Το μήνυμα Δρίτσα στους κρητικούς για το προσφυγικό
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: ΚΟΙΝΩΝΙΑ
- Δημοσιεύτηκε στις Δευτέρα, 29 Αυγούστου 2016 21:55
Απαντήσεις σε θέματα Λιμενικού Σώματος, αλλά και σε απορίες που διατυπώνονται για το δυστύχημα στην Αίγινα έδωσε ο Υπουργός ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας σήμερα στο Ηράκλειο.
Επίσης μίλησε και για το προσφυγικό και έστειλε στους Κρητικούς ένα μήνυμα: « και η Κρήτη, όπως και όλη η Ελλάδα, να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες και στις πιέσεις του προσφυγικού με ένα τέτοιο τρόπο που να κρατά τη χώρα μας ψηλά».
Αναλυτικότερα στο ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ο κ. Δρίτσας δηλωσε:
Για την επίσκεψη
Σήμερα το πρωί φτάσαμε, μαζί με τον Γ.Γ του Υπουργείου κύριο Γιάννη Θεοτοκά και την ηγεσία του Λιμενικού Σώματος, τον Αρχηγό και τον Υπαρχηγό, στο Ηράκλειο, στην Κρήτη, γιατί αύριο, μια πολυσήμαντη και με πολλά μηνύματα εκδήλωση, θα οργανωθεί από τη Μητρόπολη της Κρήτης προς τιμήν του Λιμενικού Σώματος. Θελήσαμε αυτή η επίσκεψη για αυτόν κυρίως το λόγο να συνδεθεί και με δουλειά. Ξεκινήσαμε ήδη πολύ γρήγορα την πρώτη συνάντηση που είχε έναν εθιμοτυπικό χαρακτήρα και αμέσως μπαίνουμε σε διαρκή εναλλαγή συναντήσεων με τους Λιμενάρχες, με τις Ενώσεις των Αξιωματικών και στελεχών το Λιμενικού Σώματος, με τους λιμενεργάτες και τους λεμβούχους και αφού ολοκληρώσουμε για σήμερα θέματα του λιμανιού θα συνεχίσουμε με μια συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Κρήτης και αύριο με το Δήμαρχο Ηρακλείου και με τον Πρόεδρο του Οργανισμού Λιμένα Ηρακλείου. Θα ολοκληρώσουμε και με πολλές άλλες συναντήσεις γιατί όλα αυτά αποσκοπούν στο να οργανώσουμε καλύτερα αυτούς τους προγραμματισμούς που έχουμε σε εξέλιξη, αλλά και να συνεννοηθούμε για το άνοιγμα νέων προγραμματισμών που αφορούν το Λιμενικό Σώμα.
Για την αύξηση των σκαφών του ΛΣ και τη συντήρησή τους.
Ήδη στο σύντομο χαιρετισμό- αντιφώνηση που έκανα πριν λίγο είπα, και μπορώ να δώσω και στοιχεία με την πρώτη ευκαιρία, ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο που, παρά τα τεράστια δημοσιονομικά προβλήματα στενότητας, είναι σε εξέλιξη ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα του Λιμενικού Σώματος για την αύξηση του στόλου. Νομίζω τα επόμενα χρόνια θα έχουμε λύσεις πολύ καλύτερες από ότι έχουμε τώρα. Βέβαια υπήρξαν ευκαιρίες και στο παρελθόν, αλλά κακοί σχεδιασμοί οδήγησαν, για 6 σκάφη που είχαν παραγγελθεί να καταλήξουμε να παραληφθούν μόνο τα 2, γιατί ο διαγωνισμός έγινε με τέτοιο τρόπο που η εταιρία που ανέλαβε να κατασκευάσει αυτά τα σκάφη απεδείχθη αναξιόπιστη.
