Συμφωνία Ελλάδας- Ρωσίας για την έρευνα και την καινοτομία
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: ΚΟΙΝΩΝΙΑ
- Δημοσιεύτηκε στις Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2016 18:26
«Εφαλτήριο για την ισχυροποίηση των σχέσεων των δυο χωρών στον τομέα της επιστήμης, αλλά και για ενδεχόμενες κοινές προσπάθειες για την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων που θα προκύψουν», χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός για θέματα Έρευνας, Κώστας Φωτάκης, την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας, για συνεργασία στην επιστήμη, την τεχνολογία και την καινοτομία. Τη συμφωνία υπέγραψαν, από ελληνικής πλευράς, ο υπουργός Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου και ο αναπληρωτής υπουργός, Κώστας Φωτάκης και από ρωσικής πλευράς, η υπουργός Παιδείας και Επιστήμης της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Όλγα Βασίλιεβα (Olga Vasilyeva) και αφορά σε συνεργασία στους τομείς Κβαντικών Τεχνολογιών, Αγροδιατροφής, Ενέργειας, Αεροναυπηγικής και Φαρμακευτικής και σε ερευνητικές υποδομές κοινού ενδιαφέροντος και ανταλλαγές επιστημόνων.
«Αποφασίσαμε εντός 15ημερου να συνεχίσουμε τη συζήτηση με την πρεσβεία, ώστε να εξειδικεύσουμε τα ζητήματα της συμφωνίας, με στόχο την άμεση υλοποίηση όσων μπορούν να υλοποιηθούν και σε θέματα εκπαίδευσης που έχουν σχέση με την γλώσσα, και σε θέματα έρευνας και καινοτομίας», τόνισε ο κ. Γαβρόγλου μετά το πέρας της συνάντησης, που είχε η ελληνική αντιπροσωπεία με τη ρωσική. Επίσης, δήλωσε «ιδιαίτερα χαρούμενος», που η πρώτη συνάντησή του, ως υπουργού, έγινε με τη συγκεκριμένη υπουργό.
Από τη μεριά της, η κ. Βασίλιεβα χαρακτήρισε «πολύ θετική» τη συζήτηση που είχε με την ηγεσία του υπουργείου και τόνισε ότι δεν αποτελεί αρχή, αλλά συνέχεια της συνεργασίας πολλών ετών μεταξύ των δυο χωρών. «Η Ρωσία και η Ελλάδα έχουμε έναν πολιτισμικό κώδικα, επειδή έχουμε κοινή θρησκεία και κοινές ιστορικές και πολιτιστικές ρίζες», επεσήμανε η Ρωσίδα υπουργός, προαναγγέλλοντας καινούριες κοινές δράσεις που θα ξεκινήσουν στις αρχές του 2017.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι αυτή τη στιγμή, στα ρωσικά πανεπιστήμια εκπαιδεύονται 170 φοιτητές από την Ελλάδα και επίσης λειτουργεί η πύλη «ανοιχτή παιδεία» στα ρωσικά. Επίσης, με αφορμή την απογευματινή εκδήλωση για τη μετονομασία του τμήματος Σλαβικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, σε τμήμα Ρωσικής Γλώσσας και Φιλολογίας και Σλαβικών Σπουδών, η κ. Βασίλιεβα χαρακτήρισε την έναρξη λειτουργίας του τμήματος «κορυφαίο γεγονός για τις διμερείς μας σχέσεις» κάτι που, όπως είπε, «θα δώσει καινούρια ώθηση στις σχέσεις μας και στον γλωσσολογικό τομέα, αλλά και εν γένει στον πολιτιστικό και πολιτισμικό». Ο κ. Γαβρόγλου, μάλιστα, πρόσθεσε ότι θα ανακοινωθεί το απόγευμα συμπληρωματική πρωτοβουλία για τη συνεργασία των δυο πλευρών, στο πλαίσιο των πανεπιστημίων και της γλωσσικής εκπαίδευσης.
«Η συμφωνία επιβεβαιώνει τις ισχυρές, ιστορικές και πνευματικές, κοινές καταβολές μεταξύ των χωρών μας», δήλωσε ο κ. Φωτάκης, χαρακτηρίζοντάς την «απτή έκφραση της σημασίας που δίνει η κυβέρνηση σε θέματα έρευνας και τεχνολογίας και ανοίγματος στα θέματα προς φίλες χώρες».
Τέλος, επεσήμανε ότι η διμερής συνεργασία θα τονώσει τις υπάρχουσες συνεργασίες, ενώ παράλληλα θα αναδειχθούν και νέες σε αναδυόμενους τομείς, όπως ο τομέας της κβαντομηχανικής.
Αθηνά Καστρινάκη
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