δεν μπόρεσαν να είναι σήμερα παρόντες, ότι οι δικοί τους άνθρωποι, οι δικοί μας άνθρωποι, παραμένουν αθάνατοι στις καρδιές μας, και ότι η θυσία τους αποτελεί παρακαταθήκη για το μέλλον του Σώματος.
Θα ήθελα, εξ ονόματος όλων των στελεχών του Λιμενικού Σώματος, να τους ευχαριστήσω τον καθένα ξεχωριστά, για την προσφορά των ανθρώπων τους, στο Σώμα και την Πατρίδα, εκφράζοντας την απόλυτη συμπαράσταση και αλληλεγγύη μας, και διαβεβαιώνοντάς τους πως θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να δικαιώσουμε τη θυσία των πεσόντων.
Στελέχη του Λιμενικού Σώματος, Αγαπητοί συνάδελφοι, από σήμερα και στο εξής, το μνημείο αυτό αποτελεί ένα σύμβολο των Αρχών και Αξιών του Σώματος.
Ένα σύμβολο που μας αφυπνίζει, συγκινεί και ενδυναμώνει, υπενθυμίζοντας ότι η ευσυνείδητη εκτέλεση του καθήκοντος, είναι το ελάχιστο δυνατό που μπορούμε και εμείς να προσφέρουμε με τη σειρά μας στην Πατρίδα.
Ένα σύμβολο που μας υποδεικνύει τον δρόμο τον οποίο πρέπει να ακολουθούμε, αφού κινητήριος δύναμη για την επιτυχία, είναι η αφοσίωση στο καθήκον, που εμπνέεται από πράξεις και δράσεις που φτάνουν μέχρι και τη θυσία.
Οι αθάνατες μορφές των πεσόντων, ξεπροβάλλουν μέσα από το λιτό αλλά ιερό τούτο μνημείο, που ανεγέρθη προς τιμήν τους, οδηγούν την σκέψη, και ενισχύουν τη θέληση στην εκτέλεση της αποστολής μας.
Τους διαβεβαιώνουμε, ότι συνεχίζουμε στο δρόμο της τιμής και του καθήκοντος που μας υπέδειξαν.
Με τα λόγια αυτά, και όπως επιβάλλει η στρατιωτική και πολιτιστική μας παράδοση, «κλίνω ευλαβικά το γόνυ» στους πεσόντες, και εύχομαι να είναι η μνήμη τους αιώνια.
Τιμή και δόξα στους ήρωες μας. Αθάνατοι.
Επίσης, ο Πρόεδρος της Λέσχης Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχος (ε.α.) κ. Πελοπίδας Αγγελόπουλος στην ομιλία του τόνισε:
Εξοχότατε κ. Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας
Αγαπητοί προσκεκλημένοι
Κυρίες και Κύριοι
Η σημερινή τελετή αποκαλυπτηρίων του μνημείου πεσόντων στελεχών Λ.Σ. που τελείται σήμερα, μαζί με την διά νόμου καθιέρωση της 19ης Μαρτίου 1919, ημέρα ίδρυσης του Λιμενικού Σώματος επί Πρωθυπουργού Ελευθ. Βενιζέλου, ως ημέρα των εν ενεργεία και εν αποστρατεία στελεχών Λιμενικού Σώματος, αποτελούν σπουδαία ορόσημα του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος τα τελευταία χρόνια.
Η σημερινή ημέρα λοιπόν επελέγη από την Πολιτική και Στρατιωτική Ηγεσία του Λ.Σ. –ΕΛ.ΑΚΤ για να τιμήσουμε την μνήμη και να υποκλιθούμε με ευλάβεια και ευγνωμοσύνη στους ηρωικούς νεκρούς Αξιωματικούς, Υπαξιωματικούς και Νσυτολιμενοφύλακες Λ.Σ. που έπεσαν μαχόμενοι κατά την διάρκεια του Β΄Π.Π. , καθώς και στους εν καιρώ ειρήνης κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας.
Μεγαλειώδης και ανυπέρβλητη η προσφορά ζωής και θείο χάρισμα η γενναιότητα και η ψυχική αρετή.
Αψηφώντας τις αντίξοες συνθήκες και έχοντας ως μοναδικό εφόδιο την πίστη στα εθνικά ιδεώδη και στο αγαθό της Ελευθερίας, πολέμησαν, τραυματίστηκαν, έπεσαν υπέρ Πατρίδας δίνοντας την Ελευθερία και κάνοντας τους Έλληνες υπερήφανους.
Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθώ σε όλους εκείνους στελέχη Λ.Σ. που στις δύσκολες ημέρες της κατοχής της χώρας μας, εντάχθηκαν σε οργανώσεις και διεξήγαγαν από το εσωτερικό τον αγώνα κατά των κατακτητών. Σημαντικός αριθμός αυτών συνελήφθη και εκτελέστηκε και είναι, ο Νικόλαος Παπαθεοδώρου, Εμμανουήλ Κασσαβέτης, Γεώργιος Κωτούλας, Ηλίας Καζάκος, Ιωάννης Αρβανιτάκης, Όθων Ζαμβανίδης, Δικαίος Μαντούβαλος, Γεώργιος Χαντζής, Βασίλειος Παναγιωτάκος, Γρηγόριος Μουρμούρης, Ιωάννης Μαυρέας, Συμεών Γεωργιάδης, Χρήστος Νικολαΐδης, Κων/νος Μαυροματόπουλος, και Αναστάσιος Σβώλης. Αλλά και στον καιρό της ειρήνης, στελέχη του Λ.Σ. που έπεσαν κατά την διάρκεια διατεταγμένης υπηρεσίας και στην εκτέλεση του καθημερινού καθήκοντος και είναι, Σταύρος Γκούμας, Μαρίνος Ζαμπάτης, Δημήτρης Μάλαμας, Σωτήρης Τατσάνης και Αθανάσιος Μακρής.
Την 5η Ιουνίου 1942, εκτελούνται στο Σκοπευτήριο Καισαριανής, οι Πλωτάρχες Λ.Σ. Γεώργιος Κωτούλας και ο Ηλίας Καζάκος.
Οι εκτελέσεις των ήταν από τις πρώτες δολοφονίες που πραγματοποίησαν οι Γερμανοί Ναζί.
Η δράση των Κωτούλα και Καζάκου.
Κατά την διάρκεια της κατοχής ο Κωτούλας μαζί με τον Καζάκο, οργάνωσαν φυγαδεύσεις προς την Μέση Ανατολή. Η Γκεστάπο όταν πληροφορήθηκε την δράση τους, άρχισε να τους παρακολουθεί. Όταν συνειδητοποίησαν, ότι η ζωή τους κινδυνεύει, αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την Ελλάδα. Την 1/4/1942 προσπάθησαν να διαφύγουν από τον Πειραιά, κρυφά για το Εξωτερικό. Ωστόσο συνελήφθησαν και φυλακίσθηκαν στις φυλακές Αβέρωφ και στην συνέχεια στις φυλακές Βουλιαγμένης.
Αργότερα την 4/6/1942 σημειώνεται σαμποτάζ στα Λιόσια και αυτή ήταν η τελευταία ημέρα που έζησαν, καθότι εθεωρούντο όμηροι.
Η τελευταία νύχτα της ζωής των ήτο φριχτά ατελείωτη και αξημέρωτη. Η αγωνία του θανάτου που παραλύει τα νεύρα και θολώνει την σκέψη, δεν έκαμψε το ηθικό του ήρωα Κωτούλα.
Αντίθετα, έσπευσε μέσω επιστολής να παρηγορήσει τον αδελφό του, την παραμονή της εκτέλεσης του ο ήρωας Λιμενικός Αξ/κός Πλωτάρχης Γεώργιος
Κωτούλας:
Αγαπητέ Κώστα,
Πεθαίνω με το όνομα της γλυκιάς Ελλάδας στα χείλη. Η τύχη με κυνήγησε τα τελευταία χρόνια, την ευχαριστώ όμως που μου έδωσε την ευκαιρία να προσφέρω την ζωή μου για την Πατρίδα, την οποία οραματίζομαι μεγάλη. Εκφράζω προς τους προσφιλεστάτους μου γονείς, την ευγνωμοσύνη μου, για την στοργή με την οποία με ανέθρεψαν. Πρέπει να παρηγορηθούν για τον θάνατό μου. Εις τα αγαπητά μου ξαδελφάκια Μήτσο και Νίκο, κληροδοτώ την αγάπη για την Πατρίδα. Ζητώ από όλους συγχώρεση για όσες φορές σας επίκρανα.
Τις τελευταίες στιγμές της ζωής μου σκέπτομαι μαζί με σας και τους καλούς μου φίλους τους οποίους ασπάζομαι. Είμαστε στο κελί χέρι –χέρι με τον Ηλία Καζάκο. Σας φιλώ όλους χίλιες φορές.
