Η ώρα της συντήρησης για το «Ναυάγιο» της Ζακύνθου -Αυτοψία στο πλοίο «Παναγιώτης» [εικόνες]
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: ΚΟΙΝΩΝΙΑ
- Δημοσιεύτηκε στις Πέμπτη, 05 Μαΐου 2016 17:09
Αυτοψία στο «κουφάρι» του πλοίου «Παναγιώτης» που στολίζει την ξακουστή παραλία του «Ναυαγίου» στη Ζάκυνθο, θα πραγματοποιήσει το Τμήμα Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων. Στόχος, να διαπιστωθεί σε ποια κατάσταση βρίσκεται το πλοίο, που διαφημίζει όχι μόνο τη Ζάκυνθο αλλά και την Ελλάδα σε ολόκληρο τον κόσμο.
Η συγκεκριμένη μελέτη, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, γίνεται στο πλαίσιο συνεργασίας του δήμου Ζακυνθίων με το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, και όπως έγινε γνωστό, στις 17 Μαΐου, ο καθηγητής του Τμήματος Συντήρησης και Προστασίας κ. Καρύδης μαζί με ειδικό κλιμάκιο, θα επισκεφτεί την ακτή του Ναυαγίου και θα κάνει μια πρώτη εκτίμηση της κατάστασης στην οποία βρίσκεται το διάσημο πλοίο της Ζακύνθου.
Η συντήρηση του πλοίου «Παναγιώτης», είναι αναγκαία, ώστε να διατηρηθεί καθώς από τη μέρα του ναυαγίου του στην πολύ όμορφη παραλία της Ζακύνθου, κανένας φορέας δεν έχει επέμβει, ώστε αυτό που «δημιούργησε» απλόχερα η φύση, για τη Ζάκυνθο και την Ελλάδα, να συνεχίσει να υπάρχει.
Η ιστορία
To «Ναυάγιο» είναι ένα ναυάγιο πλοίου που ξεβράστηκε σε μια απομονωμένη παραλία της Ζακύνθου και σήμερα αποτελεί ένα από τα πιο ενδιαφέροντα αξιοθέατα του νησιού. Το ναυάγιο συνέβη το 1980, όταν το πλοίο «Παναγιώτης», το οποίο ανήκε σε έναν Κεφαλονίτη λανθασμένα υπήρχε η πληροφορία για πολλά χρόνια πως, μετέφερε παράνομα τσιγάρα, από την Τουρκία σε διεθνή ύδατα, όπου θα τα πουλούσε σε προσυμφωνημένο σημείο.
Το πλοίο, ωστόσο, λόγω εξαιρετικά δυσμενών καιρικών συνθηκών και χαλασμένης μηχανής, βρέθηκε εκτός πορείας και σύντομα έπεσε στα βράχια της βορειοδυτικής πλευράς της Ζακύνθου. Μέχρι τότε, η παραλία ονομαζόταν Άγιος Γεώργιος.
Ο καπετάνιος Χαράλαμπος Κομποθέκρας - Κοτσορός και το πλήρωμα ήταν επίσης από την Κεφαλονιά, ενώ το -κατά δήλωση τού καπετάνιου- εσφαλμένα θεωρούμενο ως παράνομο φορτίο συνόδευαν κάθε φορά και δύο Ιταλοί λαθρέμποροι, οι οποίοι και επέβλεπαν την παράδοση. Τους ισχυρισμούς αυτούς κατέρριψε στην ιστοσελίδα του ο ίδιος ο καπετάνιος παρουσιάζοντας τα πρακτικά τών δικών.
Στην αρχή οι κάτοικοι είχαν θορυβηθεί εξαιτίας της περιβαντολλογικής καταστροφής που πίστευαν πως θα δημιουργούσε το συγκεκριμενο καράβι με το φορτίο του, και κατ επέκταση και στον τουρισμό του νησιού. Όμως λίγο καιρό μετά αποτέλεσε πόλο έλξης για τουρίστες εγχώριους και μη. Δεν είναι τυχαίο πως διεθνείς εφημερίδες τη συγκαταλέγουν μέσα στις 23 ομορφότερες παραλίες του κόσμου.
Σήμερα, το ναυάγιο έχει προσαράξει στο κέντρο μιας απρόσιτης παραλίας, με αμμοχάλικο την οποία μπορεί να επισκεφθεί κανείς μόνο διά θαλάσσης και ελικοπτέρου καθώς είναι ένα από τα πιο διάσημα αξιοθέατα του νησιού. Λόγω του δύσβατου της περιοχής, τα νερά της παραμένουν κρυστάλλινα και διάφανα μέχρι και σήμερα.
Πηγή: www.iefimerida.gr