Σε σχέση με το περιστατικό της Αίγινας και τα αποτυπώματα
Αυτό στο οποίο αναφέρεστε είναι στοιχείο της δικογραφίας και ήρθε στη δημοσιότητα μία έκθεση δακτυλικών αποτυπωμάτων που, από όσο διάβασα και εγώ και όλοι σας, δείχνει ότι υπάρχει παλαμικό αποτύπωμα του συγκεκριμένου κυβερνήτη στο χειριστήριο της μηχανής. Από κει και πέρα δε μπορώ να πω περισσότερα εγώ, ούτε να σχολιάσω. Αυτό που πρέπει να πω για μια ακόμη φορά -το είπα από την πρώτη στιγμή, το έκανα πράξη πηγαίνοντας στην Αίγινα- από όλες τις Αρχές Κρατικές και Δικαστικές ζητάμε το αυτονόητο ως Κυβέρνηση, να μη μείνει καμία πτυχή αυτής της τραγωδίας αδιερεύνητη, να μην υπάρξει κανένα ερώτημα αναπάντητο.
Με αφορμή το συμβάν υπάρχουν σχέδια ώστε να αυξηθούν τα μέτρα ασφαλείας στις θαλάσσιες μεταφορές.
Σχέδιο υπήρχε και υπάρχει. Και τώρα, αν και πάγια θέση μου είναι ότι δεν έχει και τόσο νόημα να έρχεται ένα κράτος μια κυβέρνηση μετά από μια τραγωδία και να παίρνει μέτρα, όσο, να έχει οργανώσει όλο αυτό το σύστημα αντιμετώπισης τέτοιων ζητημάτων, ώστε αν είναι δυνατόν και για λόγους ειδικού πλαισίου λόγω εκλείψεων στο θεσμικό πλαίσιο να μην προκαλούνται τέτοιες τραγωδίες. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει κενό στο θεσμικό πλαίσιο. Φάνηκε άλλωστε πάρα πολύ από τον τρόπο που ανανεώνονται οι άδειες διπλωμάτων σε υπερήλικες ανθρώπους. Εμείς πέντε μήνες τώρα έχουμε ξεκινήσει αυτή τη διαδικασία, από τον Απρίλιο, αλλά τώρα θα επιταχύνουμε και ήδη έχουν δοθεί όλες οι οδηγίες, ώστε και το Υπουργείο και το Λιμενικό Σώμα πολύ σύντομα θα προχωρήσουμε στην αναθεώρηση του ισχύοντος κανονισμού.
2. ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
-Για την επίσκεψη
Το Υπουργείο και το Αρχηγείο, κατά την επίσκεψη στην Κρήτη για την τελετή τιμής που διοργανώνει η Εκκλησία της Κρήτης για το Λιμενικό Σώμα, θέλαμε, από την δική μας την πλευρά, να είναι μια επίσκεψη εργασίας και αυτό κάνουμε από το πρωί. Τόσο στις συναντήσεις με του Λιμενάρχες όλης της Κρήτης, όσο και στις συναντήσεις με τις Ενώσεις των Λιμενικών, άλλων εργαζομένων στο λιμάνι, αλλά και με τον Περιφερειάρχη, το επίκεντρο των συζητήσεων αφορά κυρίως την θαλασσινή ανάπτυξη της Κρήτης, την ασφάλεια, τον έλεγχο, την εξυπηρέτηση των πολιτών, την ενίσχυση της δυναμικότητας του λιμανιού του Ηρακλείου και όλων των λιμενικών εγκαταστάσεων στην Κρήτη και της ασφάλειας των επιβατών αναφορικά με το θαλάσσιο τουρισμό και την προστασία του θαλασσινού περιβάλλοντος. Αυτά, δεν είναι τυχαίο, είναι λίγες από τις αρμοδιότητες που έχει το Λιμενικό Σώμα. Η δουλειά που κάνει το Λιμενικό Σώμα συναντιέται με την Περιφέρεια που, όπως και από τη συνάντηση μας προέκυψε, πολύ συχνά συνδράμει ως αρωγός και ως συνεργός στην κοινή μας προσπάθεια. Αυτό αποσκοπούμε. Να ενώνουμε δυνάμεις, ώστε να πετυχαίνουμε λύσεις σε προβλήματα που χρονίζουν ή σε ανάγκες που προκύπτουν και όλες μαζί να τις σχεδιάζουμε με έναν αποτελεσματικό και ορθολογικό τρόπο. Εργασία κάνουμε και επίσκεψη εργασίας είναι.
-Για το θέμα του προσφυγικού
Το προσφυγικό δεν τέθηκε ως ένα πρόβλημα άμεσης συζήτησης για να σχεδιάσουμε την αντιμετώπιση του. Ανταλλάξαμε όμως και με τον κύριο περιφερειάρχη πολύ σημαντικές σκέψεις και ιδέες, ώστε και η Κρήτη, όπως και όλη η Ελλάδα, να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες και στις πιέσεις του προσφυγικού με ένα τέτοιο τρόπο που να κρατά τη χώρα μας ψηλά. Όπως και ο Πρόεδρος της δημοκρατίας χθες, για μια ακόμα φορά επισήμανε ότι, η χώρα μας έχει κατακτήσει μια σημαντική πρωτιά σε όλη την Ευρώπη τηρώντας τους νόμους τους Εθνικούς, τους Ευρωπαϊκούς και τους Διεθνείς δείχνοντας συνέπεια και επαγγελματισμό, τα στελέχη των κρατικών υπηρεσιών , εν προκείμενο το Λιμενικό Σώμα, κρατώντας πολύ ψηλά τη σημαία των ανθρωπιστικών παραδόσεων και της Ελλάδας και της Ευρώπης. Αυτό το τρίπτυχο είναι ακριβώς που θα μπορέσει να ενισχύσει τη χώρα μας και δε θα έχουμε να φοβηθούμε τίποτα όταν κρατάμε ψηλά τη σημαία αυτού του τρίπτυχου.
-Σε σχέση με τις ελλείψεις και την αύξηση του στόλου του Λ.Σ. ΕΛ.-ΑΚΤ έχει γίνει κάτι συγκεκριμένο, υπάρχει χρονοδιάγραμμα.
Δε μπορώ να σας πω ακριβείς ημερομηνίες. Δυστυχώς χάσαμε 4 από τα 6 πλοία που ήταν προγραμματισμένα, από κακό σχεδιασμό των προηγούμενων κυβερνήσεων. Τώρα είμαστε σε ένα πρόγραμμα που την επόμενη 5ετία θα έχει αποδώσει.
Συζητήσαμε και το θέμα της συντήρησης. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι εκ των ενόντων να αντιμετωπίζεις τα ζητήματα αυτά. Ο δικός μας σχεδιασμό είναι να φέρουμε στο σώμα Λιμενοφύλακες με ειδικότητα τεχνίτη, ώστε για πρώτη φορά να οργανώσουμε υπηρεσιακές επισκευαστικές βάσεις του Λιμενικού Σώματος. Δε θα κάνουμε σε όλη την Ελλάδα, αλλά ήδη υπάρχουν σε υπολειτουργία στην Θεσσαλονίκη και στην Αττική. Θα τις ενισχύσουμε και θα τις στελεχώσουμε και όπου μπορούμε θα αναπτύξουμε καινούργιες. Έτσι θα έχουμε έναν οργανωμένο τρόπο συντήρησης των σκαφών. Έχουμε ήδη μία σύμβαση ύψους ενός εκατομμυρίου εφτακοσίων χιλιάδων (1. 700.000) ευρώ που αφορά ανταλλακτικά και ήδη τρέχει, αφού υπογράψαμε μετά από διαγωνιστική διαδικασία την ανάθεση τους. Όλα αυτά είναι σχεδιασμοί που τους έχουμε βάλει μπρος και ήδη τρέχουν. Πιστεύω σε αυτό το επίπεδο η εικόνα θα είναι διαφορετική.