Λασίθι: Ανάδειξη και αποκατάσταση του Φάρου Αφορεσμένου
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: ΚΟΙΝΩΝΙΑ
- Δημοσιεύτηκε στις Πέμπτη, 04 Αυγούστου 2016 12:39
Σε μνημόνιο συνεργασίας για τη συντήρηση, ανάδειξη και αποκατάσταση του Φάρου Αφορεσμένου στην περιοχή του Αγίου Ιωάννου (Βρουχάς) Λασιθίου, αναμένεται να προχωρήσει ο δήμος Αγίου Νικολάου με τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, όπως ανακοινώθηκε σε σύσκεψη που έγινε στο δήμο της πόλης και μετείχαν εκπρόσωποι από την υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων και την Υπηρεσία Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού. Η συνάντηση έγινε στο δημαρχείο του Αγίου Νικολάου και κατά τη διάρκειά της αναπτύχθηκαν μεταξύ άλλων τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα στοιχεία που προέκυψαν από την επίσκεψη του κλιμακίου της υπηρεσίας Φάρων του Π.Ν., αλλά και εκπροσώπων της υπηρεσίας Νεοτέρων Μνημείων Κρήτης, στον φάρο που εντάχθηκε στο Ελληνικό Φαρικό δίκτυο το 1912-13 μετά τη λήξη των Βαλκανικών Πολέμων.
Επίσης, ο δήμος Αγίου Νικολάου, θέλοντας να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα συντήρησης και στατικότητας που αντιμετωπίζει, ο ιδιαίτερης αισθητικής αξίας φάρος του Αφορεσμένου, με την πολύτιμη συνδρομή της υπηρεσίας Νεοτέρων Μνημείων, προέβη σ' ένα συνολικό σχεδιασμό για τη συντήρηση και την αποκατάσταση του μνημείου, καθώς, εκτός από τη μεγάλη πολιτιστική του αξία, αναμένεται ν' αποτελέσει πόλο έλξης για δεκάδες επισκέπτες.
Σε δηλώσεις του, ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου, Αντώνης Ζερβός, τόνισε πως «κατά την επιτόπια επίσκεψη των παραπάνω κλιμακίων στο συγκεκριμένο μνημείο, έγινε γνωστό, ότι στον Φάρο Αφορεσμένου, υπάρχει ο μοναδικός ιστός από την αρχική του τοποθέτηση - γαλλικής προέλευσης - γεγονός που αναδεικνύει την σημασία και την σπουδαιότητα του μνημείου μέσα στο χρόνο, στοιχείο που καθορίζει άμεση και επιτακτική την αποκατάσταση του».
Επίσης, ο κ. Ζερβός επεσήμανε ότι στη συνάντηση των εκπροσώπων της υπηρεσίας Φάρων και της υπηρεσίας Νεοτέρων Μνημείων Κρήτης, οριστικοποιήθηκε η διάθεση των εμπλεκόμενων υπηρεσιών για την συνεργασία που στο εξής θα υπάρξει στη βάση συγκεκριμένου πλάνου. Το πλάνο αυτό έχει ήδη προσδιοριστεί και αναμένεται να επισφραγιστεί με την υπογραφή «μνημονίου συνεργασίας» που θα συντάξει η υπηρεσία Φάρων, με στόχο την συντήρηση, ανάδειξη και αποκατάσταση του εν λόγω μνημείου και την ένταξη του, σ' ένα ευρύτερο δίκτυο κτιρίων κατασκευασμένων από πέτρα, στην ευρύτερη περιοχή του Μεραμπέλλου (Μονή Αρετίου- Μονή Καρδαμούτσας- απανεμίδια Σκινιά, ομβριοδεξαμενές Βρουχά κ.α). Σημεία που, όπως ανέφερε, στοιχειοθετούν κατά τον καλύτερο τρόπο την ευρεία χρήση της πέτρας στο Μεραμπέλλο.
Ακόμη ανακοινώθηκε ότι κατά τη συνάντηση, συμφωνήθηκε ν' αναζητηθεί γραφείο για την εκπόνηση γεωτεχνικής μελέτης, ώστε το επόμενο χρονικό διάστημα, να εκτελεστούν δοκιμαστικές γεωτρήσεις, προκειμένου να προσδιοριστούν τα γεωλογικά εκείνα φαινόμενα, βάση των οποίων, έχει υποχωρήσει ένα σημαντικό κομμάτι της ακτής, ικανό για την στήριξη του μνημείου.
Επίσης η υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων, αναμένεται να καταθέσει το επόμενο χρονικό διάστημα οργανόγραμμα σωστικών εργασιών (κατεδάφιση με ήπιο τρόπο των κτισμάτων τα οποία είναι δίπλα στον φάρο) καθώς και να προβεί στην αφαίρεση κατασκευών από μπετόν - με αδιατάραχη κοπή - προκειμένου να μην χρησιμοποιηθούν μηχανήματα κατά τις εργασίες αυτές, δεδομένου ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος να ταλαιπωρηθεί το μνημείο.
Οι σωστικές εργασίες αναμένεται να πραγματοποιηθούν μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