Πεμ11282024

Last updateΠεμ, 28 Νοε 2024 11am

Ψηφίστηκε επί της αρχής το ασφαλιστικό

katrougkalos 5636

Με τις ψήφους μόνο των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων υπερψηφίστηκε επί της αρχής, από τις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι το σχέδιο νόμου είναι προς το συμφέρον της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζομένων και των συνταξιούχων.

Ολα τα κόμματα της αντιπολίτευσης το καταψήφισαν, ενώ την πλήρη αντίθεσή τους στις προωθούμενες διατάξεις εξέφρασαν στο σύνολό τους και οι εκπρόσωποι των κοινωνικών φορέων που είχαν προσκληθεί προς ακρόαση.

Απόσυρση ζήτησαν οι κοινωνικοί φορείς

Σφοδρή κριτική στο ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο ασκούν οι κοινωνικοί φορείς στη Βουλή κατά την συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων. Οι περισσότεροι από τους 22 φορείς ζήτησαν την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Ο προεδρεύων της ΑΔΕΔΥ, Σταύρος Κουτσιουμπέλης, τόνισε χαρακτηριστικά ότι το νομοσχέδιο κατεδαφίζει πλήρως την Κοινωνική Ασφάλιση στη χώρα μας, μετατρέπει τις συντάξεις σε βοηθήματα και ζήτησε την απόσυρσή του. Όπως τόνισε ο κ. Κουτσιουμπέλης «δεν είναι ούτε αριστερό ούτε δίκαιο» το νομοσχέδιο επειδή «τα παίρνει από τους μεσαίους και τα δίνει στους χαμηλοσυνταξιούχους».

Υποστήριξε ότι θα δοθούν μεσοσταθμικά 25% χαμηλότερες συντάξεις μέσω του μειωμένου ποσοστού αναπλήρωσης 20%-40%.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, ζήτησε, για μία ακόμη φορά, σήμερα, στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, όπου κλήθηκε να καταθέσει τις απόψεις της, την απόσυρση του «αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α – ΑΝ.ΕΛ.», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. δηλώνει ότι την απάντηση στην Κυβέρνηση και στον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης θα την δώσουν οι εργαζόμενοι της χώρας στους δρόμους με τη συνέχιση και κλιμάκωση των αγώνων τους και την πραγματοποίηση της 48ωρης απεργιακής κινητοποίησης που έχουν αποφασίσει τα Τριτοβάθμια Συνδικάτα του Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα.

Ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ Γιώργος Αργείτης ανέφερε ότι «επιτείνεται η φτωχοποίηση των συνταξιούχων», επισημαίνοντας ότι το νομοσχέδιο δεν αποτελεί τμήμα αναπτυξιακής στρατηγικής για αύξηση απασχόλησης και πάταξη φοροδιαφυγής.

ΓΣΕΒΕΕ: Κίνδυνος να απομείνουν ούτε επιχειρήσεις, ούτε εργαζόμενοι

Για τον κίνδυνο με με τις προτεινόμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό και φορολογικό να μην απομείνουν ούτε επιχειρήσεις ούτε εργαζόμενοι για να υποστηρίξουν την οικονομία και την πολιτική αυτή επιλογή προειδοποίησε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, κατά την παρέμβασή του στη συνεδρίαση της Επιτροπής στη Βουλή.

Εξαπολύοντας επίθεση στην κυβέρνηση, καθώς και στους δανειστές μίλησε για ενίσχυση των διαλυτικών φαινομένων και επιτάχυνση της διάρρηξης του κοινωνικούς ιστού με απρόβλεπτες για το μέλλον συνέπειες.

Παρέθεσε τα άκρως ανησυχητικά στοιχεία για τα λουκέτα, περίπου 250.000 στα έξι χρόνια, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την αύξηση της φτώχειας με το 1/3 των Ελλήνων να ζει κάτω από το όριο, προειδοποιώντας ότι «με το υπό κατάθεση σχέδιο νόμου το μόνο που θα επιτευχθεί είναι η φτωχοποίηση της όποιας μεσαίας τάξης έχει απομείνει στην Ελλάδα».

«Κάθε φορά που έρχομαι στη Βουλή αισθάνομαι πολίτης Β κατηγορίας» είπε χαρακτηριστικά, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έλαβε υπόψη της τις προτάσεις των κοινωνικών εταίρων, αλλά και ότι ενώ οι εργοδοτικοί φορείς συναίνεσαν στην αύξηση των εισφορών προκειμένου να αποφευχθούν νέες άδικες και υπέρμετρες επιβαρύνσεις, αυτό τελικά δεν έγινε.