Γεώργιος Γρηγ. Κωτούλας
Φυλακές Αβέρωφ
Πέμπτη 4/6/1942 ώρα 10 μ.μ.
Δεν δέχθηκαν να τους καλύψουν τα μάτια στην εκτέλεση. Την 05/06/1942 μαζί με άλλους οδηγήθηκαν στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής.
Κατά την εκτέλεση ο Κωτούλας και Καζάκος φώναζαν συνθήματα, υπέρ της Ελλάδος.
Οι τιμές μετά θάνατον
Το Λιμενικό Σώμα τους τίμησε αμέσως μετά την απελευθέρωση. Προς τιμήν του ήρωα Κωτούλα δόθηκε το όνομά του, στο πρώτο λιμενικό κέντρο εκπαίδευσης, στο οποίο τοποθετήθηκε η προτομή του. Επίσης του απονεμήθηκε μετά θάνατον ο βαθμός του Πλωτάρχη, ο πολεμικός Σταυρός, Γ΄ τάξης, ενώ το όνομά του έφερε παλαιότερα μηχανοκίνητη μεταλλική ακταιωρός του Λιμενικού Σώματος.
Επίσης μεταθανάτια στον ήρωα Καζάκο, απονεμήθηκε, ο βαθμός του Πλωτάρχη και τιμήθηκε με τον πολεμικό Σταυρό Γ΄ τάξης.
Στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων υπάρχει αναμνηστική πλάκα για να υπενθυμίζει την θυσία του. Επίσης ο Δήμος Μυτιλήνης –Λέσβου, έχει δώσει σε δρόμο της πόλης το όνομα Ηλίας Καζάκος Λιμενάρχης Μυτιλήνης, ενώ στο παλαιό κτίριο του Λιμεναρχείου, υπάρχει η προτομή του (ακριβώς απέξω). Κάθε χρόνο με μέριμνα του Λιμεναρχείου Μυτιλήνης, πραγματοποιείται επίσημη, επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων κ.α. έμπροσθεν της προτομής του. Το όνομά του έφερε επίσης παλαιότερα μηχανοκίνητη μεταλλική ακταιωρός του Λ.Σ.. Σήμερα το όνομά του φέρει το περιπολικό πλοίο τύπου «ABEKING».
Θα ήθελα ως Πρόεδρος της ΛΕΣΧΗΣ Λ.Σ. να ευχαριστήσω την Πολιτική και Στρατιωτική Ηγεσία ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ, Υπουργείου Ναυτιλίας, διότι την πρωτοβουλία μας για ανέγερση του Μνημείου, την αγκάλιασαν και συγκρότησαν Επιτροπή (υπό την Προεδρία του τότε Β΄ Υπαρχηγού Αντιναυάρχου ΛΣ Παρασκευά Παναγιώτη) και με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των Ενώσεων - στελεχών Λ.Σ., για την κατασκευή του Μνημείου, στην οποία επιτροπή εκπρόσωπός μας, ήτο ο Πλοίαρχος ΛΣ ε.α. Ευάγγελος Καρλάφτης.
Είναι μία ελάχιστη τιμή προς τιμήν των πεσόντων στελεχών –συναδέλφων Λ.Σ.
Επίσης να ευχαριστήσουμε και τον γλύπτη κ. Πέτρο Γεωργαρίου για την ωραία σύνθεση και κατασκευή του μνημείου.
Ως ΛΕΣΧΗ Λ.Σ. προτείνουμε να καθιερωθούν τελετές στην μνήμη των, έμπροσθεν του Μνημείου, κάθε χρόνο την 19η Μαρτίου ημέρα ίδρυσης του Λιμενικού Σώματος και στις παραμονές των δύο μεγάλων εθνικών επετείων.
Ας είναι αιώνια η μνήμη τους.
ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΘΝΟΣ – ΖΗΤΩ ΤΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ.
Τέλος στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Πλοίαρχος (ε.α.) κ. Μανωλάκος Βασίλειος επεσήμανε τα εξής:
Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας, ως Πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος αισθάνομαι μεγάλη χαρά και υπερηφάνεια που σήμερα η Εξοχότητά σας εγκαινιάζει το μνημείο πεσόντων Λιμενικών, των ηρώων που έδωσαν τη ζωή τους για το καθήκον. Η ιστορία θα γράψει τα ονόματά τους με χρυσά γράμματα και δίπλα τη λέξη: Αθάνατοι.