Γα προβλήματα της κυβερνητικής πρότασης διαπίστωσε «έχουν διττό χαρακτήρα: τόσο σε τεχνικό, όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, ενώ είναι εξαιρετικά αμφίβολα τα αποτελέσματα τους ως προς τους στόχους βιωσιμότητας του ασφαλιστικού και συλλογής εσόδων».

«Το νέο Σ/Ν για το ασφαλιστικό και φορολογικό αποσκοπεί στο κλείσιμο της αξιολόγησης με απώτερο στόχο την διευθέτηση του δημοσίου χρέους. Η συζήτηση και η τακτοποίηση του δημοσίου χρέους δεν μπορεί να διαδραματίζεται εις βάρος των υγιέστερων στοιχείων και δομών της ελληνικής οικονομίας αποπροσανατολίζοντας από τον πραγματικό πρόβλημα, που δεν είναι άλλο από την διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.»

» Υπάρχει ο κίνδυνος με τις προτεινόμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό και φορολογικό να μην απομείνουν ούτε επιχειρήσεις ούτε εργαζόμενοι για να υποστηρίξουν την οικονομία και την πολιτική αυτή επιλογή.»

» Η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού πρέπει να πραγματοποιηθεί με ωριμότητα και ρεαλισμό, με βάση τον μεσοπρόθεσμο ορίζοντα βιωσιμότητας και όχι με όρους αμιγώς δημοσιονομικούς. Σε μια διαφορετική προσέγγιση εκβιασμού της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, ελλοχεύει ο κίνδυνος μιας διπλής αποτυχίας, επίτευξης βιωσιμότητας και βελτίωσης των βραχυπρόθεσμων δεικτών δημοσιονομικής απόδοσης. Με τέτοιες πολιτικές θα εισέρθουμε σε ένα νέο καθοδικά σπειροειδή κύκλο που πολύ σύντομα θα μας οδηγήσει σε περαιτέρω οικονομική και κοινωνική υποβάθμιση» τόνισε ο κ. Καββαθάς.

ΕΣΕΕ: Σε ασφαλιστική φορολογία μετατρέπονται οι εισφορές

Υπόμνημα κατέθεσε με τις παρατηρήσεις κατά άρθρο αλλά και έρευνα με τα προβλήματα που δημιουργεί το Ασφαλιστικό στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και στην αγορά, ενώ κατέθεσε και τις 10 προτάσεις-θέσεις της ΕΣΕΕ για το Ασφαλιστικό.

«Το νέο ασφαλιστικό αλλάζει άρδην τη συνολική εικόνα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης των τελευταίων 40 ετών στη χώρα μας, με σαρωτικές αλλάγες, καθώς οι ασφαλιστικές εισφορές μετατρέπονται πλέον σε ασφαλιστική φορολογία. Κι αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσεις κανείς. Καταλαβαίνουμε το λόγο που γίνεται θέλουμε να συνδέσουμε το εισόδημα με τη φορολογία και τις εισφορές για να είναι μόνο μία η πηγή ελέγχου από την πολιτεία. Όμως, 7 στους 10 ασφαλισμένους, βάσει της έρευνας που κάναμε, θεωρούν ότι θα προκληθούν σοβαρές απώλειες εισοδήματος, και ένας στους δύο θεωρεί ότι θα πληρώνει πολύ περισσότερα από ό,τι πληρώνει σημερα».

Ο κ. Κορκίδης στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι δεν περιλαμβάνεται κανένας μηχανισμός ένταξης των παλιών οφειλετών με ληξιπρόθεσμες οφειλές «κάτι που παλεύουμε από τον Αύγουστο του 2012. Το ονομάσαμε οι εντός κρίσης οφειλέτες στα Ασφαλιστικά Ταμεία προκειμένου να διαχωρίσουμε τον μπαταξή από

Υψηλοί τόνοι την πρώτη ημέρα της συζήτησης

Σε υψηλούς τόνους ξεκίνησε το μεσημέρι της Μ. Δευτέρας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του ασφαλιστικού - φορολογικού νομοσχεδίου.

Η διαδικασία συνεχίστηκε σήμερα, Μ.Τρίτη, το πρωί με ακροάσεις φορέων.

Θα ακολουθήσει, μετά το Πάσχα, την Πέμπτη 5 Μαΐου στις 11.00 το πρωί με την κατ' άρθρον συζήτηση και την επομένη ημέρα, Παρασκευή 6 Μαΐου στις 11.00 το πρωί με την β' ανάγνωση του νομοσχεδίου.

Για την Ολομέλεια δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει ποιες μέρες θα συνεδριάσει.

 

Πηγή: www.tovima.gr

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter